Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
OĽaNO zákonom nenariadilo tri hodiny telesnej do každej triedy, ale na celú školu, potvrdilo ministerstvo
Zdielať na

OĽaNO zákonom nenariadilo tri hodiny telesnej do každej triedy, ale na celú školu, potvrdilo ministerstvo

BRATISLAVA / Iróniou je, že práve dnes sa poslanec za OĽaNO Jozef Pročko na tlačovej konferencii dušoval, že OĽaNO predkladá výborné zákony pre ľudí.

Ministerstvo vysvetľuje že podľa § 15a ods. 4 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon), základná škola splní najmenší počet vyučovacích hodín telesnej a športovej výchovy, "ak v súčte za všetky triedy vyučuje 3 a viac vyučovacích hodín TaŠV týždenne".

Zároveň sa zákon netýka odborných škôl - tanečných a dramatických: "Čo sa týka stredných škôl (okrem tanečných, hudobných a dramatických konzervatórií), tie splnia najmenší počet vyučovacích hodín telesnej a športovej výchovy, ak v súčte za všetky triedy vyučuje 2 a viac vyučovacích hodín TaŠV týždenne. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR pripravilo usmernenie na zabezpečenie jednotného postupu pri vyučovaní TaŠV."

"Podľa schválených rámcových učebných plánov štátneho vzdelávacieho programu je ustanovená najnižšia hodinová dotácia telesnej a športovej výchovy pre žiakov základných škôl priemerne najmenej 2 vyučovacie hodiny v každom ročníku," vysvetľuje ministerstvo v usmernení. 

Zároveň dodáva, že ak má škola vhodné podmienky, na telesnú výchovu môže nad rámec hodinovej dotácie využiť disponibilné (voliteľné) hodiny, napríklad formou výletov, exkurzií či športových výcvikov. Vhodným doplnkom sú aj mimovyučovacie aktivity zastrešené projektom Aktívna škola.

"Stredné školy postupujú podľa schválených rámcových učebných plánov štátnych vzdelávacích programov príslušných študijných odborov a učebných odborov. Počet vyučovacích hodín telesnej a športovej výchovy na žiaka aj nad rámec je možné navýšiť napríklad kurzom pohybových aktivít v prírode. Vhodným doplnkom je aj samostatné praktické vyučovanie v dielni, na pracovisku zamestnávateľa, alebo na pracovisku praktického vyučovania, alebo mimovyučovacie aktivity zastrešené projektom Aktívna škola," uzatvorilo ministerstvo. 

Súvisiace články