Jasno
13°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Pomohla by väčšia účasť žien slovenskej politike?
Zdielať na

Pomohla by väčšia účasť žien slovenskej politike?

BRATISLAVA / Pomohla by väčšia účasť žien slovenskej politike, plnej hádok, nenávisti, kde často chýba racionalita? Prax ukazuje, že to závisí od konkrétnych žien. Nie všetky sú pre politiku prínosom. Faktom ostáva, že žien je v politike málo. Okrem ochoty ísť do temných politických vôd a odstrašenia vlnou nenávisti, ktorej političky čelia, môže byť dôvod prozaickejší. Skĺbenie kariéry s rodičovskými povinnosťami.

Na volebnú líderku stavili napríklad Demokrati. "To mužské ego ešte na Slovensku nedozrelo k tomu, aby niečo takéto dokázalo prežiť," uviedla Andrea Letanovská. Rovnú polovicu žien má na kandidátke len Progresívne Slovensko. "V spoločnosti máme viac ako 50 percent žien, ony vedia preniesť svoju skúsenosť do legislatívy," povedala Lucia Plávková.

"Mňa kvóty urážajú, nepovažujem sa za invalida, pretože nosím sukňu. Obsadiť človeka na základe toho, že má nejaké pohlavné orgány akože nie," hovorí členka SaS Jana Cigániková, podľa ktorej je za absenciou žien v politike ich postavenie v slovenskej spoločnosti. Ale aj nenávisť vo verejnom priestore, ktoré schytávajú hlavne političky.

Pritom majú čo priniesť

"Máme žien, koľko sa nám podarilo dostať na kandidátku. Ľahšie sa možno rokuje, keď za stolom je žena, ten ženský pohľad skôr prinesie konštruktívnu debatu," myslí si Zuzana Dolinková zo stany HLAS-SD. Letanovská priznala, že pochybnosti žien chápe. "Je to ťažké skĺbiť s rodinou a odmena je trpká," dodala. 

Súvisiace články

Najčítanejšie