Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Spišiak je symbol boja proti mafii, tvrdí Šimečka: Odborník mu vyčíta viaceré veci
Zdielať na

Spišiak je symbol boja proti mafii, tvrdí Šimečka: Odborník mu vyčíta viaceré veci

BRATISLAVA / Nová posila Progresívneho Slovenska (PS)? Líder strany a podpredseda europarlamentu Michal Šimečka v relácii TV JOJ Na hrane hovoril aj o možnej spolupráci s bývalým šéfom polície Jaroslavom Spišiakom. Aj napriek tomu, že Šimečka o ňom hovorí ako o symbole boja proti mafii, politológ Jozef Lenč hovorí o kroku vedľa.

"Ľudia si ho pamätajú ako symbol boja proti mafii, organizovanému zločinu a korupcii. Zároveň je odborníkom na oblasť vnútra. Je pre nás dobré mať odborníkov a odborníčky aj na takúto oblasť," povedal Šimečka k bývalému šéfovi polície. Dodal, že výsledok rokovaní majú oznámiť čoskoro. Predseda PS zároveň v relácii poprel, že by o spolupráci rokoval aj so Štefanom Hamranom. 

Spišiak bol prezidentom policajného zboru v rokoch 2010 až 2012. V policajnom zbore pritom pracoval približne 16 rokov. Začínal v Dunajskej Strede, neskôr v roku 2001 bol vymenovaný za prvého viceprezidenta PZ, kde pôsobil do roku 2006. Po vzniku súčasnej vlády začal pôsobiť ako poradca ministra vnútra Romana Mikulca.

Odvolaný bol vtedajším ministrom vnútra Robertom Kaliňákom, neskôr sa počas vlády Ivety Radičovej krátko vrátil do funkcie. Okrem iného mu prischla aj prezývka "slovenský Cattani", čo má byť narážka na úspešný seriál, v ktorom policajný inšpektor Corrad Cattani bojuje s mafiou.

Je to krok vedľa, reaguje Lenč

Politológ Jozef Lenč snahu PS vníma tak, že strana sa snaží vymaniť z jej vnímania ako monotematickej strany bez odborníkov na témy, "ktoré trápia spoločnosť, resp. ktoré boli nosnými témami minulých volieb a čiastočne aj volieb v roku 2023".

"Angažovanie "Cataniho" z Dunajskej Stredy bez komunikačných zručností, ktorý bol v minulosti spájaný s konzervatívnymi politikmi Danielom Lipšicom a Vladimírom Palkom je veľkým krokom vedľa," myslí si politológ.

Dodáva, že v kontexte liberálneho, progresívneho a ľavicového voliča bude takáto nominácia pôsobiť kontraproduktívne. "Konkurenti Progresívneho Slovenska sa už dnes tešia z toho, aký kus dobrej roboty pre nich angažovaním Spišiaka urobili," zakončil Lenč.

Predstavili viacerých odborníkov

PS nedávno predstavilo aj nového odborníka na zdravotníctvo. Ide o Oskara Dvořáka, ktorý mal v minulosti na starosti reformu nemocníc či plán obnovy. Už v čase predstavovania Dvořáka Šimečka zdôrazňoval, že PS sa tak stáva plnohodnotnou, plnoformátovou stranou. Práve chýbajúceho experta na zdravotníctvo totiž strane vyčítali viacerí odborníci.

Koncom minulého roka sa rady PS rozšírili aj o odborníka na verejné financie Štefana Kišša, ktorý posledné roky pôsobil ako šéf Útvaru hodnoty za peniaze. "Štefan Kišš je výraznou posilou PS," tvrdil o ňom Šimečka.

V rovnakom čase strana predstavila aj ďalšieho nového člena Tomáša Hellebrandta. V minulosti pôsobil na ministerstve financií, kde ho verejnosť zaregistrovala v súvislosti so sporom s vtedajším ministrom Igorom Matovičom (OĽaNO). 

Súvisiace články

Najčítanejšie