Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Zachraňujú život tým najmenším: Aj takto vyzerá deň s opravármi detských srdiečok
Zdielať na

Zachraňujú život tým najmenším: Aj takto vyzerá deň s opravármi detských srdiečok

BRATISLAVA / Zdravie deťom vracia zdravotnícky personál Detského kardiocentra pracoviska NÚSCH už 30 rokov. Od roku 2021 sa dokonca nachádza v nových moderných priestoroch a nemocnica tohto typu je najmodernejšia v strednej Európe. Svoju prácu sa teraz rozhodli priblížiť ľuďom aj prestredníctvom výstavy fotográfií zo sál a oddelenia, ktoré vytvoril fotograf Matúš Lago.

Do Detského kardiocentra pod Národným ústavom srdcových a cievnych chorôb sa chodia liečiť deti z celého Slovenska. Pritom práve kardiochirurgia patrí k jedným z mimoriadne náročných chirurgických odborov. Tá, ktorá sa venuje tým najmenším je možno ešte o niečo ťažšia. Napriek tomu sa v priestoroch nemocnice stretne nielen s pozitívnou náladou, ale aj milým a prívetivým personálom. 

Hlavou oddelenia je MUDr. Matej Nosáľ, PhD., ktorý je primárom Kardiochirurgického oddelenia Detského kardiocentra pracoviska NÚSCH. 

Fotografie z oddelenia detskej kardiochirurgie si môžete pozrieť v galérii:

Chirurgia bola jeho snom

S tým, aby sa k výbornej starostlivosti dostalo čo najviac detí, pomáha aj Nadácia štastné srdcia, ktorá podáva pomocnú ruku pacientom, ale aj samotnému oddeleniu. Primár oddelenia Matej Nosáľ vyzdvihol, že výstava, ktorá podáva svedectvo o dni na detskom kardiochirurgickom oddelení vznikla aj s jej pomocou, ale aj s pomocou VŠZP. 

Primára Nosáľa najviac teší to, ako sa deti rýchlo zotavujú. Už pár dní po operácii sa po chodbách dokážu naháňať na autíčkach a blázniť sa na tulivaku. Nosáľ spomenul, že je to veľký rozdiel už v porovnaní so staršími deťmi, ktorá majú 15-16 rokov a dokážu byť ubolené aj mesiac po operácii, pretože sa nehoja tak rýchlo. 

"Vrodené chyby majú svoju históriu a príbeh, čiže tie niektoré chyby sú veľmi ťažké. Radosť z toho, že sa pacienti rýchlo zotavujú je podmienená tým, že tie deti podstúpili ťažkú operáciu, ktorá sa podarila," povedal pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Radosť však šéfovi oddelenia spôsobujú aj oslavy Dňa detí, či stretnutia na Mikuláša, kedy prichádzajú aj bývalí pacienti a tím zdravotníkov má možnosť vidieť, ako rastú a prosperujú. 

Viac o tom, prečo sa rozhodol pre kardiochirurgiu, ale aj aká bola jeho prvá veľká samostatná operácia sa dozviete vo videu:

Sestrou navždy

Sestra na Kardiochirurgickom oddelení Detského kardiocentra Katarína Kršek Zezulová chcela byť sestrou už od detstva. Jej kroky zamierili na detskú kardiochirurgiu takmer hneď po škole a tejto práci sa plánuje venovať až do dôchodku. 

"Hneď som skončila na oddelení - kardiochirurgické oddelenie, nie priamo na oddelení, išla som na anestézu na operačku, ale potom som sa vrátila znova na kardiochirurgické oddelenie. Pre mňa je to veľmi krásna práca," priznala Kršek Zezulová. 

"​Najkrajšie je to, keď vidíte, ako idú deti po tých operáciách domov s úsmevom na tvári a to, že im dokážeme pomôcť," poznamenala. Najťažší je samozrejme ten opak. "Sú to deti, ktoré prídu z JISKY a sú také ešte veľmi ubolené a je pre nich veľmi ťažké všetko zvládnuť," dodala. 

Oddelenie, ktoré by mal navštíviť každý

Ak si predstavíme fotografie z nemocnice, zväčša sa nám automaticky spájajú s ponurou atmosférou a depresiou. Fotografie Matúša Laga sa však sústredia na všetko to pozitívne, čo so sebou práca na tomto oddelení prináša.

Sám priznal, že práca na oddelení bolo príjemnejšia, než to sám očakával. Ako každý človek sa obával nielen nemocničného prostredia, ale aj náročných diagnóz. "Samotné diagnózy, ktoré tie detičky majú a rodičia ich zažívajú s nimi sú odstrašujúce," priznal fotograf Lago. 

Zároveň zdôraznil, že na oddelenie detskej kardiochirurgie by mal zavítať každý. "Človeku to otvorí oči a uzemní ho to a potom si váži takú tú všednosť maličkostí každého dňa," konštatoval Lago. 

Súvisiace články

Najčítanejšie