Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Saska na EXPE: Je to typický amaterizmus ľudí, čo im trčí slama z topánok, reaguje Štefančík
Zdielať na

Saska na EXPE: Je to typický amaterizmus ľudí, čo im trčí slama z topánok, reaguje Štefančík

BRATISLAVA / Exministrovi Sulíkovi sa Dubaj vracia z každej strany. Už počas konania výstavy sa objavovali členovia SaS v straníckych tričkách, potom do Dubaja vzal vládnym špeciálom svoju dcéru a nakoniec sa objavilo video, na ktorom prítomných vyzýva, aby vypili bar.

Podľa politológa Radoslava Štefančíka zverejnené video poškodí Richardovi Sulíkovi menej ako to s Marianom Kočnerom. Zároveň však poznamenal, že je to "typická SaS".

"V každom prípade to nehovorí nič pozitívne o Richardovi Sulíkovi a ani o samotnej Saske. Je to typické papalášstvo ľudí, ktorým trčí slama z klobúka. Je to ako keď sa dieťa snaží presvedčiť rodiča, že to hovienko v ruke nemá," dodal Štefančík pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Na videu sa zviezol Matovič aj Fico

Podľa Matoviča existuje podozrenie z plytvania prostriedkov a nevydokladovania výdavkov. Poukázal na video, ktoré bolo natočené počas Expo Dubaj a šéf SaS a vtedajší minister hospodárstva Richard Sulík na ňom vyzýva "vypiť bar" v reštaurácii slovenského pavilónu. Video zverejnil Smer-SD.

"Takto Sulík žúroval v Dubaji za štátne peniaze. Výsledok jeho papalášstva? Účet pre Slovensko zatiaľ za jeden milión eur," uviedlo hnutie OĽaNO na sociálnej sieti, kde takisto video uverejnilo. Aj Smer-SD kritizuje Sulíka za správanie na podujatí v Dubaji.​

"Nový minister hospodárstva nemusí ani rozmýšľať, čím začať. Ak nechce byť nová vláda podozrivá, že jej úlohou je prikryť všetky zlodejstvá odchádzajúcej Matovičovej vládnej koalície, musí začať Sulíkom a jeho podarenou stranou SaS. Sulík nie nadarmo politicky vydieral prezidentku a presadzoval svojho nominanta na post ministra hospodárstva. Vedel, čo napáchal, a nechcel, aby sa mu nový minister pozeral na prsty," tvrdí v stanovisku Smer-SD.

Na nedostatky upozornil aj Hirman

Sulíkov nástupca exminister hospodárstva Karel Hirman minulý týždeň informoval, že na ministerstve sa v súvislosti s organizáciou slovenskej účasti na výstave zistili "veľmi závažné nedostatky". Avizoval preto podanie súdnych žalôb. Organizáciou a financovaním slovenskej účasti na výstave sa už zaoberá aj prokuratúra.

Sulík v utorok odmietol obvinenie z nehospodárneho nakladania s majetkom štátu na Expo v Dubaji. Išlo podľa neho o záverečný deň po zatvorení brán výstavy a oslavu úspešného priebehu Expo Dubaj. Sulík zdôraznil, že počas výstavy si svoje účty platil. Dôležité podľa exministra je, že rozpočet výstavy bol dodržaný.

Sulík sa bráni posledným dňom výstavy

Na tlačovom brífingu predseda Sasky a exminister hospodárstva tvrdil, že spomínaný večierok sa konal v posledný deň výstavy EXPO Dubaj. Argumentoval aj tým, že v tom momente bola výstava pre verejnosť zatvorená a na akcii sa zúčastnil len organizačný tím. Spomenul aj to, že alkohol sa z Dubaja vyváža pomerne ťažko a rovnako to platí aj v prípade jeho dovozu. 

Zároveň však na párty boli Geissenovci, ale aj Jana Bittó Cigániková. V oboch prípadoch Sulík priznal, že spomenutí členmi organizačného tímu neboli. Na vysvetleniach Richarda Sulíka však nesedí viacero vecí. 

Viac vo videu:

​Sulík následne reagoval aj na sociálnej sieti, kde už tvrdí, že útratu v spomínanom podniku si každý účastník hradil sám. Robertovi Ficovi dokonca zagratuloval k jeho zisteniu, že "liberáli sa vedia baviť".

"A áno, predstavte si to, po zatvorení brán Expa 31. marca 2022 po 22. hodine, po 182 dňoch, po tomto všetkom, po skvelom predstavení Slovenska medzi 192 krajinami sveta, sme išli do baru," napísal Sulík. 

Bittó Cigániková "žaluje" 

Poslankyňa a expredsedníčka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková obvinila poslancov OĽaNO, že prieskum kvôli Rázsochám sa neuskutoční. Spojila to aj s tým, že pokiaľ išlo o prešetrenie EXPA, Demokrati, OĽaNO a Smer-SD neváhali ani chvíľku. Podľa Bittó Cigánikovej je nemysliteľné, aby Sasku kritizoval Fico, ktorý má na ruke hodinky, na ktoré si "nikdy nemohol zarobiť".

​Prešetrovať má aj NKÚ

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR má bezodkladne vykonať kontrolu hospodárnosti nakladania s finančnými prostriedkami SR na svetovej výstave Expo Dubaj. Vyplýva to z procedurálneho návrhu predsedu NR SR Borisa Kollára (Sme rodina), ktorý v utorok schválili poslanci. Pôvodne návrh predložil poslanec Igor Matovič (OĽaNO), no Kollár o ňom nemohol dať hlasovať, preto ho predložil on.

Súvisiace články

Najčítanejšie