Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Na hrane s Krúpom a Sakovou: V štúdiu to vrelo, neobišli ani Mikulca, Hamrana či Fica
Zdielať na

Na hrane s Krúpom a Sakovou: V štúdiu to vrelo, neobišli ani Mikulca, Hamrana či Fica

BRATISLAVA / V prípade vraždy Daniela Tupého sa objavili nové informácie, polícia zasiahla a dnes má v rukách osoby, ktoré boli na mieste činu. Čo to znamená pre spoločnosť a ako sa pozerať na prácu polície, ale aj iných OČTK? Nahrávky z kancelárie policajtov ukazujú, že kontext je často úplne iný, ako o ňom hovoria politici. Čo s tým? Niektoré strany hovoria o zmanipulovaní septembrových volieb, prečo to robia a prečo to pripomína dezinformačnú scénu? Aj o tom v Na hrane so šéfom brannobezpečnostného výboru Jurajom Krúpom z SaS a s exministerkou vnútra Denisou Sakovou (Hlas-SD).

V parlamente sa oslavuje festival populizmu

Denisa Saková sa vyjadrila, že festival populizmu v parlamente vládne už od pádu predsedu vlády Eduarda Hegera (dnes Demokrati). To, že Igor Matovič návrh na 500 eur za voľby predložil do NR SR znova, považuje exministerka za porušenie rokovacieho poriadku. Hlas trvá na tom, že 500 eur by mala dať vláda každému občanovi. Argumentovala tým, že veľká časť Slovenska žije pod hranicou chudoby. 

"Poviem to tak, ten jeho plán B je niečo, s čím my nemáme problém, lebo to je o dôvod viac, aby sme nerátali, že sa s ním stretneme v nejakej vláde alebo exekutíve," reagoval predseda brannobezpečnostného výboru a dodal, že ani šesť poslancov OĽaNO za to nehlasovalo. 

Rozdávať financie plošne je podľa Krúpu hlúposť a dôsledok marketingových ťahov Igora Matoviča. Práve na tie sa podľa saskára vždy niekto chytí. 

Mikulec má problém

Krúpa uviedol, že na margo obvinení NBÚ o tom, že minister vnútra nemal previerku, aby nahliadal do utajených zahraničných dokumentov. Krúpa poznamenal, že videl dosť dôvodov na to, aby zvolal mimoriadny brannobezpečnostný výbor. "Uhol pohľadu je len jeden. Bez previerky sa nemôžete oboznamovať s utajenými medzinárodnými dokumentami. Mikulcovi bola takáto previerka odobraná ešte Ivetou Radičovou," poznamenal Krúpa a akcentoval, že Mikulec porušil zákon, ale aj predpisy. O EÚ certifikát si požiadal bez národnej previerky. 

"Roman Mikulec sa ministrom vnútra vôbec nemal stať," uviedla Saková s tým, že ide o ďalšie jeho zlyhanie a to, že zostane na svojej stoličke, je neakceptovateľné. Podľa Sakovej je to hanba pre Slovensko, ale aj reputačný problém. "NBÚ podala aj trestné oznámenie na GP, čiže bude sa to aj trestnoprávne riešiť," akcentovala hlasistka. 

Spišiak v politike a v Progresívnom Slovensku

Krúpa sa priznal, že to nečakal a bolo to preňho prekvapenie. "Nechcem to viac komentovať. Bol to človek, ktorý tri roky pôsobil ako pravá ruka Romana Mikulca," dodal a ďalej poznamenal, že PS si Jaroslava Špišiaka mýli so Štefanom Hamranom. 

"Vnímam to rovnako rozpačito ako pán Krúpa," reagovala Denisa Saková. Poznamenala, že bude veľmi intenzívne sledovať politické názory Jaroslava Špišiaka. Zaujímať ju bude najmä rétorika vo veci drogovej politiky. Predtým totiž Spišiak viedol aj protidrogové a policajtov chválil. Teraz podľa Sakovej všetko vyznieva inak. 

Vražda Daniela Tupého

"Takisto som matka ako vy a neviem si predstaviť, že by mi syn raz neprišiel domov. Vždy som si vážila prácu každého jedného vyšetrovateľa. Keď tu pán minister vypisuje nejaké statusy a keď si myslí, že tu budeme robiť preteky, tak sa veľmi mýli, pretože vyšetrujú vyšetrovatelia," dodala poslankyňa opozície. Uviedla aj to, že Hamran sa nemal čo vyjadrovať k živému vyšetrovaniu.

Argumentovala aj tým, že vyjadrenia Hamrana kritizoval aj otec Daniela Tupého, ktorý apeloval na to, aby sa informácie nevynášali. Podľa Sakovej Hamrana kritizuje aj krajská prokuratúra. Podľa nej má mariť vyšetrovanie. 

Krúpa komunikáciu neodsudzuje. "V prvom rade ma zaujímajú výsledky a toto úspech je," reagoval predseda brannobezpečnostného výboru s tým, že išlo o excelentnú prácu vyšetrovateľov. "Nedávalo mi úplne zmysel, ako to pomohlo vyšetrovaniu," vyjadril sa Krúpa a pripustil, že je možné, že nerozumejú detailom a nevideli spis. Podľa poslanca za SaS je kľúčové, aby polícia neskĺzla do komunikácie á la Fico.

Za problém označil to, že práve ľudia ako údajný vrah Tupého – advokát Puškár, ale aj inštruktor policajnej akadémie, ktorý postrelil kadetku a v minulosti pôsobil v ruských tajných službách, sú súčasťou spoločnosti a tá je nimi prešpikovaná. Saková poznamenala, že pre spoločnosť je dôležité, aby sa takéto prípady vyšetrili. "Ja budem držať palce vyšetrovateľom aj prokuratúre," dodala Saková. Krúpa doplnil, že, bohužiaľ, na seba PPZ preberá komunikáciu aj za ministra vnútra. 

​Obvinení vyšetrovatelia nemajú nahrávky

Juraj Krúpa zdôraznil, že napriek ďalšej výmene šéfa sa stále nepodarilo pohnúť s problémom, ktorý na inšpekcii pretrváva. Poslanec ďalej zdôraznil aj to, že so všetkými týmito vecami operuje práve Robert Fico, a to vrátane nahrávok, ktoré sú manipulované. Ide aj ďalej s hoaxami a huckaním občanov. "Fico a Kaliňák môžu opäť sedieť vo vláde," uzavrel Krúpa. 

Saková víta novelu trestného poriadku, ktorá podľa nej zabráni vykopávaniu dverí, ale aj výpovediam pod hrozbami drakonických trestov. V prípade obvinených vyšetrovateľov poznamenala, že bolo možné postaviť ich mimo službu a mohlo sa ďalej vyšetrovať. "Dnes by sme nemali situáciu, že by bola vojna v polícii a že by sa vzájomne obviňovala koalícia s opozíciou," uzavrela Saková. 

​Čo bude s dezinformáciami?

Už vo februári upozorňovala polícia na hoax o zmanipulovaných voľbách. Začala s tým Republika a Smer-SD ďalej šíri tento naratív. Hlas-SD chce tiež robiť vlastné sčítanie hlasov. "Treba povedať, že ako ministerstvo vnútra sme vždy mali skúsenosti s tým, že niektoré voľby neprebehli korektne. My sme jasne povedali, že budeme mať v každom volebnom okrsku svojho zástupcu," doplnila Saková s tým, že ľudia sú omylní a sú aj takí, ktorí páchajú trestnú činnosť. 

"Fico nemá žiaden dôkaz a ani ho nepotrebuje, lebo on vie na akých ľudí cieli, a ak by to nedal alebo by dopadol ako Mečiar, tak bude chcieť robiť povstanie," uviedol Krúpa. 

Súvisiace články

Najčítanejšie