Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Dzurinda pozýva účastníkov debaty na pivo: Je to kontroverzné, no potrebuje pozornosť, reaguje Trubač
Zdielať na

Dzurinda pozýva účastníkov debaty na pivo: Je to kontroverzné, no potrebuje pozornosť, reaguje Trubač

BRATISLAVA / Mladých láka na pivo zdarma. V jednom z bratislavských študentských podnikov sa bude konať diskusia s Mikulášom Dzurindom, pričom prvých 50 návštevníkov má dostať pivo zdarma.

Politická kampaň, zdá sa, odštartovala naplno. Kým OĽaNO na čele s Igorom Matovičom chodí po slovenských mestách, Progresívne Slovensko usporadúva diskusie v rámci Slovenska, predvolebnú aktivitu zvolila aj vznikajúca strana Modrí – Európske Slovensko. 

Jeden zo zakladajúcich členov Mikuláš Dzurinda je fanúšikom behu, čo dokazuje aj fakt, že na oficiálnej facebookovej stránke Modrých pribúdajú fotografie jeho i ďalších zakladajúcich členov z bežeckých pretekov.

Najnovšie jeden z bratislavských študentských podnikov láka mladých na "pivko s Mikim". Otvorená diskusia sa má týkať témy – ako predísť odchodu mladých ľudí do zahraničia.

Plagát zverejnený na Facebooku zároveň láka na pivo zadarmo pre prvých 50 návštevníkov. "Tak neváhaj a rezervuj si s kamošmi stôl čím skôr," píše sa v príspevku. V podniku sa začiatkom marca konala aj debata s SaS s názvom "Pokec pri pive so SaSkou", pričom v pozvánke sa neuvádzalo, že by straníci pozývali účastníkov na pivo.

Deje sa tak len pol roka po tragickej nehode na zastávke Zochova v Bratislave, keď prišlo o život päť ľudí. V reakcii na túto udalosť sa pritom viacero politikov vrátane dočasne povereného predsedu vlády Eduarda Hegera zaviazalo, že na verejnosti nebudú vystupovať s alkoholom.

Politici v reakcii na tragédiu taktiež tvrdili, že je potrebné sprísniť tresty za alkohol za volantom. Legislatívna zmena napokon prišla v súvislosti s novelou Trestného poriadku, v ktorej rezort spravodlivosti zakotvil aj spomínané prísnejšie tresty za alkohol za volantom.

Trubač zdôrazňuje, že Dzurinda potrebuje zaujať

Odborník na komunikáciu Marek Trubač pre Noviny PLUS TV JOJ uviedol, že Dzurindovo posolstvo je v rámci diskusie jasné. "Prvých 50 študentov bude piť zadarmo, a to je silná odozva. Medzi študentmi sa to rozšíri, čiže z tohto hľadiska je to pozitívum," povedal odborník s dodatkom, že komunikácia so študentmi je v tomto ohľade dobrá.

Trubač dodal, že z iného uhlu pohľadu však podobný spôsob komunikácie môže byť problémový. "Bývalý dvojnásobný premiér a minister zahraničných vecí chce svoj reštart politickej kariéry začať v krčme," skonštatoval Trubač s dodatkom, že toto sú hlavné protipóly, ktoré sa môžu biť. "Mikuláš Dzurinda je však určite skvelý komunikátor a v minulosti sa mu darilo aj v marketingu," poznamenal.

Čo sa týka kontextu tragédie na zastávke Zochova, Trubač zdôrazňuje, že podobné debaty sa môžu obrátiť proti nemu. "Je to kontroverzná téma. Ale to, čo Dzurinda potrebuje, je, aby sa o ňom hovorilo," zdôraznil odborník s dodatkom, že táto téma ho dostane na titulky rýchlejšie, než napríklad predstavenie hodnotového programu. "Ak by zorganizoval jednoduchú tlačovku, nebavili by sme sa o nej," zakončil Trubač.

Ako reagujú členovia vlády?

Dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger (Demokrati) je jedným z politikov, ktorí sa po tragédii na zastávke Zochova zaviazali, že na verejnosti nebudú požívať alkohol. Pre Noviny PLUS TV JOJ povedal, že strana Demokrati sa rozhodla pre iný spôsob kampane. "Ak sa rozhodol oslovovať voličov takouto kampaňou, tak viete. Ľudia hľadajú rôznu kreativitu," skonštatoval.

Dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman (Demokrati) v reakcii povedal, že jeho zvykom je nekomentovať iných. "A tohto zvyku sa budem držať aj teraz," skonštatoval pre Noviny PLUS TV JOJ. 

​Dočasne poverený minister školstva Ján Horecký oceňuje, že Dzurinda sa v diskusii bude venovať téme školstva. "Táto téma bola na tretej koľaji desiatky rokov," myslí si Horecký. 

"Môže to byť skôr marketingový ťah," reagoval na súvislosť debaty s alkoholom. Samotný dočasne poverený minister však zdôraznil, že on samotný by zvolil inú formu diskusie. O stanovisko sme požiadali aj Dzurindu, článok budeme aktualizovať o jeho odpoveď.

Súvisiace články