Polojasno
Bratislava
Aurel
25.10.2024
V SNG sa konečne objavia dve významné výstavy: Kto u nás konkuroval svetovej Gotike a Moderne?
Zdielať na

V SNG sa konečne objavia dve významné výstavy: Kto u nás konkuroval svetovej Gotike a Moderne?

BRATISLAVA / Viete, ktorí slovenskí maliari konkurovali európskej špičke? A že na Slovensku máme aj 700 ročné oltáre? Všetko už o pár dní uvidíte v Slovenskej národnej galérii, ktorá svoje priestory zaplnila ikonickými dielami našich najznámejších umelcov.

"Takto pokope tie diela už nevidela môžme povedať jedna generácia," priznala Katarína Bajcurová pre Televíziu JOJ. Práve týmito slovami uviedla unikátne zbierky, ktoré kvôli nedostatku priestorov, ale aj podmienok dlho ležali v skladoch Slovenskej národnej galérie. 

Pol roka po slávnostnom otvorení zrekonštruovaná Slovenská národná galéria okrem architektúry návštevníkom ponúkne aj expozície toho najlepšieho a najvzácnejšieho zo svojich zbierok.

Plné ruky práce

Vo vynovených priestoroch s čistými líniami ešte vládne pracovný ruch. Rebríky, nástroje, fólie - to všetko o pár hodín zmizne a ostane už len 50 rokov farieb a tvarov, ktoré reprezentujú slovenskú modernu. A divák bude môcť aj porovnávať - s Picassom, Brakom či Gauginom.

Katarína Bajcurová zo SNG k tomu doplnila: "My ukazujeme práve ten rozdiel, to, že na Slovensku sme boli v inej situácii, naše umenie získavalo v porovnaní s Európu, svetom, iné sfarbenie."

Na tepe dejín

Za polstoročie sa umenie menilo tak, ako napäté európske dejiny. Stopu v nich zanechali aj slovenskí maliari. Ich diela sa symbolicky stretávajú v takzvanej Kaplnke.

"Keď slovenské umenie vyrovnalo krok s Európu, je to umenie Ľudovíta Fullu a Mikuláša Galandu. XXX Ruch - vŕtačky," doplnila kurátorka.

A toto sú už posledné prípravy v expozícii sakrálneho umenia. Podľa kurátora Dušana Burana Slováci gotiku obľubujú:

Odborník Buran zase zdôraznil, že je to pod vplyvom významných velikánov.  "Najmä vďaka architektúre, majstrovi Pavlovi z Levoče a obrazom v kostoloch. 

Skvosty doby

Nájdete tu aj skvosty spred 700 rokov - napríklad tento unikátny oltár zo Zamaguria, akých je v Európe minimum. Vzácny je aj reliéf, ktorý zdobil oltár v bratislavskom Dóme svätého Martina. Vyrobili ho vo Viedni.

"Bratislava a Viedeň tvorili celý stredovek jeden umelecký organizmus a práve tento reliéf narodenia je tou najvzácnejšou ukážkou gotickej skulptúry týchto dvoch miest," dodal Buran.

Premiéru majú aj dva monumentálne oltárne obrazy od Antona Schmidta z kostola v Kremicni.

"Sme doteraz na ne nemali dostatočne vysokú stenu, kde by sme ich mohli vystaviť a čakali sme na rekonštrukciu galérie," reagovala Chmelinová 

Ostáva doladiť už len posledné detaily a návštevníci si napríklad aj takýto oltár budú môcť pozrieť už od piatka.