Jasno
16°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Analýzy Na hrane s Krúpom a Šutajom Eštokom: Sú informácie o koordinácii ľudí v časti opozície s Ruskom, tvrdí Krúpa
Zdielať na

Analýzy Na hrane s Krúpom a Šutajom Eštokom: Sú informácie o koordinácii ľudí v časti opozície s Ruskom, tvrdí Krúpa

BRATISLAVA / Kto a v čí prospech by chcel na Slovensku manipulovať voľby? Ide o fámy či reálne hrozby? O bezpečnostných zložkách a úlohách novej vlády v tejto sfére v relácii Analýzy Na hrane diskutovali poslanci Juraj Krúpa (SaS) a Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

V NR SR sa opäť neúspešne otvárala mimoriadna schôdza, ktorú iniciovalo OĽaNO a priatelia. "Nemyslím si, že to takto bude celé leto," skonštatoval Krúpa s dodatkom, že za to bude môcť aj oprava hlasovacích zariadení. Skritizoval aj šéfa NR SR Borisa Kollára za spoluprácu s lídrom OĽaNO a priatelia, ale aj za ohýbanie rokovacieho poriadku. 

"Na úvod si treba uvedomiť, že tento chaos, marazmus a cirkus je dôsledkom toho, čo politici zatiaľ nevysvetlili verejnosti, že voľby nie sú v júni," reagoval Šutaj Eštok s dodatkom, že práve Saska mohla v minulosti hlasovať za predčasný termín volieb. "Zodpovednosť za tento chaos je na viacerých stranách," skonštatoval s dodatkom, že je to zodpovednosť najmä lídra OĽaNO a priatelia.

Čo sa týka vládnych návrhov, ktoré ostali neodhlasované, sa podľa poslanca schvália počas júnovej schôdze. Šutaj Eštok pripomenul aj obvinenia poslancov OĽaNO na margo ich bývalých vládnych partnerov. 

Líder Sasky Richard Sulík v utorok po rokovaní s premiérom hovoril aj o potrebe podpory vyjadrenia podpory vláde. Krúpa si však nemyslí, že nová vláda získa dôveru parlamentu. Pripomenul nejasné vyjadrenia Kollára, ktorý podľa neho len kalkuluje s možnosťou odvolania šéfa SIS.

V súvislosti so situáciou v parlamente aj v prípade júnových volieb by sa podľa neho nič nezmenilo a mimoriadne schôdze by sa zvolávali "ako na bežiacom páse". Podľa Šutaja Eštoka mohli byť voľby aj skôr než v júni, čo by spôsobilo "koniec chaosu".

Vládu úradníkov však berie ako dobrú možnosť. "Na úradnícku vládu sme mali tri požiadavky," povedal s dodatkom, že šlo o návrat dôvery ľudí vo vládu, aby iba svietila a kúrila, na čo podľa neho nepotrebuje dôveru parlamentu, a aby vytvorila audity na ministerstvách.

Budú parlamentné voľby zmanipulované?

Exminister obrany Jaroslav Naď počas víkendu hovoril o možnosti ovplyvňovaní parlamentných volieb, pričom sa odvolal na to, že túto informáciu dostal ešte počas výkonu ministerského mandátu. Krúpa v minulosti šéfoval brannobezpečnostnému výboru, no Naďovu interpretáciu považuje za zneužívanie informácií utajovaného charakteru na predvolebný boj.

"Sú dve situácie, ktoré si treba zanalyzovať," povedal s tým, že prvou je interpretácia Naďa a druhou je možnosť ovplyvnenia verejnej mienky. "Myslím si, že k manipulácii volieb nedôjde," skonštatoval. Naďove slová vníma tak, že "viac zadymil v predvolebnej izbičke", čo vytvára zbytočný chaos a nedôveru ľudí. Pripomenul aj rétoriku lídra Smeru-SSD o možnom ovplyvňovaní volieb, čo podľa neho môže vyvolať nechcené dôsledky. Naď podľa neho zároveň operuje s utajovanými informáciami, ktoré nikto nemôže potvrdiť ani vyvrátiť.

"Sú informácie, že máme ľudí v politických stranách niektorých opozičných, ktorí buď priamo spolupracujú, alebo sprostredkovane niektoré svoje kroky koordinujú aj s Ruskou federáciou," povedal Krúpa s tým, že existujú aj podozrenia vo veci finančnej podpory strán zo zahraničia. Na otázku, či má na to priame dôkazy, reagoval, že očakáva, že s tým spravodajské služby prídu.

Členovia Hlasu-SD sa do podobnej diskusie doposiaľ nezapojili. "Bývalý minister sa ukázal ako najväčší hoaxer a dezinformátor," reagoval Šutaj Eštok s tým, že pred Prezidentským palácom aj s Hegerom hovorili o zmene voľby prezidenta, čo sa ukázalo ako nepravdivé. Poslanec dodal, že volebné právo ľudí je to posledné, čo im ostáva, ak chcú niečo zmeniť. Je podľa neho na ministrovi vnútra, aby podobné informácie preveril a aby zabezpečil hladký priebeh volieb. "Ja sa pýtam aj ministra Šimka, či robí všetko preto, aby podobným vyjadreniam zabránil," dodal.

Krúpa skonštatoval, že dlhodobo vieme, že na Slovensku prebiehajú viaceré operácie zahraničných služieb. "Máme tu obrovskú masu ľudí, ktorá prestala vnímať realitu a verí dezinformáciám," povedal s odvolaním sa na nedávny prieskum Globsecu.

Ako môžeme bojovať s dezinformáciami

Šutaj Eštok skonštatoval, že nevie, či sa novej vláde podarí bojovať s dezinformáciami. Prízvukoval, že na to je potrebná vláda, ktorej ľudia dôverujú. "My v prvom rade chceme, aby bolo Slovensko po voľbách silný štát," reagoval na otázku, ako po voľbách bude Hlas-SD bojovať s dezinformáciami.

"Ja už dlhodobo hovorím o tom, že jediná krajina, ktorá sa efektívne naučila pracovať s dezinformáciami, je Fínsko," myslí si Krúpa. Vysvetlil, že obyvatelia vedia vyselektovať dôležité informácie a aj spravodajské služby v tomto prípade pracujú efektívne a nie sú ovládané politickými stranami. 

"Myslím si, že naše spravodajské služby vedia pracovať dobre a efektívne a aj pracovať s inými spravodajskými službami," myslí si Krúpa. Dodal, že si myslí, že v istých situáciách však nekonajú správne. Pripomenul, že aj bývalá vláda sa pokúšala bojovať s dezinformáciami napríklad vypínaním webov. 

Šutaj Eštok si myslí, že spravodajské služby fungujú dobre vtedy, ak o nich ľudia nevedia. "Ja si nepamätám, že keď tu bol premiér Heger, aby čo i len slovkom naznačil, že s SIS nie je spokojný," skonštatoval s dodatkom, že vymenený by mal byť práve policajný šéf.

Či je potrebné vymeniť šéfa SIS, Krúpa nechá na novom premiérovi. Za zváženie aj podľa neho stojí to, že len pár dní po odvolaní začal hovoriť o potrebe výmeny Aláča. "Mohol to spraviť na rozlúčku," skonštatoval Krúpa. 

Najčítanejšie