Zatiahnuté
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
Demokrati a Jablko idú do volieb spoločne: Kde je vôľa, tam je cesta, tvrdí Heger
Zdielať na

Demokrati a Jablko idú do volieb spoločne: Kde je vôľa, tam je cesta, tvrdí Heger

BRATISLAVA / Jablko Lucie Ďuriš Nicholsonovej a Demokrati expremiéra Eduarda Hegera idú do volieb spoločne. Oznámili to na tlačovom brífingu v centrále Demokratov v Bratislave.

Hoci sa Lucii Ďuriš Nicholsonovej do spájania s Eduardom Hegerom veľmi nechcelo, nakoniec predsa len privolila. Podľa informácií Novín PLUS TV JOJ mala pred časom problém aj s vystúpením expremiéra v RTVS, kedy prosil o to, aby mohol aj naďalej ostať premiérom. Karta sa však napokon obrátila. 

Spoločná kandidátka

"Kde je vôľa, tam je cesta," začal Eduard Heger s tým, že Slovensko teraz potrebuje najmä politickú spoluprácu v záujme ochrany demokracie na Slovensku. S Jablkom pôjdu do volieb v roku 2023 spoločne na jednej kandidátke. Šéfke Jablka sa poďakoval za konštruktívnu debatu.

Lucia Ďuriš Nicholsonová oznámila, že mali len dve podmienky. Financie, ktoré vložia, budú použité na prezentáciu ich členov a na kandidátke dostanú posledných dvadsať miest. Napokon Jablko bude mať na kandidátke Demokratov päť miest. 

"Slovensko je opäť na križovatke," pokračovala bývalá Saskárka. Ústrednou témou je zmena spravovania krajiny s ohľadom na rozvoj regiónov. "Súrne potrebujeme prijať také opatrenia, aby sa únik mozgov zmenil na príliv talentov," dodala s tvrdením, že takéto opatrenie majú v programe. 

"Tak, ako povedal Heger, kde je vôľa, tam je cesta," uzavrela. Eduard Heger neodpovedal na otázku, či sú ochotní sa stiahnuť v prípade, že by im hrozilo, že sa nedostanú do parlamentu. "Uvidíme," odpovedal Heger. 

Na odstupovanie z volieb nie je dôvod, reaguje politológ

Spojenie Demokratov a Jablka bude podľa politológa Radoslava Štefančíka skôr kontraproduktívne. "Sú koalície, pri ktorých sa predpokladá, že keď sa dajú dokopy, tak to môže jednej, ale aj druhej strane pomôcť," začal politológ, ktorý však tvrdí, že toto nie je ten prípad. 

"Osobné ambície Lucie Ďuriš Nicholsonovej môžu byť pre mnohých natoľko nevyhovujúce, že túto stranu nepôjdu voliť vôbec," dodal odborník predpokladajú prepad preferencií. 

Na úvahy o tom, že by Demokrati mali odstúpiť z volieb, reagoval odborník tým, že to považuje za bezdôvodné. Upozorňuje, že strany potrebujú príspevok od štátu, vďaka ktorému dokážu prežiť. Ten dostávajú už od 3 % zisku vo voľbách. "To, čo vložia do kampane, by sa im takto mohlo aspoň čiastočne vrátiť. Odstupovať z volieb by mali strany, ktoré majú okolo 1 %," uzavrel politológ. 

Súvisiace články