Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Čaputová odpovedala na divácke otázky Na hrane: Odovzdala by Matovičovi poverenie zostaviť vládu?
Zdielať na

Čaputová odpovedala na divácke otázky Na hrane: Odovzdala by Matovičovi poverenie zostaviť vládu?

BRATISLAVA / Na otázky divákov relácie Na hrane odpovedala prezidentka Zuzana Čaputová.

Divákov realácie TV JOJ Na hrane zaujímali odpovede hlavy štátu na viaceré témy. Či už to boli kroky úradníckej vlády, pripravované sociálne opatrenia či platy učiteľov.

Na tému prišli aj nadchádzajúce parlamentné voľby, ktoré sa budú konať na konci septembra. Prezident totiž po ich ukončení odovzdáva poverenie na zostavenie vlády. Divákov teda zaujímalo, či by Čaputová v prípade výhry vo voľbách takéto poverenie odovzdala aj šéfovi OĽANO a priatelia Igorovi Matovičovi.

"Voľby sú nástrojom na to, aby si občania zadefinovali, kto im chce vládnuť," reagovala prezidentka s dodatkom, že v tomto zmysle je ústavnou tradíciou odovzdať možnosť zostaviť vládu víťaznej strane. "Vyjadruje to rešpekt hlavy štátu k vôli občanov," vysvetlila.

Čaputová dodala, že chápe, kam smeruje položená otázka najmä vzhľadom na to, že Matovič skončil v priemiérskom kresle po roku vládnutia a prieskuy mu vykazujú výraznú mieru nedôvery. "Asi to je koreň otázky a zároveň si aj myslím, že tieto fakty sú aj odpoveďou na tie otázky," dodala hlava štátu.

Prezidentka sa vyjadrila aj k situácii, či by odovzdala poverenie zostavovať vládu lídrovi Smeru-SSD Robertovi Ficovi. Viac vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie