Polojasno
20°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
S exprezidentom PZ Spišiakom v radoch PS majú problém komentátori aj politológovia. Je to krok vedľa, tvrdia
Zdielať na

S exprezidentom PZ Spišiakom v radoch PS majú problém komentátori aj politológovia. Je to krok vedľa, tvrdia

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / To, čo bolo prezentované ako výhra, je podľa odborníkov veľkým prešľapom.

30 rokov skúseností?

Vstup bývalého policajného prezidenta Jaroslava Spišiaka do Progresívneho Slovenska rozbúril politické vody uplynulých týždňov. Na konci marca sa táto informácia objavila a dnes je Spišiak členom PS, hoci zatiaľ nevie na akom mieste na kandidátke bude. 

 "Do Progresívneho Slovenska prináša 30 rokov skúseností z polície až po tie najvyššie miesta, rozvahu, nespochybniteľný morálny kredit aj nespochybniteľnú odbornosť v agende ministerstva vnútra, vnútornej bezpečnosti a boja proti zločinu," skonštatoval líder PS Šimečka.

Zdôraznil aj to, že spoločnosť na Slovensku potrebuje budúcnosť bez chaosu, no zároveň istotu právneho štátu. "Musíme ponúknuť ľuďom nádej, že Slovensko môže fungovať ako normálna, bezpečná a férová krajina pre všetkých. Presne toto sú témy, na ktorých budeme spolupracovať s Jaroslavom Spišiakom," doplnil.

Spišiak svoj vstup do politiky odôvodnil tým, že chce ešte niečo dosiahnuť a chce pomôcť. Zdôraznil, že ide o jeho osobné rozhodnutie. Avizuje, že sa chce snažiť, aby policajti mali legislatívne a morálne krytie a pokoj pre svoju prácu. "Chcem, aby tu veci fungovali normálne, odborne, podľa zákona," dodal.

Je to krok vedľa, hodnotí politológ Lenč

"Progresívne Slovensko sa zjavne snaží vymaniť z toho, že je vnímané ako monotematická strana bez odborníkov na témy, ktoré trápia spoločnosť, resp. ktoré boli nosnými témami minulých volieb a čiastočne aj volieb v roku 2023. Angažovanie "Cataniho" z Dunajskej Stredy bez komunikačných zručností, ktorý bol v minulosti spájaný s konzervatívnymi politikmi Danielom Lipsicom a Vladimírom Palko je veľkým krokom vedľa," uviedol Lenč, ktorému sa zdá byť Spišiak krokom vedľa. 

"V kontexte liberálneho, progresívneho a ľavicového voliča bude táto nominácia pôsobiť kontraproduktívne a konkurenti Progresívneho Slovenska sa už dnes tešia z toho, aký kus dobrej roboty pre nich angažovaním Spišiaka urobili. Navzdory tomu, že ich Monika Tódová nostalgicky žijúca vo svete Daniela Lipšica pred rokom 2020 tvrdí, že táto nominácia robí z PS "dospelú stranu"," dodal Lenč. 

Takmer žiadna prax, len silné reči, uviedol exvyšetrovateľ Šátek

Jozef Šátek sa odvoláva na výrok predsedu Progresívneho Slovenska Michala Šimečku z 29.3. 2023, kde uviedol, že do Progresívneho Slovenska prináša Jaroslav Spišiak 30 rokov skúseností z polície. "Stačí sa pozrieť na fakty. Jaroslav Spišiak bol v služobnom pomere príslušníka PZ v rokoch 1988 až 2006 a 2010 až 2012, čiže celkom dvadsať rokov," vyrátal Šátek s tým, že z dosiahnutého čísla treba odrátať štyri roky, kedy študoval na Akdémii PZ.

Následne bol dva roky riaditeľom vnútorného odboru OR PZ Dunajská Streda, čo Šátek označil ako podržtašku okresného. "Tri roky bol riaditeľom Okresného riaditeľstva PZ Dunajská Streda, potom z okresnej úrovne skočil až na Prezídium PZ a tam bol 5 rokov viceprezidentom PZ a dva roky prezidentom PZ, čiže celkom v škole a vo funkciách strávil 16 rokov. Vo výkone policajnej služby bol štyri roky na Obvodnom oddelení DS a jeden rok ako operatívny pracovník na Úrade kriminálnej služby PPZ, čiže päť rokov. Takmer žiadna prax, len silné reči," uzavrel Šátek. 

Komentátori hovoria o absencii výsledkov

Podľa komentátora TV JOJ Arpáda Soltésza neobstojí ani porovnávanie s filmovým Corradom Cattanim zo seriálu Chobotnica, ktorý označil za symplexný. Cattani mal podľa Soltésza vo svojej práci výsledky a odtínal chápadlá mafiánskej chobotnice. Za Jaroslava Spišiaka sa podľa neho začalo výnimočne dariť práve karuselovým podvodom a podvodom s DPH. 

"Progresívne Slovensko je na ceste znova dopadnúť jak "sedláci u chlumce", " dodal komentátor TV JOJ. Arpád Szoltész označil Cattaniho imidž za zábavný a to už v čase, keď mu ho kolegovia vytvárali. "Vždy toho veľa narozprával, ale tie výsledky v čase jeho pôsobenia neboli závratné," dodal ďalej. 

Za problematický však považuje vzťah Spišiaka s oligarchom Oskarom Világim. "Ak by aj nechcel, tak by musel súhlasiť s Viktorom Orbánom. Progresívne Slovensko s oslavnými fanfárami prijalo človeka, ktorý má minimálne nepriamo veľmi blízko k politike Viktora Orbána," pokračoval Soltész. 

Viac vo videu:

Za omyl to považuje exministerka Saková aj Juraj Krúpa

Krúpa sa priznal, že to nečakal a bolo to preňho prekvapenie. "Nechcem to viac komentovať. Bol to človek, ktorý tri roky pôsobil ako pravá ruka Romana Mikulca," dodal a ďalej poznamenal, že PS si Jaroslava Špišiaka mýli so Štefanom Hamranom.

"Vnímam to rovnako rozpačito ako pán Krúpa," reagovala Denisa Saková. Poznamenala, že bude veľmi intenzívne sledovať politické názory Jaroslava Špišiaka. Zaujímať ju bude najmä rétorika vo veci drogovej politiky. Predtým totiž Spišiak viedol aj protidrogové a policajtov chválil. Teraz podľa Sakovej všetko vyznieva inak.

Viac vo videu:​

Súvisiace články

Najčítanejšie