Skoro jasno
15°
Bratislava
Servác
13.5.2024
KDH chce presadiť MHD zadarmo pre Bratislavčanov. Preverovať chce aj hospodárenie v DPB
Zdielať na

KDH chce presadiť MHD zadarmo pre Bratislavčanov. Preverovať chce aj hospodárenie v DPB

BRATISLAVA / Kresťansko-demokratické hnutie navrhuje MHD zadarmo. Hnutiu sa nepozdáva aj hospodárenie na Dopravnom podniku Bratislavy a preto chce jeho vysvetlenie. Cieľom je, aby sa obyvatelia hlavného mesta dočkali mestskej hromadnej dopravy zadarmo, namiesto zdražovania cestovného.

KDH navrhuje MHD zadarmo, žiada aj vysvetliť hospodárenie v DPB Bratislava. Obyvatelia Bratislavy by namiesto zvyšovania cien cestovných lístkov mali mať mestskú hromadnú dopravu (MHD) zadarmo.

Návrh mestského koordinačného výboru KDH

S návrhom prišiel mestský koordinačný výbor KDH v Bratislave, ktorý žiada aj to, aby DLB vysvetlilo svoje stratové hospodárenie. KDH sa nepozdáva návrh záverečného účtu Bratislavy za uplynulý rok.

"Vyplývajú z neho veľmi nelichotivé čísla o výsledkoch hospodárenia DPB za rok 2022. Mestský podnik je opäť v strate, ktorá sa ešte zvýšila oproti roku 2021 takmer o pol milióna eur na 1 972 160 eur," uviedli.

Tvrdia, že čísla, ktoré považujú za negatívne, sa bratislavský primátor Matúš Vallo snaží zvrátiť zvyšovaním cestovného. Kresťanskí demokrati zároveň tvrdia, že na tento rok je schválená veľmi veľká dotácia práve na mestskú hromadnú dopravu, a to vo výške 118 miliónov eur, čo je o 28 miliónov eur viac ako minulý rok.

KDH upozornilo aj na ďalší materiál, o ktorom majú mestskí poslanci rokovať už zajtra (29. 6. 2023). "Vyplýva z neho, že plánované tržby v MHD za rok 2023 budú vo výške 40 miliónov eur, čo je o 5,65 milióna eur viac ako v roku 2022," uviedol predseda bratislavského KDH Ján Žatko.

MHD zadarmo pre všetkých Bratislavčanov?

Namiesto zvyšovania cestovného kresťanskí demokrati navrhujú MHD pre Bratislavčanov zadarmo. Skúsenosti z rôznych miest podľa Žatka ukazujú, že je to lepšia cesta. "Vďaka nej vieme ekologicky odľahčiť dopravu v hlavnom meste a straty v dopravnom podniku môže kompenzovať zvýšenie počtu obyvateľov s trvalým pobytom v Bratislave," podotkol.

V rámci Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji, kde okrem DPB pôsobia aj dopravcovia Arriva a Železničná spoločnosť Slovensko, sa od 1. júla zvýšia ceny takmer všetkých cestovných lístkov o 20 percent.

Primátor Bratislavy to za DPB odôvodnil výpadkami v príjmoch mesta pre prijaté zákony a infláciu. Dopravcovia zároveň uviedli, že dali "prednosť" zvýšeniu cien cestovných lístkov pred inými obmedzeniami v doprave. Tie by napríklad znamenali rušenie niektorých liniek, predlžovanie intervalov spojov, viac prestupovaní či oslabenie údržby vozidiel.

Žatko hovorí o odpore voči pohodlnej väčšine primátora Valla

Pre Noviny PLUS TV JOJ uviedol, že prepočty nákladov nemá. "Tie prepočty by bolo treba urobiť, ale ak by bola MHD zadarmo pre obyvateľov s trvalým pobytom, motivovalo by to aj tých ostatných, ktorí tu žijú a nie sú tu prihlásení," vysvetľoval Žatko, ktorý trvá na tom, že o ľudí, ktorí tu žijú a platia dane, by sa Bratislava mala starať lepšie, než tomu bolo doteraz. 

Žatko pre Noviny PLUS TV JOJ priznal, že ide aj o odpor voči aktuálnemu vedeniu, ktoré má v meste "pohodlnú väčšinu". Hoci KDH rešpektuje výsledok komunálnych volieb, neznamená to podľa nich to, že by sa nemalo diskutovať o odlišných víziách. 

Súvisiace články

Najčítanejšie