Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Poslanci hlasovali o školskom zákone: Deväťdesiat poslalo novelu do druhého čítania
Zdielať na

Poslanci hlasovali o školskom zákone: Deväťdesiat poslalo novelu do druhého čítania

BRATISLAVA / Poslanci NR SR hlasovali o školskom zákone. Druhé čítanie vládnej novely zákona podporilo 90 poslancov zo 135 prítomných.

Parlament pridelil zákon predmetným výborom, a to nielen školskému, ale aj výboru pre menšiny a ústavné právo. To odsúhlasilo 92 zo 135 poslancov. 

Naviazané na Plán obnovy a odolnosti

Na schválenie vládneho školského zákona sú naviazané financie z plánu obnovy. Dočasne poverený minister školstva Ján Horecký rokovanie o novele už raz posúval. Dôvodom bolo získať viac času na vyjednávanie. 

"Nemienim pri takom dôležitom zákone nič riskovať. Chcem pracovať tak dlho s ďalšími aktérmi v rámci všetkých politických demokratických reprezentácií, aby som mal istotu, že zákon prejde tak, ako ho potrebujeme," povedal v tom čase Horecký.

Jednými z odporcov novely boli aj opoziční poslanci z SaS. Exminister školstva Branislav Gröhling na tlačovej konferencii informoval, že strana sa dohodla s Horeckým i s dočasne povereným premiérom Eduardom Hegerom (Demokrati).

Zmeny, ktoré pri rokovaniach presadila SaS, majú prísť do zákona cez pozmeňujúce návrhy v druhom čítaní. Návrh má obsahovať podporu duševného zdravia, definíciu segregácie. Má sa tiež upraviť otázka opakovania ročníka.

Súvisiace články

Najčítanejšie