Jasno
17°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Vláda sa rozlúčila s Kučerom aj Záborskou, končia k dnešnému dňu
Zdielať na

Vláda sa rozlúčila s Kučerom aj Záborskou, končia k dnešnému dňu

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Ďakujeme, dovidenia? K 12. júlu 2023 končia dve postavy spájané s OĽaNO Igora Matoviča. Vláda prezidentky Zuzany Čaputovej sa rozlúčila s dvoma postavami, ktoré boli označované za politické trafiky.

Na dnešnom rokovaní vlády došlo k odvolaniu splnomocnenkyne pre ochranu slobody vierovyznania Anny Záborskej, ale aj splnomocnenca pre mládež a šport Karola Kučeru. 

Telesná Karola Kučeru

Karol Kučera sa dostal do povedomia najmä vďaka tomu, že presadzoval tri hodiny telesnej výchovy. Zákon bol však napokon koncipovaný tak zle, že podľa ministerstva školstva pod vedením Daniela Bútoru z neho vyplývali tri hodiny telesnej výchovy pre celú školu. 

OĽaNO tento krok rozčúlil a hovorili o politických motiváciách úradníckej vlády. Pravda však bola taká, že na viac hodín telesnej výchovy nie sú školy vybavené. Chýbajú im nielen priestory, ale aj personál. Napriek riešenia situácie, ktorá na školách je, sa poslanci OĽaNO rozhodli situáciu vyriešiť príkazom a nechať školy, aby si tieto veci vyriešili samé. 

Trafika pre Záborskú?

Ako splnomocnenkyňa vlády skončila aj Anna Záborská (KÚ/OĽaNO), ktorá sa mala starať o náboženskú slobodu na Slovensku. Hoci absolvovala niekoľko zahraničných ciest a stretla sa s niektorými zástupcami cirkví na Slovensku, tlačové konferencie alebo mediálne výstupy z jej práce by ste hľadali len veľmi ťažko. 

Najviac sa zviditeľnila v momente, keď sa odmietla stretnúť so Svedkami Liehovovými, ktorí sa pokúšali o registráciu svojej cirkvi. Cieľom Archnaleja Gabrileja bolo pomáhať v boji s alkoholizmom, ale aj obetiam domáceho násilia rozvoju kultúry. Z príspevku od štátu chcel zabezpečiť priestory pre obete domáceho násilia, ale zriadiť v regiónoch aj kultúrne stánky - akési kreatívne centrá. 

Súvisiace články

Najčítanejšie