Zatiahnuté
13°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Volebná encyklopédia Slovenska: Nedeľný predaj nie je témou ani pre konzervatívnych voličov
Zdielať na

Volebná encyklopédia Slovenska: Nedeľný predaj nie je témou ani pre konzervatívnych voličov

BRATISLAVA / Ďalšia strana volebnej encyklopédie bola venovaná nedeľnému predaju. Okrem občanov sa k téme vyjadrili aj známe osobnosti. Hosťom bol šéf agentúry AKO Václav Hřích. 

Kostoly a Sulíkove rožky

"Názor Slovákov je jednoznačný. Rožky sú populárna téma, či ich predaj alebo cena," uviedol Hřích s tým, že v hodnotových otázkach budú politici musieť nájsť kompromisy. "Slovákov viac zaujíma cena rožkov než to, kedy sa budú predávať," poznamenal. 

To, že Slovensko je proti zákazu nedeľného predaja, dokázal aj prieskum. Až 63 % opýtaných tvrdí, že predaj v nedeľu by vláda zakazovať nemala. 

"Tretina, ktorá je za, určite nie je malé číslo, ale výsledok ukazuje, že táto téma pre občanov nie je kľúčová," uviedol Hřích. 

S názorom ľudí na Slovensku sa zhodli aj známe osobnosti, ktoré tak ako občania presadzujú slobodu rozhodnutia, čo chce človek v nedeľu robiť. 

Kto to riešiť "musí"?

Táto téma prislúcha k stranám, ktoré sú veriace, hoci ich voliči k tomuto názoru neinklinujú. "Tu, keď sa pozrieme na Republiku, tak tam je to pol na pol," poznamenal šéf AKO s tým, že aj to ukazuje, že pre ľudí toto nie je téma. 

Zákaz nedeľného predaja presadzujú tí, ktorí majú viac času, aby si nakúpili cez týždeň, a hovoria si, že ak budú obchody zatvorené cez víkend, tak bude viac ľudí v týždni. "Táto téma je dosť dobre komunikovaná, politici sa o nej hádajú dlhodobo," dodal Hřích. 

​Kompromisné riešenie podľa Hřícha nebude. "Potom by sa totiž politici nemali v parlamente o čom hádať," pokračoval Hřích s tým, že zamestnávatelia by boli za obmedzenie najmä preto, aby zamestnancom nemuseli vyplácať nedeľné príplatky. 

Hřích dodal, že tento rébus sa vyrieši sám. "Ak by sa to obchodom neoplatilo, tak by v nedeľu zatvorili," uzavrel Hřích s tým, že trh túto otázku vyrieši sám. 

Najčítanejšie