Skoro jasno
16°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Politici reagujú na úradnícku vládu Ódora: Saska hlási podporu, Heger konštruktívne pripomienky
Zdielať na

Politici reagujú na úradnícku vládu Ódora: Saska hlási podporu, Heger konštruktívne pripomienky

BRATISLAVA / Pozrite si reakcie politikov na mená členov úradníckej vlády Ľudovíta Ódora.

Prezidentka Zuzana Čaputová oznámila oficiálne mená členov novej úradníckej vlády. Kým viaceré z mien už boli spomenuté v médiách, ďalšie z nich sú pre verejnosť novými. Politici po rokovaniach s hlavou štátu avizovali, že k menám nových ministrov sa vyjadria až po tom, ako ich oficiálne predstaví Prezidentský palác.

SaS reagovala, že zloženie novej vlády víta. "Vláda Ľudovíta Ódora nahrádza vládu chaosu. Občania si zaslúžia, aby prišlo ku kultivovanému a zodpovednému dovládnutiu do predčasných parlamentných volieb. Aj z toho dôvodu verejne deklarujeme, že úradnícka vláda dostane jednohlasnú podporu celého poslaneckého klubu," skonštatoval líder ekonomických liberálov Richard Sulík.

Súčasne ešte stále dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger (Demokrati) reagoval, že oceňuje to, že Čaputová do úradníckej vlády vybrala ľudí, ktorí budú môcť pokračovať v reformách plánu obnovy a pomoci počas inflácie.

"Nebudem im, ako ostatní politici hádzať od prvého dňa polená pod nohy, len preto, že vymenili našu vládu. Pre Slovensko je dôležité, aby sa im darilo. Na druhej strane však návrhy a kroky novej vlády budeme analyzovať, podrobne si preštudujeme ich programové vyhlásenie a na základe toho budeme konštruktívne pripomienkovať," dodal Heger.

Mimoparlamentné Progresívne Slovensko reagovali, že oceňuje vyváženosť novej vlády. "Prezidentka sa k neľahkej, ale potrebnej úlohe postavila zodpovedne. Personálne obsadenie nie je ani vyslovene konzervatívne, ani progresívne, ako mnohí vopred konšpirovali," skonštatoval líder PS Michal Šimečka.

Podpredseda europarlamentu dodal, že ich zástupca v NR SR Tomáš Valášek plánuje hlasovať za dôveru úradníckej vláde. Zároveň vyzval ostatných politikov, aby predvolebný súboj zvádzali na programových témach, nie pomocou útokov na novú vládu.

Dočasne poverený minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) po rokovaní vlády skonštatoval, že viaceré zo zverejnených mien nepozná. "Budem sa musieť zoznámiť s ich predstavami, potom budem konkrétnejší," dodal.

Súvisiace články