Polojasno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
NR SR: Parlament schválil dlhodobý plán obrany štátu
Zdielať na

NR SR: Parlament schválil dlhodobý plán obrany štátu

BRATISLAVA / Poslanci schválili uznesenie týkajúce sa dlhodobej stratégie obrany štátu. Podporila ju 83 zo 133prítomných poslancov, pričom hlasovalo 117 z nich.

Materiál uvádza, že Vláda SR v Programovom vyhlásení vlády SR na obdobie rokov 2021 - 2024 prisľúbila, že bude viesť aktívny dialóg s NR SR o cieľoch, rozvojových zámeroch, stave a potrebách zabezpečenia obrany štátu, ale aj že udrží stabilitu a predvídateľnosť obranných výdavkov s ambíciou dosiahnuť ich 2 % podiel na HDP v roku 2024. V rámci obranných výdavkov bude vyčleňovať minimálne 20 % na hlavnú výzbroj a techniku a súvisiaci výskum.

"Podľa dikcie tohto zákona NR SR na úseku obrany štátu o. i. schvaľuje základné koncepcie bezpečnosti a obrany štátu a zásadné strategické dokumenty a rozvojové programy a plány v oblasti bezpečnosti a obrany štátu, ktoré jej predloží vláda. Zákon o obrane SR tiež stanovuje, že obranné plánovanie zahŕňa spracúvanie dlhodobých, strednodobých a krátkodobých plánov vytvárania, udržiavania a rozvoja kapacít a spôsobilostí ozbrojených síl a podpory obrany štátu," uvádza uznesenie odvolávajúc sa na dlhodobé plány. 

Tie určujú ciele a postupy na 10 až 15 rokov na dosiahnutie požadovaných kapacít a spôsobilostí ozbrojených síl a na rozvoj podpory obrany štátu.

"DP RPOŠ 2035 nadväzuje na Dlhodobý plán rozvoja rezortu ministerstva obrany s výhľadom do roku 2035, ktorý bol schválený NR SR v júni 2022 a na Obrannú stratégiu SR, ktorá bola schválená NR SR v januári 2021. Vplyv DP RPOŠ 2035 na rozpočet verejnej správy bude stanovený v strednodobých a krátkodobých plánoch, ktoré v zmysle zákona o obrane SR určujú vyvážený postup a efektívne rozloženie zdrojov, resp. záväzný postup a rozdelenie finančných zdrojov," uvádza uznesenie ďalej. 

Materiál špecifikuje, že dlhodobý plán neposudzuje dopad definovaných požiadaviek na podnikateľské prostredie, životné prostredie, informatizáciu spoločnosti, sociálne vplyvy, služby verejnej správy, manželstvo, rodičovstvo a rodinu. Posúdenie uvedených vplyvov bude možné vykonať až po rozpracovaní jeho cieľov.

Posúdenie vplyvu na podnikateľský sektor bude možné vykonať až po rozpracovaní cieľov a postupov vyplývajúcich z dlhodobého plánu do realizačných projektov.Materiál prešiel medzirezortným pripomienkovým konaním a na rokovanie Bezpečnostnej rady a vlády Slovenskej republiky bol predložený bez rozporov. Vláda Slovenskej republiky materiál schválila uznesením č. 190/2023 z 19. apríla 2023

Súvisiace články

Najčítanejšie