Zatiahnuté
15°
Bratislava
Demeter
26.10.2024
Kauza vraždy novinára vrcholí: Prokurátori navrhujú Kočnerovi a Zsuzsovej doživotie a prepadnutie majetku
Zdielať na

Kauza vraždy novinára vrcholí: Prokurátori navrhujú Kočnerovi a Zsuzsovej doživotie a prepadnutie majetku

BRATISLAVA / Dokazovanie v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a kauze prípravy vrážd prokurátorov sa skončilo. Nasledujú záverečné reči. Okrem utorka je hlavné pojednávanie na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku naplánované ešte na 12. a 19. mája. Záverečná reč prokurátora Matúša Harkabusa má mať podľa predpokladu až štyri hodiny.

Prokurátori na záver záverečných rečí trvajú na tom, aby sa prekvalifikovali skutky, z ktorých sú obvinení Kočner aj Zsuzsová. Argumentovali tým, že obvinení konali ako organizovaná skupina. Zároveň do hry vstúpil motív vraždy z pomsty. Obom prokurátori navrhujú prokurátori doživotie a prepadnutie majetku. 

Zavraždený Ján Kuciak bol pre obžalovaného Mariana Kočnera spomedzi novinárov najväčšou hrozbou. V utorkovej záverečnej reči pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku to uviedol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Daniel Mikuláš. Podotkol, že Kuciak venoval podnikateľovi v roku 2017 "smršť článkov".

Mikuláš hovoril o extrémnej pomstychtivosti Mariana Kočner, tiež o jeho zvláštnom spôsobe uvažovania. Predstava, že by si Zoltán Andruskó objednal vraždu novinára a pripravoval vraždy prokurátorov z vlastnej iniciatívy, je podľa neho iluzórna.

"Objektívny pozorovateľ nemôže nevidieť časti komunikácie, ktoré sa týkajú prípravy vrážd a sú šifrované," podotkol. Šifrou pre vraždu sú podľa prokurátorov slová o vypadávajúcich zuboch. V prípade Kuciakovej vraždy z februára 2018 súd rozhoduje o vine Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej.

ŠTS ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd SR vrátil v máji 2021 prípad prvostupňovému súdu. Ten následne spojil do jedného konania aj kauzu prípravy vraždy prokurátorov. Pojednáva sa od apríla 2022. Pre prípravu vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelia obžalobe štyri osoby. Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť od Mariana Kočnera podľa obžaloby na jeseň 2017. V prípade Šufliarskeho približne o rok neskôr.

Súvisiace články