Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Volebná encyklopédia Slovenska: K športu inklinujú najmä ľudia s nižším vzdelaním, tých je v populácii väčšina
Zdielať na

Volebná encyklopédia Slovenska: K športu inklinujú najmä ľudia s nižším vzdelaním, tých je v populácii väčšina

BRATISLAVA / Mal by byť šport financovaný zo štátneho rozpočtu? Touto témou sa zaoberal aktuálny diel Volebnej encyklopédie Slovenska. Nálady v spoločnosti odhalil aj prieskum agentúry AKO pre JOJ 24. Tú v štúdiu zastupoval jej šéf Václav Hřích.

Až 77,4 % ľudí je presvedčených, že by aj ďalšia vláda mala financovať šport z verejných zdrojov a dokonca by ich mala zvýšiť. "Je tu veľmi malý odpor," poznamenal šéf AKO s tým, že tento názor je veľmi silno zastúpený, keďže až polovica populácie je za podporu a dala to jasne najavo. 

Boli by Slováci ochotní platiť vyššie dane?

"Boli by ste ochotní platiť vyššie dane, aby mal šport viac financií?" položil šéf AKO otázku s tým, že toto by mohlo zásadne zmeniť výsledky. Šport však vo všeobecnosti podporovať treba. 

Osobnosti sa zhodli na tom, že vyššiu podporu by si zaslúžil šport, ktorý je dostupný pre každého, nielen pre mladých ľudí a deti, ale aj dospelých. Práve to osobnostiam pri podpore športovísk a športovania chýba. 

Zaujímavý bol aj pohľad, ktorý upozornil na to, že ak by sa pridalo športu, muselo by sa inde aj ubrať, pretože verejné financie tvoria určitý obnos, ktorý nie je nevyčerpateľný. 

Za podporu športu sú všetci

Za vyššiu podporu športu by boli voliči každej politickej strany. Nielen Smeru-SSD či Republiky a SNS, ale aj voliči Progresívneho Slovenska či KDH. Záujem o šport je teda medzi voličskou vzorkou markantný a voliči majú jasný názor. 

Otázkou však zostáva to, čo si ľudia pod investíciami do športu predstavujú. "Niektorí spomínali pandémiu, poddimenzované kluby, iní zase hovorili o štadiónoch," špecifikoval šéf agentúry AKO Václav Hřích. Všimol si, že pre ľudí je veľmi dôležité, aby boli športoviská dostupné pre ich deti. 

Podpora stúpa s vekom respondentov

"Ľudí vyššieho veku je stále viac a viac, než tých mladších," špecifikoval a dodal, že k športu inklinujú najmä ľudia s nižším vzdelaním. Silná podpora je napríklad v Košickom kraji. Hřích však zdôraznil aj to, že práve ľudí s nižším vzdelaním je v populácii väčšina. 

Súvisiace články

Najčítanejšie