Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kauza vraždy novinára je na konci: Kuciakovci žiadajú nemajetkovú náhradu ujmy milión eur
Zdielať na

Kauza vraždy novinára je na konci: Kuciakovci žiadajú nemajetkovú náhradu ujmy milión eur

BRATISLAVA / Súdne konanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej spojené s prípravou vrážd prokurátorov je na svojom konci. Po utorku pokračuje aj v piatok čítanie záverečných rečí na súde.

Počas piatkového pojednávania by záverečné reči mali predniesť obžalovaní, ich právni zástupcovia, ako aj zástupcovia Kuciakovcov. 

Počas utorkového čítania záverečných rečí, ktoré trvalo takmer štyri hodiny, hovorili prokurátori. Tí od súdu žiadali v prípade obžalovaných Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej doživotný trest. "V prípade, ak by sa niekedy ocitol na slobode, nebude spoločnosť pred jeho recidívou dostatočne chránená," hovoril prokurátor o Kočnerovi.

Ako prvý začal v piatok dopoludnia s prednesom záverečnej reči právny zástupca Kuciakovcov Peter Kubina. Počas svojej reči povedal, že sa stotožňuje s tým, čo v utorok hovorili prokurátori. Podľa Kubinu je alternatívny dej, podľa ktorého by si vraždu dvojice objednal niekto iný, vylúčený. Vymenoval zároveň dôkazy, ktoré podľa neho hovoria proti obžalovaným aj o výpovediach, ktoré počas súdnych pojednávaní odzneli.

Kubina zároveň informoval, že Kuciakovci ako nemajetkovú náhradu ujmy žiadajú milión eur.

Viac vo videu:

Obžalovaný Marian Kočner  sa necítil byť článkami zavraždeného novinára Jána Kuciaka nijako ohrozovaný. Povedal to počas piatkovej záverečnej reči v rámci prípadu Kuciakovej likvidácie a kauzy prípravy vrážd prokurátorov.

Pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) povedal, že obvinenie v kauze Donovaly mu nebolo vznesené na základe Kuciakovho článku. Písanie Kuciaka o jeho osobe podľa neho nevybočovalo z bežného rámca iných médií. Zdôraznil, že nikdy neriešil spory s novinármi násilím.

Tvrdil, že sa kľúčový svedok Zoltán Andruskó rozhodol obchodovať so spravodlivosťou. To, že svedok vypovedal o príprave vrážd súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku až niekoľko mesiacov po zadržaní, má podľa Mariana Kočnera dokazovať jeho nevinu.

Obhajca obžalovanej Aleny Zsuzsovej Štefan Neszméry vo svojej záverečnej reči spochybňoval dôveryhodnosť svedeckých výpovedí Zoltána Andruskóa- "Nemožno ho nazvať inak ako ultimátnym svedkom, ktorý preukazuje všetko a voči všetkým," zdôraznil obhajca v piatok pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku v rámci prípadu vraždy novinára Jána Kuciaka a kauzy prípravy vrážd prokurátorov.

Tvrdil, že Zoltán A. viackrát modifikoval svoje výpovede. "Mohol klamať a selektovať svoje výpovede tak, ako mu to vyhovuje, a to zásadným spôsobom, k čomu aj došlo," podotkol Neszméry. Práve od svedectiev Zoltána A. sa podľa obhajcu odvodzujú všetky ďalšie dôkazy. Dodal, že cieľom prokurátorov je za každú cenu odsúdiť obžalovaných.

Textová komunikácia medzi obžalovanými Marianom K. a Alenou Zsuzsovou podľa Neszméryho preukazuje ich nevinu. "Nijakým spôsobom z nej nevyplýva skutočnosť, ktorá by ich mohla spojiť s vraždou Jána Kuciaka alebo s objednávkou vrážd prokurátorov," povedal.

V prípade Kuciakovej vraždy z februára 2018 súd rozhoduje o vine Mariana K. a Aleny Zs. ŠTS ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd SR vrátil v máji 2021 prípad prvostupňovému súdu. Ten následne spojil do jedného konania aj kauzu prípravy vraždy prokurátorov. Pojednáva sa od apríla 2022.

Súvisiace články

Najčítanejšie