Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Sme rodina predstavilo piliere programu: Sú to chlebové témy, Kollár nesplnil najväčší sľub, reaguje Štefančík
Zdielať na

Sme rodina predstavilo piliere programu: Sú to chlebové témy, Kollár nesplnil najväčší sľub, reaguje Štefančík

BRATISLAVA / Hnutie Sme rodina po sneme redstavilo štyri piliere predvolebného programu.

"Natíska sa nám, čo nám v spoločnosti najviac chýba, je to normálnosť," uviedol líder Sme rodina Boris Kollár predvolebný program hnutia. Pripomenul, že počas troch rokov v koalícii sa nehádali s koalíciou ani s opozíciou. "Preto sa hnutiu Sme rodina za tri roky podarilo presadiť prakticky celý predvolebný program," skonštatoval.

Čo Sme rodina sľubuje

Ako najdôležitejší pilier sú pre Sme rodina zastabilizovanie cien potravín, zaručené bývanie pre rodiny, bezúročné mikropôžičky pre rodiny do 1000 eur a dátová ekonomika. 

"Chceme vybudovať celý národný potravinový a obchodný reťazec. Iba tak dokážeme konkurovať tlaku dovážaných potravín, ktoré svojimi cenami likvidujú našich poľnohospodárov, potravinárov a prakticky celý náš vidiek," píše Sme rodina.

"Vytvoríme Bytovú konsolidačnú agentúru, ktorá v prípade finančných problémov odkúpi byt od dlžníka a zaradí ho do fondu štátom regulovaného nájomného bývania. Rodina tak bude môcť ďalej bývať v tom istom byte a bude platiť štátom regulované nájomné. Toto nájomné bude nižšie ako aktuálna splátka hypotéky, ktorú domácnosť nedokázala platiť," informuje hnutie o druhom pilieri predvolebného programu.

"Chceme chrániť rodiny a ženy – samoživiteľky a pomôcť im v prípade neočakávaných výdavkov, ktoré sa môžu kedykoľvek objaviť a otriasť rodinným rozpočtom. Preto vytvoríme systém bezúročných pôžičiek do tisíc eur so štátnou garanciou 100 miliónov eur," informuje Sme rodina s tým, že to má priniesť stabilitu do slovenských rodín.

Dátovou ekonomikou zas chce hnutie dosiahnuť transformáciu celej krajiny. Viac vo videu:

Sú to chlebové témy, upozorňuje Štefančík

Politológ Radoslav Štefančík na úvod pre JOJ 24 skonštatoval, že Sme rodina nesplnila svoj najhlavnejší predvolebný sľub - postaviť 25-tisíc nájomných bytov. "Tak to si z nás asi robí srandu," reagoval na Kollárove slová na tlačovej konferencii, podľa ktorých sľúbil všetky zo svojich predchádzajúcich sľubov. 

Tri zo štyroch pilierov predvolebného programu hnutia zároveň odborník označil ako "chlebové témy". "Istota strechy na hlavou je aj internát," povedal na margo jedného z ich sľubov. Dodal, že počas neho sa členovia strany zrejme zľakli. 

Štefančík zároveň pripomenul, že od Sme rodiny za posledné tri roky nevidel žiadnu konkrétnu ekonomickú reformu, čo môže byť problém. Z predvolebných tém vyzdvihol práve dátovu ekonomiku. "Trochu sa zakoktal, keď to hovoril. Obávam sa, že sa trochu zakoktal," skonštatoval politológ. V prípade ak by dátova ekonomika bola pre všetky vrstvy obyvateľov, podľa politológa to môže byť plus.

Hnutie chce podľa politológa osloviť voličov s nižším príjmom, ktorým sú sympatické populistické témy. Upozornil, že podobné sociálne témy ako Sme rodina však otvárajú viaceré strany, pričom ich môžu komunikovať aj presvedčivejšie.

Súvisiace články

Najčítanejšie