Zatiahnuté
21°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Volebná encyklopédia Slovenska: Proti modernizácii armády sú najmä voliči Smeru, SNS a Republiky
Zdielať na

Volebná encyklopédia Slovenska: Proti modernizácii armády sú najmä voliči Smeru, SNS a Republiky

BRATISLAVA / Mala by vláda investovať do modernizácie armády? Na túto otázku odpovedal aktuálny prieskum agentúr AKO, ktorý v štúdiu zhodnotil jej šéf Václav Hřích. Ide o ďalšiu tému, ktorá v ostatnom období rozdeľovala Slovensko a to najmä kvôli ruskej agresii na Ukrajine a našej schopnosti sa brániť.

"Veľmi nás zaujímalo, ako táto téma dopadne," priznal Hřích, ktorý spomenul aj to, že investície do armády prebehli najmä v tomto volebnom období a ich tvárou bol minister obrany Jaroslav Naď (dnes Demokrati). Prieskum priniesol niekoľko paradoxov.  

Čo prezradil prieskum?

Ak by vláda chcela investovať do armády, musela by niekde ubrať. "Ľudia si neuvedomujú, že prostriedky štátu sú obmedzené," skonštatoval šéf AKO. 

66,7 % ľudí si myslí, že by vláda mala investovať do armády a modernizovať ju. pri detailoch prieskumu je však zrejmé, že v tejto téme je Slovensko rozštvrtené, pretože každá štvrtina si myslí niečo iné a žiadny názor neprevláda vo väčšine. 

Čo hovoria osobnosti?

Aj osobnosti priznávajú, že v tejto téme sa necítia úplne kompetentné odpovedať, jedným dychom však dodali aj to, že sme v situácii, kedy sú investície a modernizácia nevyhnutné. Dokonca sa ozval aj názor, že svet práve teraz nie je bezpečným a armáda s odstrašujúcim efektom je potrebná. 

Do armády išli pritom obrovské prostriedky, ale laici efekt nevedia posúdiť. Problémom boli aj kauzy v rezorte obrany, kedy sa istá časť finančných obnosov strácala. 

Ako to je v číslach?

Ľudia si už vojnu na našom území nepamätajú, lebo často žije práve povojnová generácia, ktorá sa narodila po Druhej svetovej vojne. Hřích pripustil, že svoj podieľ na vnímaní modernizácie majú aj niektoré krajiny, ktorým by silná obrana nevyhovovala. 

Najviac sú za modernizáciu armády voliči Progresívneho Slovenska a KDH. Horšie výsledky sú v prípade voličov Hlasu a Smeru, ale aj SNS. "Voliči prechádzajú na názor, ktorí hlasajú politici," uviedol Hřích na margo výsledkov prieskumu na základe voličských preferencií. 

V prípade Smeru-SD je viac ako tretina, ktorá hovorí, že investovať netreba. Podobne je na tom SNS aj Republika," dodal Hřích. 

Najväčší armádny kontrakt pritom uzatvorili Smer-SD a SNS

Nákup amerických stíhačiek za 2 miliardy pritom prebehol práve za vlády Smeru a SNS. "To si ale ľudia už nepamätajú," poznamenal šéf AKO s tým, že aj pri ďalniciach si ľudia skôr spomenú na toho, kto tú pásku strihal a nie na toho, kto ju začal stavať.

Ľudia nad 50 rokov podporujú modernizáciu armády slabšie. Najslabšie v Košickom a Prešovskom kraji. Podpora modernizácie prevláda všade inde a to najmä u ľudí s maturitou a vysokoškolským vzdelaním. 

Súvisiace články

Najčítanejšie