Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Prezidentka Čaputová: Viesť vládu bude Ľudovít Ódor, ďalší členovia nie sú kandidáti vo voľbách
Zdielať na

Prezidentka Čaputová: Viesť vládu bude Ľudovít Ódor, ďalší členovia nie sú kandidáti vo voľbách

BRATISLAVA / V nedeľu sa v prezidentskom paláci stretli traja najvyšší ústavní činitelia. Prezidentka Zuzana Čaputová o 14:00 prijala predsedu NR SR Borisa Kollára (Sme rodina) a následne dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera (Demokrati). Dôvodom je úradnícka vláda a riešenie vládnej krízy, ktorá sa vyostrila koncom pracovného týždňa. Za 24 hodín dočasne poverený kabinet opustili až dvaja ministri.

Prezidentka Zuzana Čaputová na úvod svojho vyjadrenia poznamenala, že po udalostiach z konca týždňa bolo zrejmé, že jediný krok, ktorý musel nasledovať je menovanie vlády odborníkov. "Každá vláda sa tvorila niekoľko týždňov, a preto je 5 mesiacov dostatočne dlhá doba," uviedla prezidentka s tým, že zoznam odborníkov má pripravený a novú vládu vymenuje o týždeň. Argumentovala tým, že nominanti si musia uzavrieť záväzky na svojich pôsobiskách. 

Novým predsedom vlády bude viceguvernér NBS Ľudovít Ódor. Čaputová akcentovala aj to, že zoznam je zostavený z ľudí, ktorí nekandidujú v nadchádzajúcich voľbách, a to preto, aby nikto nebol zvýhodnený v politickej súťaži. Zdôraznila, že vládu Eduarda Hegera doteraz nechala vo funkcii preto, aby presadila zákony pomoci občanom.

Hlava štátu doplnila, že Eduard Heger ale aj ďalší členovia vlády, musia zostať vo funkciách do momentu vymenovania novej vlády odborníkov. Kompletný zoznam hlava štátu najprv preberie s lídrami politických strán v parlamente a následne ich predstaví aj verejne. 

Eduard Heger obvinenia odmieta

Eduard Heger pred novinármi uviedol, že sa s prezidentkou dohodli na ďalšom stretnutí. Do paláca zamieril aj s listinou svojho poverenia a dokonca zavtipkoval s tým, že "nikomu ho z ruky trhať nebude". Tým odkázal na (ne)podanie demisie zo strany vtedajšieho šéfa rezortu financií a lídra OĽaNO Igora Matoviča, ktoré následne viedlo k pádu Hegerovej vlády koncom roka 2022.  

Heger odmietol reagovať na akékoľvek otázky týkajúce sa úradníckej vlády. "V najbližších dňoch budem mať s pani prezidentkou ďalšie stretnutie," povedal s tým, že poprel ututlávanie kauzy Samuela Vlčana. Heger tvrdil, že konal tak, aby štát v súvislosti s kauzou nepostupoval protizákonne. "Nariadili sme všetky kontroly a momentálne takéto konanie nie je protizákonné," vysvetľoval s tým, že v prípade zásahu by štát protizákonne konal.

Zároveň akcentoval, že sa jeho strana bude naďalej snažiť prinášať pokoj a to dovtedy, kým budú mať dôveru občanov. 

Viac vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie