Skoro jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Analýzy Na hrane s ministrom Sklenárom: Naše zbrojenie je reakciou, nie naopak
Zdielať na

Analýzy Na hrane s ministrom Sklenárom: Naše zbrojenie je reakciou, nie naopak

Zdroj: ANH

BRATISLAVA / Prezidentka nebude kandidovať, je o nej ale možné uvažovať ako o budúcej šéfke NATO? Čo je nové v našej obrane, kde stále riešime ochranu vzdušného priestoru, či perspektívy v čase vojny na Ukrajine. Aké má plány aj v boji proti bezpečnostným hrozbám hovoril minister obrany Martin Sklenár.

Nahradí Čaputová Stoltenberga?

Zuzana Čaputová po tom, čo jej vyprší mandát skončí aj ako vrchná veliteľka ozbrojených síl. "Nemám iný názor, ako rešpekt pre to, čo prezidentka urobila," reagoval Sklenár. Záujem východných štátov je, aby bol na čele NAO niekto z nášho regiónu, poznamenal Sklenár s tým, že faktorov je viacero a definitívne rozhodnutie nie je.

"Dôležité je, aby to bol človek, ktorý bude stáť na strane Ukrajiny," dodal minister a poznamenal, že výmena Jensa Stoltenberga sa má udiať už na jeseň a to časovo nevychádza. "Z toho časového hľadiska táto otázka nie je na stole," dodal Sklenár na margo šancí prezidentky Zuzany Čaputovej.

"Ja by som tam rád videl človeka, ktorý má veľmi jasný postoj k tomu, čo sa deje na Ukrajine," doplnil minister obrany s tým, že je dôležité, aby zo strany NATO nešlo o exkaláciu napätia. "Takého, čo dokáže vybalansovať veľké aj malé krajiny," skonštatoval. 

Čo môže NATO ponúknuť Ukrajine?

Minister uviedol, že základom pre samit je rozhodnutie z roku 2008, kedy krajiny povedali, že sa Ukrajina stane členom NATO, keď na to budú podmienky. "Podmienky by mohli nastať," pokračoval Sklenár s tým, že prijať Ukrajinu teraz by bol pre NATO veľký problém. Na samite sa podľa neho dospeje do boru, že sa povie kedy a ako sa Ukrajina môže stať členom. 

Sklenár zdôraznil, že na Ukrajine je zrejmé, že Rusi zatiaľ nedokážu naplniť svoj cieľ a to potvrdzujú najmä útoky raketami aj dronmi na Kyjev. "Princípy, ktoré máme spoločné aj s ďalšími krajinami, tak v nich sa zhodujeme, že Rusko je agresor a porušuje medzinárodné právo. Ide o to, aby veľkí nezneužívali svoju pozíciu voči malým. To Rusko porušuje a to nie je dobré ani pre nás," skonštatoval minister obrany. 

Budú použité jadrové zbrane?

Jadrové zbrane by podľa Sklenára nemali taký efekt, ako  mali počas druhej svetovej vojny. "Ukrajinci majú odhodlanie bojovať do posledného muža," doplnil ďalej s tým, že kalkulácia s jadrovými zbraňami je pre Rusko veľmi nevýhodná a kroky NATO sú reakciou. 60. výročie pritom oslavuje vojenská červená linka medzi USA a Ruskom, ktorá mala zabrániť nedorozumeniam. 

Ako je to so vzdušnou obranou Slovenska?

"Naša obranyschopnosť je na výbornej úrovni. Nikdy nebola lepšia, než je teraz," vysvetľoval s tým, že ani nie sme povinní čakať, až nám prídu spojenci na pomoc. Práve to zastrešujú vojaci NATO na našom území, ktorí sú ochotní nás brániť. "To našu obranu rovno zvyšuje o 10 %," dodal Sklenár ďalej. 

MATIS-y tu zostanú natrvalo. Minister obrany to potvrdil s tým, že výcvik bude od Nemcov zadarmo, pričom privezú aj muníciu. "Rotácia je bežná a vždy sa sústredia na miesta, kde je ochrana najpotrebnejšia," doplnil ďalej. Do vzdušného priestoru a jeho obrany je plánovaná 200 miliónová investícia. "Pre našu situáciu je tento flexibilnejší systém lepší," skonštatoval minister obrany. 

Obrana a slovenské firmy

Z 50 miliárd pre Ukrajinu by sme mohli istú časť získať aj my a to aj prostredníctvom výroby munície. "Tá situácia na Ukrajine umocňuje a zrýchľuje potrebu mať väčšie zásoby aj munície. Na to potrebujeme aj zvýšené úsilie, čo sa týka výroby," dodal s tým, že EÚ potrebuje uistenie, že vieme takéto dodávky garantovať dlhodobo a nielen pre Ukrajinu, ale aj pre členské štáty. 

Naplniť tieto očakávania je podľa ministra obrany reálne. Práve preto, aby sa celá situácia urýchlila, chce EK ponúknuť financie na investovanie. "Sme niekde na úrovni 20/25-tisíc kusov ročne a chceme sa dostať na úroveň cez 100-tisíc kusov ročne. S pomocou Európskej únie by sme boli radi, aby sa obdobie transformácie stlačilo na niekoľko mesiacov," potvrdil zámery rezortu obrany a argumentoval tým, že Európa po ruskej agresii nebude vyzerať rovnako a Rusko bude hľadať zámienky, aby mohlo vyvolať ďalšie podobné situácie. "My na to musíme reagovať, aby sme prezentovali, že dokážeme odraziť akýkoľvek útok," doplnil. ​

Čo bude s kybernetickou bezpečnosťou?

Sklenár uviedol, že z inovatívneho fondu NATO by sa malo financovať zlepšenie kybernetickej bezpečnosti, ale aj boj proti hoaxom a dezinformáciám. "Dôležité je, aby sme mali technológiu, ktorá dokáže určiť pravdivosť informácie," uviedol minister s tým, že ľudia to nezvládajú a v určitých témach sú apatickí. 

Len zrušiť anonymitu podľa šéfa obrany nepomôže v boji s dezinformáciami. "To najhoršie, čo môžeme urobiť, je predpokladať, že na každej správe je niečo pravdivé," poznamenal s tým, že sa nedá za každých okolností odvolávať na slobodu slova. Podľa Sklenára je dôležité, aby sa ľudia naučili overovať informácie a čerpať z relevantných zdrojov. Za reálne považuje, aby jednotlivé ministerstvá komunikovali transparentnejšie a promptnejšie. 

Súvisiace články