Polojasno
19°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Rezort práce počíta s deviatimi hromadnými prepúšťaniami
Zdielať na

Rezort práce počíta s deviatimi hromadnými prepúšťaniami

BRATISLAVA / Dočasne poverený minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) informoval o aktuálnom vývoji na pracovnom trhu. Nezamestnanosť síce klesá, no rezort práce v priebehu roka počíta s deviatimi hromadnými prepúšťaniami.

Krajniak informoval, že miera nezamestnanosti krajiny klesá. "Tak ako v minulé roky vidíte, že prichádza k sezónnemu výkyvu," povedal s tým, že v porovnaní januára a februára minulého a tohto roka ide o pokles o 0,6 %, pričom nezamestnanosť klesá vo všetkých krajoch.

V súčasnosti je zároveň voľných približne 79-tisíc pracovných miest. Ide o rôzne pozície vo všetkých platových kategóriách. "Prakticky každý človek, ktorý si hľadá nové zamestnanie, si ho vie nájsť," vysvetlil dočasne poverený minister práce.

Hromadné prepúšťania sa môžu dotknúť tisícky ľudí

V tomto roku rezort práce zároveň počíta s deviatimi hromadnými prepúšťaniami. Tie sú ale podľa Krajniaka v regiónoch, kde je nízka miera nezamestnanosti, rezort tak počíta s plynulým prechodom do nových zamestnaní. Hromadné prepúšťania sa môžu týkať dokopy tisícky ľudí a rezort práce komunikuje s danými podnikmi o situácii. Viac vo videu:

Podľa zákona je totiž zamestnávateľ povinný informovať príslušný úrad práce o plánovanom hromadnom prepúšťaní zamestnancov. "Tá legislatíva je v tomto v poriadku," povedal exminister práce, sociálnych vecí a rodiny Jozef Mihál pre Noviny PLUS TV JOJ.

Čo sa týka konkrétnych prípadov, podľa odborníka ďalšie uplatnenie zamestnancov i možné súvisiace problémy závisia od detailných podmienok aj prostredia, v ktorom sa takéto prepúšťanie má uskutočniť. 

Dodal, že stratu zamestnania aj s nízkou nezamestnanosťou by niekto mohol považovať za problém. "No znamená to, že by to nemal byť problém, pretože zrejme o tých ľudí bude záujem a zrejme si budú vedieť nájsť novú prácu," povedal s dodatkom, že väčšina prepustených zamestnancov zrejme bude mať nárok na 6-mesačnú dávku v nezamestnanosti a zároveň zrejme väčšina z nich dostane aj odstupné, ktoré by im malo pomôcť v období bez príjmu.

Otázna je podľa Mihála aj konkrétna štruktúra zamestnancov, ktorí budú hromadne prepustení. Ako príklad dal špecialistov v odbore, ktorí môžu mať s nájdením podobnej pracovnej pozície problém. "Problémy môžu mať aj starší ľudia alebo matky s deťmi," dodal.

Súvisiace články

Najčítanejšie