Zatiahnuté
12°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Matovič si vystavil vysvedčenie, v ktorom chváli sám seba. Za čo? Za infláciu? Reaguje Viskupič
Zdielať na

Matovič si vystavil vysvedčenie, v ktorom chváli sám seba. Za čo? Za infláciu? Reaguje Viskupič

BRATISLAVA / Nestáva sa každý deň, že by si minister dal vysvedčenie sám sebe. Igor Matovič si jedno také vyrobil, pričom tvrdil, že ide o regulárne dáta. Je však ich interpretácia správna?

Igor Matovič tlačovú konferenciu označilo za ďalšiu atómovku. Namiesto ďalšieho nápadu však prišiel s vlastným hodnotením. Matovič v úvode poznamenal, že označením "atómovka" sa ho snažia zosmiešniť "tí, čo Slovensko celý čas rozkrádali". 

Matovičovi sa nepáči, že mu ľudia vyčítali nielen zlé spravovanie verejných, ale aj vlastných financií. Šéfovi "obyčajných" dala uznanie Rada pre rozpočtovú zodpovednosť, ktorá uviedla, že deficit za rok 2022 bol iba 2 %, a to vo viacerých oblastiach, ako je napríklad verejná správa. 

"Toto je moje vysvedčenie," poznamenal Matovič s tým, že dokázal ustrážiť verejný rozpočet, a to dokonca v ťažkom roku plnom kríz. "Za tento rok prijímam zodpovednosť," povedal s tým, že to bol jediný rok, kedy ministerstvo financií ucelene viedol. "Za toto vysvedčenie sa nehanbím," dodal. 

Dáva si jednotku za infláciu? Čuduje sa Viskupič (Saska)

Šéf finančného výboru Marián Viskupič poznamenal, že v prvom rade si treba uvedomiť, že hovoríme o roku 2022. "Výber daní bol vyšší o 1,5 miliardy eur– tu patrí len a len poďakovanie ľudom, pretože aj vďaka inflácii zaplatili výrazne viac daní do štátneho rozpočtu. Inflácia je pre štát 2-krát pozitívna – výrazne sa zvýšili príjmy a tiež nominálny HDP... oba tieto faktory znížili deficit na veľmi dobrú hodnotu 2 % HDP. Naopak, ľudia toto pocítili opačne, pretože ich výdavky zásadne narástli. Takže si bývalý minister financií dáva 1*, lebo ,zabezpečil‘ veľkú infláciu? ...lebo inú zásluhu na tom nemá," poznamenal Saskár. 

Najčítanejšie