Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Hlas chce dať do ústavy zastropovanie dôchodkov. Je to zavádzanie a klamanie voličov, hodnotí Štefančík
Zdielať na

Hlas chce dať do ústavy zastropovanie dôchodkov. Je to zavádzanie a klamanie voličov, hodnotí Štefančík

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Mimoparlamentný Hlas-SD Petra Pellegriniho upozornil, že sa bude po voľbách snažiť presadiť základné sociálne istoty a zakotviť ich do Ústavy SR. Medzi tieto práva patria napríklad zastropovanie odchodu do dôchodku, nárok na pracovný čas či rovnosť vo finančnom odmeňovaní mužov a žien. Hlas-SD deklaruje, že by nebol ochotný vstúpiť do takej vládnej koalície, ktorá by nepodporila jeho hlavné priority.

Politológ Radoslav Štefančík hodnotí takéto vyjadrenia a sľuby ako mimoriadne nevhodné. "Nová vláda sa má zaoberať systémovými riešeniami," povedal odborník pre Noviny PLUS TV JOJ s tým, že ak chce zlepšiť dôchodkovú situáciu, na mieste by bolo začať sa venovať zlepšeniu pôrodnosti. 

"To, že niekto chce zastropovať dôchodky, tak to z dlhodobého pohľadu nič dobré neprinesie," poznamenal politológ s tým, že práve zvýšenie natality žiadna zo strán v kampani neakcentuje. "V každom prípade je to zavádzanie a klamanie voliča," uzavrel s tým, že toto nie je dobré riešenie. 

Veľké plány, financií málo...

Líder strany Hlas-SD o tom informoval v utorok na tlačovej konferencii a označil to za jednu zo štyroch programových priorít:

  •  pomoc všetkým, ktorí to potrebujú,
  •  nižšie ceny potravín a energií,
  •  dostupné a kvalitné zdravotníctvo,
  •  Slovensko na prvom mieste.

Sociálne práva chce strana Hlas-SD chrániť podľa vzoru západných krajín. Pellegrini by zaviedol skutočný 13. dôchodok vo výške priemerného dôchodku. Rodiny s deťmi by podporila strana Hlas-SD rodinnou kartou so zľavami na všetky služby, ktoré štát poskytuje. Pomoc pre mladých chce Hlas-SD riešiť formou tzv. štartovného.

"Chceme zaviesť spôsob, aby štát každému jednému novorodencovi začal od narodenia prispievať na špeciálny účet vedený v štátnej pokladnici tak, aby po dovŕšení určitého veku a po dokončení aspoň úplného stredného vzdelania mohol dostať od štátu výraznú finančnú sumu," uviedol Pellegrini. Strategické energetické podniky by mali podľa Hlasu-SD prejsť pod kontrolu štátu.

Silný štát či socializmus?

"Nie je možné, aby sme tu mali atómové elektrárne, ktoré sú strategickým majetkom, ktorý je dnes pod kontrolou cudzích investorov a štát tam má len menšinu a nehrá významnú úlohu," vyhlásil Pellegrini. V oblasti zdravotníctva by strana Hlas-SD postavila nové špičkové nemocnice v Martine, Bratislave a Banskej Bystrici a zmodernizovala by všetky už existujúce nemocnice na Slovensku.

Kapacitu študentov medicíny a ošetrovateľstva by sa strana snažila zvýšiť. Sociálne ohrozené skupiny by mali mať podľa Hlasu-SD potrebné lieky bez doplatku. V oblasti "Slovensko na prvom mieste" strana presadzuje Národný plán definitívneho odstránenia regionálnych rozdielov a masívne investície do regiónov a infraštruktúry. Súčasťou tejto oblasti je zachovanie členstva Slovenska v Európskej únii a NATO ako základného predpokladu slovenskej prosperity a bezpečnosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie