Jasno
13°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Mimoriadnu schôdzu NR SR neotvorili, v pléne chýbali aj poslanci OĽaNO a priatelia
Zdielať na

Mimoriadnu schôdzu NR SR neotvorili, v pléne chýbali aj poslanci OĽaNO a priatelia

BRATISLAVA / Mimoriadnu 93. schôdzu, ktorú iniciovalo hnutie OĽaNO a priatelia, poslanci neotvorili ani na štvrtý pokus.

Počas štvrtého pokusu otvoriť mimoriadnu schôdzu NR SR sa v pléne prezentovalo dokopy 66 poslancov, plénum tak nebolo uznášaniaschopné. Predseda NR SR tak ukončil mimoriadnu schôdzu. V rámci prezentácie v pléne chýbali traja poslanci klubu OĽaNO.

Počas prvej utorkovej prezentácie bolo v pléne prítomných len 56 poslancov, čo je menej než predchádzajúci deň. Okrem poslancov SaS, Smeru, Hlasu a Republiky chýbali aj štyria poslanci hnutia OĽaNO a priatelia. Prezentovali sa aj poslanci Demokratov.

Veronika Remišová

Líderka Za ľudí a zároveň jediná zástupkyňa strany v NR SR Veronika Remišová hovorí, že poslanci majú právo rokovať o návrhoch zákonov. Preto iniciovanie mimoriadnej schôdze podporuje.

​Denisa Saková

Poslanci za Hlas-SD berú zvolanie mimoriadnej schôdze hnutím OĽaNO a priatelia predvolebným ťahom, ktorý zákonodarcovia nechcú podporovať.

Juraj Šeliga a Eduard Heger

Obaja poslanci za stranu Demokrati po neotvorení mimoriadnej schôdze zdôrazňovali, že zákonodarcovia za ich stranu boli v pléne prítomní a prezentovali sa. Dodali, že v prípade zvolania mimoriadnej schôdze po ukončení tej júnovej sú za prerokovanie zákonov, ktoré sa nestihli prerokovať v druhom čítaní.

Anna Zemanová

Šéfka klubu SaS mimoriadne rokovanie parlamentu nepodporuje.

Peter Pčolinský

Líder klubu Sme rodina zdôrazňoval, že poslanci hnutia boli v pléne prítomní a za otvorenie schôdze zároveň aj hlasovali.

Schôdzu sa pokúšali otvoriť aj v pondelok

Poslanci sa pokúšali otvoriť rokovanie už v pondelok (29. 5.), avšak neúspešne. Ráno počas príchodu do NR SR však poslanci počítali s úplne iným programom mimoriadnej schôdze. Ten napokon poslanci OĽaNO a priatelia stiahli na poslednú chvíľu, pričom ho nahradili novým programom – ten obsahoval 46 bodov, z toho tri vládne, pričom zvyšok predložili poslanci hnutia.

"Oni zasiahli do ústavných práv našich poslancov. Je to totiž ústavné právo mať zákonodarnú iniciatívu. Keď sme tam dali saskárske návrhy, tak si hľadali zámienky, prečo za to nezahlasujú," povedal Matovič pred otvorením 93. schôdze.

"Zakrýva to, že OĽaNO a priatelia sa chce rozprávať len o svojich návrhoch a to, že umožnilo rokovanie aj o vládnych návrhoch, je len alibi," myslí si o aktivite poslancov politológ Miroslav Řádek. Dodal, že ak chceli poslanci ukázať svoju ľudskú tvár, nebolo to ideálne. "Chcú sa len pretvarovať, že akože sú ťažkí parlamentní poctivci a veľmi radi by do volieb korektne a slušne rokovali," zakončil.

Viacerí poslanci ešte v pondelok avizovali, že v prípade opakovaných iniciatív na zvolanie mimoriadnej schôdze od hnutia OĽaNO a priatelia, zvážia aj možnosť ignorovať ich a nebyť prítomní v NR SR. Aj predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) hovoril, že v prípade iniciovania ďalších mimoriadnych chôdzí ich bude zvolávať na najneskorší možný termín, čo je podľa zákona sedem dní po ich podaní do podateľne.

Súvisiace články