Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Týždeň v politike podľa Lenča: Exkoalícia sa navzájom žerie a bude horšie
Zdielať na

Týždeň v politike podľa Lenča: Exkoalícia sa navzájom žerie a bude horšie

BRATISLAVA / Uplynulý týždeň v politike pre Noviny PLUS TV JOJ komentoval politológ Jozef Lenč. Vybral tri témy, ktoré najviac hýbali spoločnosťou.

Darovanie stíhačiek MiG-29

Podľa trnavského politológa Jozefa Lenča bolo najvýznamnejšou udalosťou to, že vláda schválila darovanie stíhačiek MiG-29 Ukrajine. Za menej šťastný však považuje spôsob komunikácie zo strany vlády. Útoky na dočasne poverený vládny kabinet podľa Lenča ešte znížia dôveru verejnosti v tento krok. Upozornil aj na to, že to, že sa vláda rozhodla prelomiť vôľu väčšiny, môže mať negatívne dôsledky na výsledok predčasných volieb. 

"Zároveň netreba zabúdať aj na dezinformačné útoky zo zahraničia, predovšetkým z Ruska. Tie tiež budú mat dosahy na to, ako sa verejnosť k poverenej vláde bude stavať," pokračoval Lenč a doplnil, že vláda sa síce rozhodla, že "Slovensko bude stáť na tej správnej strane dejín, ale po predčasných voľbách už to nemusí platiť".

Neschválenie dôležitých zákonov z plánu obnovy

Neschválenie zákona o krajinskom plánovaní, ale aj tzv. zákona o konkurznej mafii bude mať podľa politológa dosah na Plán obnovy a odolnosti, a tým činom aj verejné financie. "Vidieť, že už nefunguje ani samotná koalícia, lebo už aj oni sa medzi sebou ,žerú‘," zdôraznil Lenč s tým, že dočasne poverená vláda sa na podporu v parlamente už nemôže spoliehať. Opäť to do verejnej diskusie vracia otázky o tom, akú podporu má aktuálna vláda zložená prevažne z novovzniknutej strany Demokrati. Práve novozaložená strana má v pléne NR SR len jedného poslanca. 

Posun vidieť aj u Igora Matoviča. Lenč uviedol, že líder OĽaNO zatiaľ útočí len na niektorých ľudí, ale to sa čoskoro zmení. "Bude kritizovať vládu a útočiť na ňu, čo bude mať opäť negatívne dosahy na výsledky predčasných volieb," poznamenal politológ. S rastúcou nevôľou Igora Matoviča bude zrejme klesať ochota poslancov klubu OĽaNO pomáhať dočasne poverenému premiérovi. 

Úzka spolupráca Česka a Slovenska bude výhodou pre oba štáty

Návšteva prezidenta ČR Petra Pavla podľa Jozefa Lenča ukázala, že po prvý raz je v oboch štátoch názorová zhoda v prípade vlád, ale aj hláv oboch štátov. Zdôraznil aj to, že oznámenia spoločných zahraničných návštev prezidentom Pavlom a prezidentkou Čaputovou je nevídaným krokom, ktorý zvýrazní hlas oboch krajín vo svete. 

"Bude tak možné posilniť mieru vplyvu, pretože dva rovnaké hlasy budú vo svete znieť ako jeden. V rámci fungovania slovenských a českých vzťahov nastupuje mimoriadne dobré obdobie plné symbiózy," zhodnotil a dodal, že to bude významným signálom aj pre okolité štáty Európy. "Po voľbách v septembri sa to však môže výrazne zmeniť," uzavrel politológ Lenč pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie