Zatiahnuté
13°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Politológ hodnotí štyri roky vo funkcii prezidentky: Jej najväčšou chybou bolo nezvládnutie situácie po páde vlády
Zdielať na

Politológ hodnotí štyri roky vo funkcii prezidentky: Jej najväčšou chybou bolo nezvládnutie situácie po páde vlády

BRATISLAVA / Prezidentka SR Zuzana Čaputová oslavuje štvrté narodeniny vo funkcii na čele štátu. Politológ Miroslav Řádek sa pozrel nielen na to, aké boli štyri roky vo funkcii, ale aj kde sú jej silné a slabé stránky.

Vzorná reprezentácia v zahraničí

Podľa politológa Miroslava Řádka sa bude o prezidentka hovoriť všeličo. Zdôraznil, že Zuzana Čaputová je takou prezidentkou, ako si to zadefinovala v inauguračnom prejave. "Nie je to iná Zuzana Čaputová ako tá, ktorá bola v kampani," pokračoval s tým, že prezidentka naplnila presne to, čo občanom pred voľbami sľúbila. 

Politológ poznamenal, že by pôsobenie Zuzany Čaputovej v najvyššej ústavnej funkcii rozdelil na dve obdobia. Prvé bolo pokojnejšie a orientovala sa na svoje témy, ako je pomoc slabším a budovanie medzinárodného imidžu Slovenska. "To bolo v kontraste s predchádzajúcimi hlavami štátu, ktoré sa sústredili skôr na domácu politiku a venovali sa národno-sociálnym záujmom," doplnil. 

Politológ vyratúval, že práve v tom druhom prípade išlo o nástup pandémie, vojny na Ukrajine a vládne krízy. "Jej najväčšou chybou bolo to, že pri páde vlády na konci minulého roka nezasiahla radikálnejšie a dovolila zúčastneným, aby si sami stanovili termín predčasných volieb," dodal Řádek. 

Hlavou štátu do roku 2024

Mandát súčasnej prezidentky Zuzany Čaputovej uplynie v roku 2024. Čaputová zatiaľ neoznámila, či sa bude o funkciu opäť uchádzať. Ako uviedla koncom mája, dúfa, že svoje rozhodnutie oznámi v rozumnom čase.

Podľa posledných informácií od Ivana Korčoka, kandidovať na post prezidenta SR bude len vtedy, ak by sa Zuzana Čaputová rozhodla nekandidovať. 

Prezidenta volia občania Slovenskej republiky v priamych voľbách tajným hlasovaním na päť rokov. Kandidátov na prezidenta môže navrhnúť najmenej 15 poslancov Národnej rady SR alebo občania na základe petície s najmenej 15 000 podpismi oprávnených voličov.

Súvisiace články

Najčítanejšie