Oblačno
13°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Prezidentka sa dohodla s Krajniakom o zvýšení príspevku na bývanie. Minister to pochopil neskoro, reaguje Mihál
Zdielať na

Prezidentka sa dohodla s Krajniakom o zvýšení príspevku na bývanie. Minister to pochopil neskoro, reaguje Mihál

BRATISLAVA / Prezidentka informovala o dohode s dočasne povereným ministrom Krajniakom. Bude sa týkať jednorazového príspevku, ale aj bývania.

"Po viacerých rokovaniach s ministrom práce Milanom Krajniakom sme sa zhodli na potrebe posilnenia adresnej pomoci najzraniteľnejším skupinám ľudí," informovala hlava štátu na sociálnej sieti o dvoch príspevkoch, ktoré označila za adresnú pomoc občanom. 

Prezidentka Zuzana Čaputová uviedla, že medzi opatreniami, na ktorých sa dohodli, je "zvýšenie existujúceho príspevku na bývanie, ktorý by tak pomohol väčšiemu počtu domácností žijúcich pod hranicou životného minima".

"Ďalšia pomoc bude mať podobu jednorazového stoeurového príspevku pre tých, ktorí prepadli sitom doterajšej finančnej pomoci. Oceňujem tiež návrh ministra pristúpiť k skoršiemu zvýšeniu dávok v hmotnej núdzi, a to k 1. októbru 2023, namiesto 1. januára 2024," pokračovala Čaputová. 

Prezidentka dodala, že dočasne poverený minister tiež prisľúbil, že odborný tím ministerstva práce pripraví na základe aktualizovaných dát aj návrh rozsiahlejšej systémovej zmeny príspevku na bývanie pre ďalšiu vládu.

"A to tak, aby mohol byť poskytnutý aj ľuďom trpiacim chudobou, ktorých príjem presahuje životné minimum. Budúca vláda by tak dokázala adresnejšie a efektívnejšie pomáhať tam, kde je to najviac potrebné," uzavrela. 

Vláda nekoná systémovo, vyčíta Jozef Mihál

Podľa exministra práce sociálnych vecí a rodiny Jozefa Mihála je problémom skutočnosť, že vláda nemá ujasnené, ktorým skupinám chce vlastne pomáhať. O príspevku na bývanie pritom hlava štátu hovorí už dva roky.

"Tieto opatrenia sú vytrhnuté z kontextu, lebo my musíme vnímať obdobie od marca 2020," reagoval Mihál s tým, že krízy sa striedajú a pôsobenie vlády rovnako ako jej opatrenia sú chaotické a často aj protichodné. "Raz je to niečo adresné, raz je to niečo, čo dostanú všetci," poznamenal Mihál pre Noviny PLUS TV JOJ, ktorému chýba nielen ústredná myšlienka, ale aj spájajúca niť, ktorá by definovala komu sa vlastne pomáha a prečo. 

"Výsledkom je, že v tomto štáte nie je spokojný nikto a ľudia cítia nespravodlivosť. Aj rodičovský bonus ministra Krajniaka je opatrením, ktoré niekoho možno uspokojí, ale ďalší sa cítia ukrivdení. Rodičovský dôchodok totiž nedostanú rodičia, ktorým sa narodili a vychovali deti so zdravotným postihnutím. Aj daňový bonus je nastavený tak, že plnú výšku aj s 200-eurovými príspevkami dostávajú ľudia, ktorí zarábajú dobre a tým pádom sa stráca zmysel," vysvetľoval Jozef Mihál s tým, že rodičia, ktorí zarábajú menej, sa k tomuto príspevku ani nedostanú. 

"Každú chvíľu príde niečo nové, ale ako celok to nedáva zmysel. Pani prezidentka napríklad hovorí už hádam dva roky o príspevku na bývanie, pričom minister Krajniak mal v tomto prípade zaštupľované uši a nebol schopný to pochopiť. Teraz to už chápe, to mu gratulujem, ale už je neskoro," dodal Mihál na záver s tým, že v prvom rade by bolo potrebné pozrieť sa na konštrukciu životného minima a prečo sa valorizuje spôsobom, akým sa valorizuje. 

Súvisiace články

Najčítanejšie