Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Riešenie segregácie rómskych detí? Prečo by sme mali robiť umelo kvóty, že koľko Rómov a koľko bielych, tvrdí Pellegrini
Zdielať na

Riešenie segregácie rómskych detí? Prečo by sme mali robiť umelo kvóty, že koľko Rómov a koľko bielych, tvrdí Pellegrini

BRATISLAVA / Na vaše otázky odpovedali dočasne poverený premiér Eduard Heger (Demokrati) a Peter Pellegrini (Hlas-SD). Divácke otázky sa dotkli aj žaloby, ktorej aktuálne čelí Slovensko pre segregáciu rómskych detí. Zatiaľ čo Heger tvrdil, že to nie je problém, ktorý by sa dal zo dňa na deň vyriešiť peniazmi, expremiér Peter Pellegrini má celkom iný názor.

Eduard Heger hovorí, že segregácia rómskych detí sa musí vyriešiť ich integráciou. Konkrétne kroky, ako to dosiahnuť, však nepredstavil. Peter Pellegrini je na druhej strane proti zasahovaniu do zloženia tried. 

"Ja to vidím tak trochu inak," poznamenal Pellegrini s tým, že touto otázkou sa dlho zaoberá. "Furt o tej segregácii sa rozprávať. Ja vám to poviem inak. My máme každému dieťaťu zabezpečiť prístup ku kvalitnému vzdelávaniu, dostupnosť, bez ohľadu na to, či je v Humennom alebo v Nitre. Mne je primárne jedno, aké je zloženie tej triedy," uviedol Pellegrini, ktorý nechce zasahovať do toho, akí žiaci sú v triedach. 

"Prečo by som sa mal na silu snažiť robiť kvóty, že koľko tam má byť Rómov a koľko tam má byť bielych. Ak je raz tá škola v rómskej osade, kde ich je päť tisíc, tak čo tam mám ešte bielych navoziť, aby sme ich akože nesegregovali?" nechápal expremiér, ktorý sa odvolával na to, že rómske deti musia mať dobrú učiteľku, kvalitné vzdelanie a nesmie sa s nimi zaobchádzať ako s druhoradým tovarom. 

Súvisiace články

Najčítanejšie