Oblačno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Vlčan sa po medializácii kauzy vzdáva miesta ministra pôdohospodárstva
Zdielať na

Vlčan sa po medializácii kauzy vzdáva miesta ministra pôdohospodárstva

BRATISLAVA / Dočasne poverený minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan požiadal o uvoľnenie z funkcie ministera pôdohospodárstva.

Stalo sa tak po medializácii prípradu, keď firme, ktorú dočasne poverený minister spoluvlastní, pridelil rezort životného prostredia takmer jeden a pol miliónovú eurofondovú dotáciu. "Napriek tomu, že nevidím tak zo strany danej spoločnosti, ani zo svojej strany porušenie zákona. Ani akékoľvek porušenie etických princípov, nechcem zotrvávať vo funkcii," povedal Vlčan.

Vlčan o tomto úmysle informoval už aj prezidentku Zuzanu Čaputovú aj partnerov z koalície, informoval o tom na tlačovej konferencii. Hovoril na nej zároveň aj o tom, že sa nikdy netajil tým, že by v danej spoločnosti vystupoval a zároveň po vstupe do politiky s ostatnými vlastníkmi podniku aktívne nekomunikoval o plánov firmy. "Zo zákona som sa všetkých štatutárnych kompetencií vzdal," povedal neskôr.

"Nechávam na rozhodnutie prezidentky SR, respektíve premiéra, ako budú vo veci konať. Nechcem vyvolávať chaos, som si vedomý, že ako krajina sme v zložitej situácii. Rozumiem aj tomu, že úradnícka vláda nie je najlepším riešením. Pre mňa je ale dôležité, aby sa štrukturálne reformy, ktoré sa dosiahli na rezorte pôdohospodárstva ochránili," vysvetlil Vlčan.

Na dotáciu upozornil opozičný Smer-SSD, no Vlčana kritizovala aj koaličná strana Za ľudí. "Aby firma ministra dostala dotáciu z ministerstva životného prostredia je jednoducho nemorálne a mal by ju vrátiť. Požiadala som o to aj pána premiéra," povedala líderka strany Veronika Remišová.

Najčítanejšie