Jasno
16°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Lenč o obvineniach OĽaNO a priatelia: Koalícia populistov a fašistov si už niekoľko mesiacov vystačí úplne sama
Zdielať na

Lenč o obvineniach OĽaNO a priatelia: Koalícia populistov a fašistov si už niekoľko mesiacov vystačí úplne sama

BRATISLAVA / Politológ Jozef Lenč sa pozrel na nedávne udalosti v NR SR.

Poslanci sa v NR SR dva dni pokúšali o otvorenie mimoriadnej schôdze, ktorú zvolalo hnutie OĽaNO a priatelia. Kým v pondelok ráno prišli do práce zákonodarcovia s domnienkou, že rokovať sa má o neprerokovaných zákonoch z májovej schôdze, realita bola napokon iná.

Krátko pred otváraním schôdze totiž poslanci návrh stiahli a podali nový. Malo sa podľa neho najmä hlasovať, no aj rokovať o 46 bodoch. Tri z nich sa týkali hlasovania o vládnych návrhov zákona a zvyšok boli návrhy zákonov z dielne hnutia Igora Matoviča. Prvé dva pokusy o otvorenie schôdze boli v pondelok neúspešné, ďalšie dva sa skončili neúspechom v utorok, mimoriadna schôdza sa teda nezačala.

"Tak ako si už za ostatné tri roky nakoniec zvykli, i tí, ktorí verili v zmenu „stabilného génia“, čo dávno predtým vedeli pozornejší pozorovatelia slovenskej politiky, ani tentokrát to nebolo bez obligátneho chaosu. Za ten, samozrejme, nemohli oni. Ale temné sily – v tomto prípade reprezentované stranou Demokrati (OĽaNO a priatelia vždy hrajú fér)," okomentoval pondelkové dianie v NR SR politológ Jozef Lenč.

"Skutočnosť, že sa im nepodarilo otvoriť schôdzu, tiež pochopiteľne vyvolala cielenú, slzou pokropenú a na klamstvách postavenú tlačovú konferenciu. A to napriek tomu, že takto len okúsili vlastnú „medecínu“, ktorú servírovali opozícii ešte pred pár dňami oni sami. Pochopiteľne s odôvodnením, že „naše návrhy pomáhajú obyčajným ľuďom lepšie ako tie Vaše," skonštatoval Lenč k pondelkovej tlačovej konferencii hnutia. Tú si môžete pozrieť vo videu:

​"K tomu, aby bolo ich rozhorčenie uveriteľnejšie, vymysleli priliehavý názov svojej tlačovky, obsahovo postavenej na sérii lží: Čo sa nepodarilo Mečiarovi, to sa podarilo SaS, Progresívnemu Slovensku a Demokratom. V mentálnom svete telocvikárov, potulných kazateľov a rentierov z hnutia Igora Matoviča to znamená, že sa tieto tri strany spojili s mafiou a fašistami (s tými zlými z Republiky, lebo tí dobrí „strieľali“ za vojny do vzduchu a podporujú svojím hlasovaním „atómovky“ obyčajného Igora) a vykročili smerom k nastoleniu totalitného systému," pokračoval politológ.

Predseda poslaneckého klubu OĽaNO a ďalší poslanci z hnutia tvrdili, že "poslanci NR SR obmedzili našim poslancom právo, aby mohli hlasovať za už prerokované návrhy zákonov". V tomto smere je podľa Lenča potrebné dodať, že potiaľto je to do istej miery pravda. K obmedzeniu došlo a spolu s tým k potenciálne nebezpečnému precedensu – no neudialo sa tak v rozpore s demokraciou a zákonom a ergo nedošlo k nedemokratickému konaniu, vysvetľuje odborník.

"V čom teda klamali – obsahovo. Poslanec Šipoš konštatoval, že im bolo ukradnuté právo hlasovať. Poslanec Vetrák sa posťažoval, že tzv. demokrati nechcú pomáhať ľuďom, chcú zametať kauzy pod koberec a chcú ísť na dovolenku (a to asi aj tí, ktorí v NR SR boli, no nevložili karty do hlasovacích zariadení). Srdcervúcu ódu na lož však vystrúhal predseda Obyčajných a priateľov," napísal Lenč s dodatkom, že ide o citát, podľa ktorého je na dennodennom poriadku spájanie sa s mafiou.

"Tiež, že Demokrati ukázali, že oni predstavujú demokraciu ako totalitu a sú horší od Mečiara. Sťa kazateľ-inkvizítor ich vyzval k pokániu – bolo ich psou povinnosťou, aby opravili svoje bludné konanie – a tiež sa im (v tomto prípade Saske) vyhrážal, že ak tak zajtra neurobia, tak do konca kampane ich bude nazývať "totalita a sebectvo" a bude "hovoriť o ich zvrhlých krokoch", keďže je to skorumpovaná strana," pokračoval Lenč.

"Vrcholom bolo zas (žiaľ, mnohými občanmi rovnako vnímaná lož) opakované prirovnávanie práce poslanca k akémukoľvek zamestnaniu. A to napriek tomu, že žiaden poslanec nepodpisuje pracovnú zmluvu a tak ho nemožno porovnávať so šičkou, zváračom alebo predavačom/kou v obchode. No podľa občana Matoviča "poslanci majú ústavnú povinnosť hlasovať“" lebo veď podľa Ústavy parlament zasadá nepretržite. Nakoniec ešte po vzore Fica (s ním si rozumie vo viacerých oblastiach podkopávania dôvery v demokraciu) obvinil novinárov z toho, že kryjú chrbát politikom z Demokratov, Sasky a PS-ka," dodal.

Zdôraznil pritom, že pondelkové otvorenie schôdze potopili chýbajúci poslanci práve z radov OĽaNO a priatelia či nezaradení poslanci, ktorí v minulosti hlasovali proti ukončeniu májovej schôdze, no chýbali aj niektorí poslanci za Demokratov, ktorí sa v pléne neprezentovali. "Nepotrebovali na to všetkých Demokratov a tobôž nie Progresívne Slovensko, veď koalícia populistov a fašistov si už niekoľko mesiacov vystačí v parlamente úplne sama," zakončil Lenč.

Súvisiace články

Najčítanejšie