Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Poslanci rozhodli o znížení platov poslancov. Takto hlasovali
Zdielať na

Poslanci rozhodli o znížení platov poslancov. Takto hlasovali

BRATISLAVA / Posledné hlasovanie marcovej schôdze NR SR sa nieslo v znamení rozhodovania o viacerých zákonoch.

Líder OĽaNO Igor Matovič pred hlasovaním o znížení platov poslancov zdôraznil, že v prípade návrhu na znižovanie platov poslancov nesiaha na paušálne náhrady, čo by v konečnom dôsledku zabezpečilo, že poslanci by zarobili viac než jedennásobok priemernej mzdy. 

"SaS tento návrh nepodporí, lebo je to hlúposť," reagovala šéfka klubu SaS Anna Zemanová, za čo si vyslúžila smiech v poslaneckej sále.

Samotný návrh zákona neprešiel, podporilo ho 33 poslancov zo 118.

Výsledky hlasovania konkrétnych poslancov nájdete v galérii:

​​​Legenda: (Z) Za hlasovalo, (P) Proti hlasovalo, (?) Zdržalo sa hlasovania, (N) Nehlasovalo

“Zase sme v tom ostali sami a všetky politické strany si myslia, že je fér, aby poslanci mali 5-tisícové platy bez ohľadu na to, či sa snažia alebo nie,” reagoval Matovič na neschválenie zmeny zákona na tlačovej konferencii. Pokračoval, že návrh zákona by ušetril 30 miliónov eur. “My si myslíme, že to bol spravodlivý návrh, ale neprešiel,” dodal.

Líder OĽaNO Igor Matovič do NR SR predložil zákon, ktorý by mal poslancom zaručiť priemernú mzdu, ktorá by bola jedennásobkom priemerného platu v národnom hospodárstve. Dnes ide o trojnásobok. Matovič navrhuje, aby poslancom zvyšok platu doplácala strana formou odmeny za aktivitu a prácu pre občanov. 

Poslanci zároveň prijali aj novelu zákona o rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov územnej samospráve, ktorá má samosprávam dať viac financií na vykrytie výdavkov. Zákon v treťom čítaní podporilo 128 poslancov.

Následne si poslanci schválili predčasné ukončenie marcovej schôdze. 

Súvisiace články

Najčítanejšie