Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Odborník upozornil na tri trestné činy na webe potratári: Lekárov verejne dehonestujú a posielajú vyhrážky
Zdielať na

Odborník upozornil na tri trestné činy na webe potratári: Lekárov verejne dehonestujú a posielajú vyhrážky

Zdroj: Pexels

BRATISLAVA / K situácii so šikanovaním gynekológov a pôrodníkov na webe potratari.com sa vyjadrilo Lekárske odborové združenie na čele s Petrom Visolajským.

Článok bol aktualizovaný o vyjadrenie Petra Visolajského predsedu LOZ, Antona Chromíka (Aliancia za rodinu) a Andreja Ralbovského. Text bol doplnený aj o vyjadrenie investigatívneho novinára Tomáša Madleňáka z Investigatívneho centra Jána Kuciaka. 

Nemám s tým nič spoločné, tvrdí Ralbovský

"K predmetnému webu uvádzam, že nie som jeho autorom ani prevádzkovateľom a neviem kto za ním stojí. Do prečítania statusu pána Rudnaya som ani nemal informáciu o jeho existencii. O väčšine lekárov, ktorí sú na ňom spomínaní, som dovtedy nepočul a ani som nepoznal ich mená," uviedol Ralbovský v stanovisku. 

"Práve fakt, že spoločnosť, v ktorej mám majetkový podiel, kedysi registrovala doménu potratari.sk (určenú na úplne iný projekt, ktorý sa napokon nerealizoval), je najsilnejším argumentom, prečo som nestál za registráciou domény potratari.com. Nedávalo by to zmysel, keďže je jasné, že aj tak by som bol prvý, na koho by padlo podozrenie," pokračoval Ralbovský. 

"Dalo by sa vymyslieť nepreberné množstvo iných názvov, ktoré by so žiadnou z mnou registrovaných domén ani vzdialene nesúviseli. Plánujem podniknúť právne kroky voči všetkým subjektom, ktoré ma spájajú s predmetným webom a ktoré podsúvajú nepravdivé informácie o mne a o spoločnosti, v ktorej mám majetkový podiel. Dôrazne žiadam všetkých, aby sa zdržali spájania môjho mena a mena spoločnosti Cognit s predmetným webom registrovaným v USA," dodal na záver s tým, že svoje sktivity robil verejne, nemá dôvod sa skrývať a toto nie je jeho rukopis. 

Aliancia za rodinu tvrdí, že ide o konšpiráciu

"Investigatívnympočinom má byť zistenie DNS záznamov, ktorým odhalil, že nefunkčnú doménu www.potratari.skregistrovala spoločnosť Cognit, s. r. o., v ktorej je konateľom Andrej Ralbovský, ktorý je známym aktivistom. Zo spoločnýchverejných masových akcií Aliancie za rodinu konaných smnohými ďalšími organizáciami navodzuje mimoriadne úzke prepojenie s Alianciou za rodinu. Podľa jeho názoru je zrejmé, že vlastník domény www.potratari.sk, ktorá je nefunkčná, je aj vlastníkom domény www.potratari.com," uviedla Aliancia za rodinu vo sovjom stanovisku. 

Zároveň zdôraznili aj to, že "Aliancia za rodinu citlivo vníma, že problém podobných stránok santicenami vrátane stránky homofób roka, či negatívnych statusov na internete, ako bol status MUDr. Rudnaya smnožstvom zdieľaní môže vždy predstavovať riziko avyprovokovať psychicky narušené osoby, ktorých reakcie sú nevypočítateľné.“ dodal Vladimír Turenič. Anton Chromík radí: „Ak stránka www.potratari.com obsahuje nepravdivé údaje, napríklad ak MUDr. Záhumenský svojich oponentov nenazval lúzou, chátrou, či úbožiakmi určite by sme mu odporúčalibrániť sa na súde pre poškodenie dobrého mena," uvádza sa v stanovisku ďalej. 

Visolajský hovorí, že právne porušenie nevidí

Visolajský pre TV JOJ povedal, že status Maroša Rudnaya je konšpiračný a docentovi trestného práva Petrovi Kováčovi odporučil, aby sa obrátil na OČTK. "Ja som s našimi právnikmi nenašiel niečo protizákonné, ak tam Peter Kováč niečo nájde, nech to podá," povedal Visolajský s tým, že prepojenia preverujú, ale po porade s právnikmi tam nenašli nič, čo by bolo stíhateľné," povedal Visolajský. 

Lekárov sa zastala Lekárska komora

SLK sa vyjadrila, že odsudzuje znevažovanie odborníkov a vyzýva políciu kona. "Slovenská lekárska komora je hlboko pobúrená obsahom anonymnej webovej stránky potratari.com. Cielené znevažovanie popredných odborníkov za to, že vykonávajú svoje lekárske povolanie v súlade s platnými právnymi predpismi a poskytujú odbornú zdravotnú starostlivosť v rozsahu svojej špecializácie, nemožno prejsť mlčaním," zverejnila SLK vo svojom stanovisku. 

"Úvodná ilustrácia a výzva k prenasledovaniu lekárov je totožná so stredovekým honom na čarodejnice. Používanie slova vražda v tejto súvislosti je nielen amorálne, ale je aj v príkrom rozpore s právnou definíciou vraždy," dodala komora ďalej. 

"Takéto extrémne prejavy šíriace nenávisť v spoločnosti, dokonca proti konkrétnym lekárom, nemožno v demokratickej spoločnosti tolerovať. Niektorí narušení jedinci ich môžu pochopiť ako výzvu konať. V zahraničí to už viedlo k útokom na lekárov s tragickými následkami. SLK VYZÝVA orgány činné v trestnom konaní, aby tieto protispoločenské prejavy netolerovali a bez meškania vo veci začali konať," dodala SLK. 

Ide o antiabortion násilie až terorizmus, reagoval Záhumenský

Medzi lekármi, ktorí sa ocitli na "tabuli hanby" pre vykonávanie legálnych interrupcií je aj expert na pôrodníctvo na Slovensku a prednosta gynekologicko-pôrodníckej kliniky v Bratislave Jozef Záhumenský. Pre Noviny PLUS TV JOJ sa vyjadril, že takáto stránka je výsledkom celosvetového extrému.

"Takéto webové stránky zapadajú do antiabortion hnutia, ktoré vedie k násiliu, ale aj antiabortion terorizmu," povedal lekár, ktorý zatiaľ k žiadnym trestnoprávnym krokom nepristúpil. 

"Neviem, či je to právne napadnuteľné, ja nie som advokát. Nie je mi to príjemné, ale je tam viacero kolegov, ktorých prácu si veľmi vážim," reagoval Záhumenský ďalej s tým, že samotné potraty sú v jeho praxi okrajovou záležitosťou. 

"Len sa zasadzujem o to, že keď už ich u nás robíme, tak aby sa robili čo najbezpečnejšie," dodal lekár s tým, že potraty nepodporuje a vo svojej práci sa snaží apelovať najmä na prevenciu a edukáciu. "Snažím sa, aby ich bolo čo najmenej a aby sa ženám rodili zdravé deti," dodal. 

Za tým, že Chromík obhajuje LOZ a teda by mal obhajovať aj lekárske záujmy, vidí Jozef Záhumenský konflikt záujmov. Aj jeho osobne sa totiž Anton Chromík snažil petíciou odvolať a to za vyjadrenie k umelému prerušeniu tehotenstva. 

Anton Chromík a Marián Kuffa:

Docent trestného práva je presvedčený, že polícia by mala konať proaktívne

Odborník na trestné právo a lekár Peter Kováč pre Noviny PLUS TV JOJ potvrdil, že on vidí na spomínanom webe rovno tri porušenia.  "Ak sa na stránku pozrieme trestnoprávnou optikou, potom jej obsah môže napĺňať skutkové podstaty viacerých trestných činov," uviedol vo vyjadrení.

"Ide o porušovanie autorského práva, nakoľko veľmi pravdepodobne chýbajú súhlasy od vlastníkov autorských práva na použitie fotografií," špecifikoval odborník, ktorý však poznamenal aj to, že toto je najmenší problém.

Za ďalší závažný skutok považuje samotný obsah. "Trestný čin ohovárania vzhľadom na obsah stránky a vedel by som si predstaviť aj stíhanie za trestný čin vydierania, nakoľko autor či autori stránok sa zverejnením mien a fotografií snažia donútiť lekárov, aby upustili od realizácie niektorých zdravotných výkonov," upozornil Kováč. 

Dodal aj to, že nakoľko to súvisí "s výkonom zdravotníckeho povolania viacerých lekárov, ide o závažnejší spôsob konania na chránenej osobe s trestnou sadzbou 4 až 10 rokov. Mohlo by dokonca ísť aj o jeden z trestných činov extrémizmu," uzavrel. 

Nevieme zistiť, kto je za webom potratari.com, pretože bola registrovaná v USA. Je však aj slovenská, zatiaľ neaktívna verzia potratari.sk za ktorou stojí firma Cognit s.r.o., ktorej konateľom je aj Andrej Ralbovský. Doménu si zakúpila práve Cognit a pod EURO-0992 má zaregistrované aj ďalšie domény. Na prípad upozornil jeden z lekárov a členov LOZ Maroš Rudnay. 

"Tento registrátor si zaregistroval aj tieto domény, vyberám tie s "najkresťanskoláskovejšími" názvami: homoloby.sk, cognit.sk, grevio.sk, deusvult.sk, milicia.sk, disent.sk, sodomiti.sk, kruciada.sk, slnieckari.sk, kolaboranti.sk, comint.sk, vrahovia.sk, apostolat.sk, devinantni.sk - všetky tieto domény si zaregistrovala firma Cognit s.r.o. Firma, ktorá má dvoch konateľov a jedným je Andrej Ralbovský," uviedol na sociálnej sieti. 

"Pán Chromík má (nepochybujem, že absolútnou náhodou) rovnako rád pejoratívne slovo “potratári”. V roku 2021 napísal na ultrakonzervatívnom portáli Štandard blog/názor, kde je slovo “potratári” priamo v názve," uviedol Rudnay s tým, že netvrdí, že má Chromík s týmto webom niečo spojené, ale upozorňuje na spoločný záujem Ralbovského a Chromíka. 

Vedeniu LOZ, teda Petrovi Visolajskému adresoval niekoľko otázok Tou najzásadnejšou je, čo s tým odborové združenie mieni robiť. "Si predseda LOZ, povedz nám, odborárom (na mojom profile ich sú desiatky) a tu vo verejnom statuse, čo teda s tým LOZ plánuje robiť/ako sa k tomu vyjadrí a resp. či nejako. Je tu otázka lekárov, ktorí sú vystavení verejnej dehonestácii za výkon práce lege artis v súlade so zákonom, za medicínsky úkon, ktorý je tak isto legálny ako detská gastroskopia. Na stránke sa píše, že “majú byť vytlačení na okraj spoločnosti” - je snáď toto v súlade s bojom za práva lekárov - zamestnancov," pýtal sa Rudnay Petra Visolajského. 

​Rudnaya rozčuľuje aj to, že sa Anton Chromík pravidelne vyjadruje k odborným medicínskym témam, pričom na to nemá vzdelanie, keďže má byť oborníkom na pracovné právo. Rudnay uviedol, že svoje názory publikuje na ultrakonzervatívnom portály Štandard. Ten má podľa HN vlastniť Peter Ňunéz (režisér Do kríža) a šéfredaktorom je Jaroslav Daniška, ktorý bol redaktorom portálu Postoj a tiež moderuje reláciu Do kríža na RTVS.

Súvisiace články