Oblačno
20°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Pellegrini volá po úradníckej vláde, Remišová hovorí o vrátení dotácie: Politici reagujú na odchod Vlčana
Zdielať na

Pellegrini volá po úradníckej vláde, Remišová hovorí o vrátení dotácie: Politici reagujú na odchod Vlčana

BRATISLAVA / Po kritike opozície prišlo rozhodnutie o odchode. Reč je o dočasne poverenom ministrovi pôdohospodárstva Samuelovi Vlčanovi. Opozičný Smer-SSD ho kritizoval pre podnikanie so štátom. Firme, ktorú dočasne poverený minister spoluvlastní, pridelil rezort životného prostredia takmer jeden a pol miliónovú eurofondovú dotáciu. Na slová o odchode reagovali viacerí politici.

Dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj (Demokrati) sa k odchodu Vlčana vyjadril počas tlačovej konferencie. "Nikdy by som sa ako člen vlády nepokúšal podnikať s peniazmi, ktoré rozdeľuje štát," skonštatoval s dodatkom, že v konkrétnom prípade bolo také komplikované odhaliť, kto je konečným používateľom výhod, že by to zrejme nezistili ani úradníci.

"Ja som s tým neprišiel do styku," povedal s dodatkom, že keď sa o problémovej dotácii dozvedel, skontaktoval sa s Vlčanom a problém riešil. Budaj zároveň povedal, že svoj odchod z rezortu neplánuje, nevie si predstaviť ani to, že by prebral rezort pôdohospodárstva. 

Heger bude rokovať s prezidentkou

"Rešpektujem rozhodnutie pána Vlčana. V najbližších dňoch budem rokovať s pani prezidentkou a spoločne hľadať riešenie, ako Slovensko uchrániť pred chaosom a krajinu stabilne priviesť k predčasným voľbám," reagoval dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger (Demokrati).

Slová Hegera potvrdila aj prezidentka Zuzana Čaputová, pričom sa má stretnúť aj so šéfom NR SR. "Začiatkom budúceho týždňa prezidentka oznámi svoj ďalší postup," dodal hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Dočasne poverený premiér mal neskôr mimoriadny príhovor. "Uvedomujem si svoju zodpovednosť a preto pôjdem do rokovaní s pani prezidentkou s postojom, že chcem Slovensko chrániť pred chaosom a krajinu stabilne priviesť k predčasným voľbám ako premiér. Uvedomujem si však zodpovednosť pani prezidentky a viem, že jej ide tiež o dobro a stabilitu našej vlasti. Budem rešpektovať, ak bude mať na vec iný názor a rozhodne sa inak," povedal počas neho. Viac vo videu.

Za stranu Demokrati sa pred novinárov postavili i poslanci Juraj Šeliga a Miroslav Kollár, ktorí informovali, že Heger pre situáciu na politickej scéne zrušil pracovnú cestu do Nemecka a ostáva na Slovensku.

Poslanci taktiež pripomenuli, že v prípade úradníckej vlády by to do vedenia krajiny iba zbytočne prinieslo chaos, pričom do letných prázdnin bude podľa ich slov už len niekoľko rokovaní vlády. Na ťahu je podľa poslancov prezidentka. "Ak teraz nastúpi 15 nových ministrov, bude to len chaos," skonštatoval Šeliga. Kollár dodal, že rozhodnutie Vlčana vníma tak, že pred zodpovednosťou uprednostnil 1,4 milióna eur, čím narážal na výšku dotácie.

Hlas vyzýva na úradnícku vládu

Líder Hlasu-SD Peter Pellegrini reagoval, že prezidentku už dlhšiu dobu vyzývajú na vymenovanie úradníckej vlády, ktorá by ukončila pôsobenie tej dočasne poverenej. "Po prevalených kauzách je čas na vymenovanie úradníckej vlády," napísal na Facebooku.

OĽaNO očakáva podrobné vysvetlenie

OĽaNO v reakcii pripomenulo, že Vlčan je nominantom Hegera, pričom tento krok považujú za prvý krok k nezávislému vyšetreniu kauzy. Dočasne poverený minister bol doposiaľ uvádzaný ako nominant hnutia OĽaNO, kam doposiaľ patril aj Heger.

"Od pána Vlčana, ako aj od pána Budaja očakávame, že sa naďalej nebudú skrývať a ešte dnes predstúpia pred médiá a celú záležitosť podrobne vysvetlia. Zároveň očakávame od pani prezidentky, že pánovi Vlčanovi bezodkladne odoberie poverenie riadenia ministerstva pôdohospodárstva," dodalo hnutie.

Kritiku si neodpustil ani líder mimoparlamentného PS Michal Šimečka. "Po financiách a zdravotníctve je ďalší rezort bez vedenia. Vláda Eduarda Hegera je ako lietadlo, ktorému postupne odpadávajú motory, krídla a už aj časti trupu. A politici, ktorí rozhodli, že toto lietadlo má lietať až do septembrového termínu volieb, sa dištancujú od akejkoľvek zodpovednosti za jeho riadenie," napísal na Facebooku.

Remišová tvrdí, že odchod je to najmenej

Líderka Za ľudí Veronika Remišová skonštatovala, že odchod z funkcie je to najmenej, čo mohol dočasne poverený minister urobiť, no občanom nepomôže, ak z funkcie odíde s 1,4 miliónovou dotáciou pre svoju firmu.

"Minimálnym prejavom slušnosti je, aby sa bezodkladne vzdal nároku na dotáciu. To by bol signál pre občanov, že to s dôveryhodným spravovaním rezortu a verejných financií myslí vážne," dodala.

Poslankyňa Jarmila Halgašová (SaS) v reakcii skonštatovala, že podobný krok od Vlčana nečakala, no jedným dychom dodala, že to bolo zrejme vyvrcholením viacerých káuz, ktoré dočasne poverený minister mal za sebou.

Súvisiace články

Najčítanejšie