Polojasno
22°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Smer-SSD dal OĽaNO po prstoch: Suskov návrh ukončil 94. schôdzu, väčšina bola proti zámerom Matovičovho hnutia
Zdielať na

Smer-SSD dal OĽaNO po prstoch: Suskov návrh ukončil 94. schôdzu, väčšina bola proti zámerom Matovičovho hnutia

BRATISLAVA / Poslanci Národnej rady SR po stredajšom dopoludňajšom hlasovaní ukončili aktuálnu 94. schôdzu. Plénum odsúhlasilo návrh Borisa Suska (Smer-SSD), ktorý žiadal, aby sa po odhlasovaní všetkých doteraz prerokovaných bodov ukončila schôdza. Za ukončenie schôdze hlasovalo 85 zo 145 prítomných poslancov.

Výsledky hlasovania nájdete v galérii:

S procedurálnym návrhom sa predstavili traja poslanci. Susko navrhol, aby sa hlasovalo aj o termínovaných bodoch zo štvrtka. Po tomto hlasovaní sa 94. schôdza skončí. "Prišlo k totálnemu chaosu," uviedol Susko, ktorý argumentoval aj tým, že je to v záujme Slovenskej republiky.

Susko to odôvodnil najmä tým, že v pléne prevláda chaos pri zaraďovaní bodov do programu, pričom sa to podľa jeho slov deje v rozpore s rokovacím poriadkom NR SR. Parlament sa podľa neho ani nezhodol na tom, či sa o návrhoch, ktoré prešli v úvode schôdze do druhého čítania, môže rokovať ešte na tejto schôdzi. Parlament jeho návrh schválil. 

Ide o negáciu postupu Milana Vetráka z OĽaNO. Kristián Čekovský navrhol, aby sa zákony prerokované v prvom čítaní hlasovali až po 30. dňoch. Čekovský podal návrh na odvolanie člena rady RTVS, ale chýbali mu tri kluby, preto sa o procedurálnom návrhu nehlasovalo. 

Milan Vetrák uviedol, že OĽaNO trvá na tom, aby sa pokračovalo tak, ako to odhlasovalo plénum NR SR. "Ľudí nezaujíma vaša posadnutosť lehotami," uviedol podráždený Vetrák. 

"Opustil nás náš bývalý kolega Ján Zvonár," začal podpredseda NR SR Juraj Blanár (NBS). Zvonár bol pred 10 rokmi poslancom za Smer-SSD. Venoval sa aj regionálnej politike, bol starostom mestskej časti Rača v Bratislave. Bol garantom fyzioterapie aj v Banskej Bystrici. Poslanci si zosnulého 72-ročného poslanca uctili minútou ticha.

OĽaNO bojovalo, ale márne

S ďalšími návrhmi prišli aj poslanci Vašečka a poslanec Kremský. Obaja požadovali, aby sa istým spôsobom pokračovalo v schôdzi. Procedurálny návrh Kremského, ktorý žiadal riadne ukončenie schôdze, ale aj Vašečka, ktorý chcel schváliť svoj zákon bez pozmeňováku.

Oba návrhy zmietol zo stola podpredseda NR SR Peter Pčolinský s tým, že nie je možné o nich hlasovať po tom, čo NR SR prijala procedurálny návrh poslanca Borisa Suska (Smer-SSD). 

Návrh o športe poslali na dopracovanie

Poslanci vrátili na dopracovanie návrh nového zákona o športe. Návrh chcel, aby zdroje financovania športu zo štátneho rozpočtu ostali zachované, zmeniť sa malo percentuálne rozdelenie štátneho príspevku. Jedna z hlavných zmien z dielne rezortu školstva sa týka futbalu a hokeja.

"Vracajú sa do vzorca na výpočet podielu príspevku, nebudú mať garantovaný minimálny podiel," uviedli predkladatelia z rezortu, ktorí chceli, aby na futbal išlo 17 % a na hokej 13 %.

Upozorňovali na to, že zákonom a novou definíciou uznaného športu by sa mohol zväčšiť počet financovaných športov, oddelilo by sa tiež financovanie zdravotne hendikepovaných športovcov.

Návrh rátal aj so zvýšením podielu pre Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) a Slovenský paralympijský výbor (SPV) v rokoch, keď sa konajú olympijské a paralympijské hry. Legislatíva stanovovala tiež podiel určený pre najúspešnejších reprezentantov, pre príspevok na súťažný šport zdravotne znevýhodnených vrátane financií pre top športovcov so zdravotným hendikepom. Zákonom sa mal tiež určiť minimálny podiel financií do školského športu.

Stanoviť by mal nový zákon aj podiel pre samotný rezort školstva na úlohy ministerstva v oblasti športu. Zároveň má ambíciu jasnejšie stanoviť príspevok na turistické značenie.

Očkovať proti chrípke sa bude aj v lekárňach

Lekárne dostanú od budúceho roka možnosť očkovať dospelých proti chrípke. Poslanci Národnej rady (NR) SR to v stredu odsúhlasili v rámci novely zákona o liekoch ako pozmeňujúci návrh z výborov. Zmena má platiť od 1. januára 2024. Má to pomôcť zvýšiť zaočkovanosť, pre lekárne pôjde o dobrovoľnú činnosť.

Prednosťou zavedenia možnosti očkovania proti chrípke v lekárňach je podľa autorov zmeny široká dostupnosť verejných lekární. Má zabezpečovať a garantovať rýchly prístup záujemcu k očkovaniu. Argumentujú tiež, že očkovanie pomáha znižovať náklady na zdravotnú starostlivosť, prispieva k zdravšiemu a ekonomicky produktívnejšiemu obyvateľstvu a zvyšuje produktivitu práce aj očakávanú dĺžku života v zdraví.

Očkovanie bude možné realizovať na základe písomného odporúčania predpisujúceho lekára, ktoré môže byť súčasťou predpisu na vakcínu. Nesmie byť staršie ako tri dni. Za správne podanie očkovacej látky bude zodpovedať poskytovateľ lekárenskej starostlivosti. Očkovanie v lekárňach pôvodne z vládnej novely vypadlo. Rezort to zdôvodňoval chýbajúcou podporou. Avizoval však, že zmenu môžu predložiť poslanci. Vypustenie zámeru očkovania v lekárňach kritizovali komory lekárnikov aj lekárov, tiež viaceré odborné lekárske spoločnosti.

Úprava predpisovania liekov

Delegovanie predpisovania liekov medzi špecialistami a všeobecnými lekármi sa má upraviť. Vyplýva to z novely zákona o liekoch a zdravotníckych pomôckach, ktorú v stredu schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Lekár špecialista bude môcť podľa návrhu poveriť všeobecného lekára predpisovaním liekov, a to najviac na tri mesiace.

"Za správnu indikáciu humánneho lieku, zdravotníckej pomôcky alebo dietetickej potraviny je zodpovedný odborný lekár," ozrejmilo ministerstvo zdravotníctva. Pri niektorých pacientoch to môže byť aj viac. Všeobecného lekára by mohol na predpisovanie oprávniť tiež lekár ústavnej zdravotnej starostlivosti pri prepustení pacienta z nemocnice.

"Všeobecný lekár zabezpečí predpisovanie humánneho lieku, zdravotníckej pomôcky a dietetickej potraviny na dobu maximálne troch mesiacov od 12. dňa prepustenia pacienta z ústavnej zdravotnej starostlivosti, čím sa docieli, aby mal pacient za dané obdobie dostatočný čas na zaradenie do ambulantnej starostlivosti odborného lekára," priblížil rezort.

Odporúčanie na predpisovanie sa má uvádzať v elektronickom zázname o poskytnutí ambulantnej zdravotnej starostlivosti alebo lekárskej správe, prípadne v elektronickom zázname alebo prepúšťacej správe pri prepustení osoby z ústavnej zdravotnej starostlivosti. Novela tiež mení pravidlá pre nekomerčné klinické skúšania. Chce tak zlepšiť dostupnosť inovatívnej, efektívnejšej a bezpečnejšej liečby.

Konanie pre povolenie skúšania sa má napríklad oslobodiť od správneho poplatku. Rozšíriť by sa mala tiež možnosť na vydanie povolenia na použitie nových liekov pri ohrození života alebo pri riziku závažného zhoršenia zdravotného stavu pacienta. Po novom by sa k nim mohli dostať aj osoby, ktoré neboli účastníkmi klinického skúšania.

Zdravotníkom sa budú rátať do mzdy aj roky odpracované v ZSS

Základná zložka mzdy zdravotníckeho pracovníka sa zvýši aj za odpracované roky v zariadeniach sociálnych služieb (ZSS) a zariadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately. Vyplýva to z novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve, ktorú v stredu schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.

Novela má tiež zabezpečiť, aby sa zdravotníckemu pracovníkovi, ktorý po získaní požadovanej odbornej spôsobilosti začne vykonávať iné zdravotnícke povolanie v rozsahu svojho vzdelania, zvýšila základná zložka mzdy o daný počet rokov, ktoré odpracoval, aj keď v inom zdravotníckom povolaní, aj v zariadení sociálnych služieb a v zariadení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately.

Základná zložka mzdy sa má zvýšiť aj za čas, keď zdravotnícky pracovník zamestnaný v zariadení sociálnych služieb a v zariadení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately bol na materskej dovolenke alebo rodičovskej dovolenke.

Poslanci zároveň schválili v rámci spoločnej správy výborov aj ďalšie úpravy. Spočívajú v zmene započítavania odpracovaných rokov zdravotníckeho povolania pre účely základnej zložky mzdy zdravotníckeho pracovníka aj pre ženy, ktoré ostali na materskej dovolenke s tretím a ďalším dieťaťom.

Podľa predkladateľov môže mať táto zmena potenciál prilákať matky, ktoré zvažujú návrat do svojho povolania. "Obmedzenie na šesť rokov a na dieťa maximálne tri roky naznačuje prežívanie prekonanej štátnej politiky podpory dvoch detí," uviedli.

Súvisiace články

Najčítanejšie