Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Eduard Heger svoje funkcie nezvláda, Demokratov to môže vážne ohroziť, poznamenal Řádek
Zdielať na

Eduard Heger svoje funkcie nezvláda, Demokratov to môže vážne ohroziť, poznamenal Řádek

BRATISLAVA / S dočasne poverenou vládou Eduarda Hegera sa spája nejeden problém. Zdá sa, že situácia sa zhoršila, keď sa dočasne poverený predseda vlády stal dočasne povereným ministrom financií, ale aj dočasne povereným ministrom zdravotníctva. Podľa politológa svoje funkcie nezvláda.

Pred pár týždňami sa objavila správa, že ministerstvo financií, ktoré je pod vedením Eduarda Hegera (Demokrati) vydalo zásadnú pripomienku, že financie z plánu obnovy týkajúce sa nemocnice Rázsochy, by mali byť presunuté na iné projekty. Následne sa ozval predseda vlády hovoriac, že išlo o chybu úradníka. Zásadné pripomienky pritom musí podpisovať minister. Podľa odborníka ide o chaos a dôkaz, že dva rezorty a vládu Eduard Heger nezvláda. 

Odborník hovorí o neschopnosti

Politológ Miroslav Řádek pre Noviny PLUS TV JOJ uviedol, že Rázsochy neboli prvým prešľapom dočasne povereného šéfa dočasne povereného vládneho kabinetu. "Eduard Heger svoje funkcie nezvláda. Bol som šokovaný, keď sa ho médiá pýtali, či si uvedomuje, čo bolo napísané v memorande s lekárskymi odbormi a on odpovedal, že si to tak úplne nepamätá, lebo to nečítal," uviedol politológ. 

Řádek akcentoval, že sa napokon ukázalo, že toto memorandum bolo veľmi problematické a Heger sa dostal do sporu aj s vlastným ministrom spravodlivosti, ktorý sa vyjadroval, že takto postavený návrh zákona je hlúposť. 

​Zároveň však politológ doplnil, že sa názorovo dokázal posunúť. "Za posledné tri roky sa od evanjelizátora posunul smerom k politikovi, ktorí si uctieva občiansko-demokratické hodnoty," upozornil politológ. 

Zároveň poznamenal, že zároveň je nemysliteľné, aby jeden človek v troch funkciách hovoril tri odlišné veci. "Je to dôkaz toho, že netuší, čo robil. Sám zastáva pozície, ktoré môžu byť veľmi konfliktné," dodal. Kumulácia funkcií dostáva Eduarda Hegera do bezprecedentných situácií. "Viac funkcií znamená viac problémov a Eduardovi Hegerovi sa môže stať, že to môže mať dopad na jeho nový politický projekt a ten sa môže ocitnúť pred bránami parlamentu," uzavrel odborník. 

Ako vidia Eduarda Hegera komentátori? Dozviete sa vo videu:

Kritika z každého kúta politického spektra

Mimoparlamentné Progresívne Slovensko (PS) vyzvalo dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera, aby informoval, či a kedy sa dočkáme novej špičkovej nemocnice Rázsochy v Bratislave. PS tvrdí, že kým Heger dočasne poverený riadením rezortu zdravotníctva sľubuje výstavbu nemocnice, v pozícii dočasne povereného riadením rezortu financií ju navrhuje vypustiť z plánu obnovy a odolnosti.

Hovorca premiéra Matej Neumann reagoval, že pripomienka, na ktorú sa PS odvoláva, bola chybou úradníka uverejnená a premiér ju stiahol. Deklaruje, že stavba Rázsoch nebude zastavená. "Táto pripomienka bola chybou úradníka uverejnená na Slov-lexe. Preto premiér Heger ako poverený minister stiahol túto pripomienku," uviedol Hegerov hovorca v reakcii. Deklaroval pritom, že stavba nemocnice bude ďalej pokračovať podľa plánu.

"Chaos medzi ministerstvami, ktoré má premiér Heger na starosti, nezaujíma ani zdravotnícky personál, ani pacientov a pacientky. Potrebujú vedieť, či dostanú novú nemocnicu. Skutočne hrozí, že neschopnosť a prázdne sľuby tejto vlády spôsobia prepadnutie stoviek miliónov z plánu obnovy. Vyzývame preto povereného premiéra, aby prijal zodpovednosť a prestal zavádzať verejnosť," vyhlásil predseda PS Michal Šimečka.

Progresívne Slovensko tvrdí, že Heger poverený riadením ministerstva zdravotníctva 22. marca potvrdil záväzok dostavať nemocnicu Rázsochy, no o dva dni neskôr rezort financií navrhol vyhodiť výstavbu z plánu obnovy a prostriedky presunúť do technického vybavenia iných nemocníc. Odvoláva sa pritom na pripomienku v rámci návrhu zmeny plánu obnovy zverejnenú 24. marca. Ministerstvo financií podľa PS zároveň hovorí, že nová štátna nemocnica by nemala dostatok personálu vzhľadom na otvorenie súkromnej nemocnice Bory v Bratislave.

Podpredseda mimoparlamentného Hlasu-SD Richard Raši v tejto súvislosti vyzval prezidentku, aby odvolala vládu a nahradila ju vládou odborníkov. "Títo ľudia, ktorí nám posledné tri roky vládnu, sú takí neschopní, že aj napriek tomu, že majú peniaze, nedokážu ani obstarať nové sanitky, nieto postaviť nemocnicu," zdôraznil Raši. Medializovaný návrh na zrušenie záväzku postaviť nemocnicu na Rázsochách z plánu obnovy označil Hlas-SD za jedno z najväčších zlyhaní Hegerovej vlády. 

Výzvu na úradnícku vládu adresovala prezidentke aj mimoparlamentná SNS. "Sme svedkami nehorázneho premrhania finančných prostriedkov Európskej únie v rezorte zdravotníctva," uviedli národniari. Heger podľa nich svojvoľne rozhoduje o veciach, na ktoré nemá mandát, a rieši problémy iných štátov namiesto toho, aby sa pozeral na problémy Slovákov.

Súvisiace články

Najčítanejšie