Skoro jasno
21°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Ranná akcia NAKA vyvolala vášne: Robert Fico akcentuje policajný prevrat, Peter Pellegrini ovplyvňovanie výsledku volieb
Zdielať na

Ranná akcia NAKA vyvolala vášne: Robert Fico akcentuje policajný prevrat, Peter Pellegrini ovplyvňovanie výsledku volieb

BRATISLAVA / Príslušníci NAKA zasahovali v dome šéfa SIS Michala Aláča, ale aj v dome exšéfa SIS Vladimíra Pčolinského. Zadržala dvoch príslušníkov tímu Oblúk z policajnej inšpekcie.

Schôdza bude v pondelok, potvrdil Boris Kollár

Predseda parlamentu a líder Sme rodina uviedol, že mimoriadnu schôdzu, ktorú iniciuje Smer-SSD zvolá na najbližší pondelok. Zajtra má pritom rokovať aj ústavnoprávny výbor, ktorý sa má zaoberať manipulovanými nahrávkami vyšetrovateľov okolo Čurillu.

Boris Kollár na tlačovej konferencii niekoľkokrát zdôrazňoval, že polícia "akoby si vytvorila svoju politickú stranu" a podľa neho prekračuje zákon. 

Viac vo videu:

​Premiér Ódor potvrdil zvolanie bezpečnostnej rady

Ľudovít Ódor po vyhodnotení aktuálnej situácie v spojitosti s policajnými zásahmi rozhodol o zvolaní Bezpečnostnej rady SR na zajtra, (piatok 18. augusta 2023) o 8.00 h. Premiér o tomto kroku vopred informoval aj prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, ktorá sa osobne zúčastní na bezpečnostnej rade zúčastní.

KDH je znepokojené

Mimoparlamentné KDH je znepokojené situáciu v bezpečnostných zložkách a očakáva vysvetlenie. "Zatýkanie šéfov iných bezpečnostných zložiek je pre štát vážna situácia. Sme znepokojení tým, čo sa odohráva v bezpečnostných zložkách a očakávame od jednotlivých aktérov vysvetlenie situácie z ich strany," uviedlo hnutie v reakcii pre TASR. 

Šimečka hovorí, že Fico je paranoidný

Líder Progresívneho Slovenska Michal Šimečka v stanovisku pre médiá uviedol: "Neexistuje jediný dôkaz, ktorý by potvrdzoval paranoidné konšpirácie Roberta Fica o sprisahaní proti opozícii. Naopak, je čoraz viac dôkazov a rozhodnutí súdov, že za jeho vlády tu fungoval korupčný systém požierajúci Slovensko. Ficove vyjadrenia o štátnom prevrate a policajnom puči sú navyše krajne nebezpečné. A na záver. Ak Fico tvrdí, že hlavným cieľom všetkého je, aby PS vyhralo voľby, iba tým prezrádza, čoho sa v skutočnosti bojí," zdôraznil líder PS. 

Hlas-SD hovorí o policajnom ovplyvňovaní volieb

Podľa predsedu a expremiéra Petra Pellegriniho je zatýkanie najvyšších predstaviteľov bezpečnostných zložiek šesť týždňov pred parlamentnými voľbami je absolútne neprípustným spôsobom ovplyvňovania rozhodnutia voličov.

"Úzka skupina vedenia polície a Špeciálnej prokuratúry sa snaží Slovensku nahovoriť, že práve teraz, po troch rokoch vyšetrovaní, získali nezvratné dôkazy na ozbrojené zásahy voči predstaviteľom štátnej moci, ktorí im jednoducho nevyhovujú. Toto je dôvod, prečo má Slovensko napriek všetkým demokratickým pravidlám voľby až desať mesiacov po páde Hegerovej vlády," uviedol Hlas s tým, že sa potvrdzujú vyhrážky Igora Matoviča a Richarda Sulíka, že do volieb musí stihnúť polícia pozatvárať predstaviteľov opozície a všetkých, ktorí stoja v ceste policajno-prokurátorskému valcu.

"Toto je dôvod, prečo sa vedenie polície s pomocou prezidentky Čaputovej a premiéra Ódora zbavilo pred voľbami ministra vnútra Šimka. Potrebovalo mať voľné ruky na toto ovplyvňovanie volieb prostredníctvom orgánov činných v trestnom konaní, ktoré v slovenskej histórii nemá obdobu. Za výčiny polície tak nesie plnú politickú zodpovednosť prezidentka republiky, predseda úradníckej vlády, špeciálny prokurátor a skutočné vedenie ministerstva vnútra, v ktorom sa politicky čoraz viac presadzuje hnutie Progresívne Slovensko," pokračovala strana v stanovisku ďalej. 

Hlas je presvedčený, že policajné ovplyvňovanie parlamentných volieb treba rozhodne odmietnuť a odsúdiť. "Je to postup, ktorý neprípustným spôsobom nastoľuje falošnú hlavnú tému volieb a ktorý nepomáha ľuďom. Pomáha tým, ktorí zatýkajú, ale aj tým, ktorých zatýkajú. Tento prístup nijakým spôsobom nerieši skutočné problémy ľudí na Slovensku – obrovské zdražovanie, vysoké ceny potravín a energií, smutný stav zdravotníctva a pretrvávanie regionálnych rozdielov," dodal s tým, že skutočným riešením týchto problémov je silný štát, ktorý ako jediný dokáže pomôcť ľuďom. Silný štát, ktorý zároveň zabezpečí transparentnú civilnú kontrolu nad ozbrojenými zložkami, aby namiesto zasahovania do politiky pracovali pre ľudí.

Prevrat sa deje len v hlave Roberta Fica, tvrdí Šeliga

Nezaradený poslanec NR SR Juraj Šeliga (Demokrati) zverejnil na sociálnej sieti video, kde upozorňuje, že prevrat sa deje najmä v hlave Roberta Fica. "Je ochotný zájsť tak ďaleko, že hovorí o štátnom prevrate," skonštatoval Šeliga s tým, že Robertovi Ficovi sa treba postaviť.

Pripomenul aj to, ako Robert Fico v minulosti hovoril o dlažobných kockách pred úradom vlády. Za konaním lídra Smeru-SSD vidí Šeliga snahu o vlastnú ochranu. "My nebudeme ticho a nebudeme ustupovať," uviedol ďalej. 

Grendel hovorí o Ódorovom chaose

Podpredseda NR SR za OĽaNO uviedol na sociálnej sieti, že ranný zásah NAKA zatiaľ nebudem komentovať, kým o ňom nepozná podrobnosti, pretože to môže to byť kontraproduktívne. "Počkajme si. Čo však komentovať treba urgentne, je nepochopiteľná nezhoda, ktorá vznikla po rannom zásahu NAKA medzi 2 vysokými ústavnými činiteľmi. Prezidentka republiky požiadala premiéra úradníckej vlády, aby zvolal Bezpečnostnú radu. Premiér úradníckej vlády následne vydal stanovisko, v ktorom uviedol, že Bezpečnostnú radu nezvolá a vyzval aktérov, aby sa zdržali “hysterických” reakcií," napísal Gábor Grendel.

"Táto reakcia predsedu vlády a predsedu Bezpečnostnej rady v jednej osobe je porušením práva prezidentky, ktoré je ukotvené v 2 zákonoch: 1. Zákon 110/2004 o fungovaní bezpečnostnej rady: Ak zvolanie zasadania Bezpečnostnej rady navrhne prezident Slovenskej republiky, predseda zvolá jej zasadanie v lehote podľa ústavného zákona.2. Ústavný zákon 227/2002 o bezpečnosti štátu: Prezident má právo navrhovať zvolanie Bezpečnostnej rady a zúčastňovať sa na jej zasadnutiach; ak prezident navrhne zvolanie Bezpečnostnej rady, predseda Bezpečnostnej rady zvolá Bezpečnostnú radu tak, aby sa jej zasadnutie uskutočnilo najneskôr do 48 hodín od okamihu, keď sa o návrhu dozvedel," zverejnil podpredseda parlamentu. 

Premiér má, podľa vyhlásenia Grendela, od vyslovenia návrhu prezidentky povinnosť zvolať Bezpečnostnú radu. "Jeho reakcia je nielen neslušná, ale aj protizákonná. Už minule som to pri inej téme napísal: takto sľubovaný pokoj a odbornosť nevyzerajú. Takto vyzerá presný opak," uzavrel. 

Remišová hovorí, že Fico zavádza

"Robert Fico nazýva zásah polície v bezpečnostných zložkách štátnym prevratom. Fico zavádza verejnosť o štátnych prevratoch vždy, keď mu tečie do topánok, alebo keď zakrýva špinavosti svojich ľudí. Neváhal to robiť pri vražde Jána a Martiny, robí to aj teraz. Po tom, ako sa prihlásil ku Kočnerovi, je to znova ten istý Fico odtrhnutý od demokratických hodnôt a bez akýchkoľvek zábran. Polícia má v zmysle zákona povinnosť konať bez ohľadu na to, či je pred voľbami alebo nie a bez ohľadu na to, či sa to Robertovi Ficovi páči," vyjadrila sa Veornika Remišová. 

"Viem, že pre Roberta Ficova je ťažké uveriť, že polícia nekoná iba so súhlasom vrchnosti alebo vodcu a iba pri ľuďoch, pri ktorých to vodcovi vyhovuje. Takto to funguje v Severnej Kórei a vďaka nášmu úsiliu je polícia konečne po dlhých rokoch nezávislá. Je nešťastné, že ministerstvo vnútra je bez ministra, pretože polícia musí čeliť zvráteným útokom niektorých strán bez opory v odborne zdatnom ministrovi. Vyzývame Hlas, Smer, ale aj ostatné strany, aby nezneužívali zásahy polície na svoju politickú kampaň a nechali orgány činné v trestnom konaní riadne pracovať," uzavrela predsedníčka strany Za ľudí. 

Prezidentka chce zvolanie bezpečnostnej rady

Prezidentka Zuzana Čaputová v súvislosti s ranným zásahom Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) v bezpečnostných zložkách štátu požiadala premiéra Ľudovíta Ódora, aby zvolal Bezpečnostnú radu SR. Ako TASR informoval, prezidentkin hovorca Martin Strižinec, prezidentka zároveň očakáva, že polícia spolu s dozorujúcim prokurátorom v medziach zákona veľmi rýchlo vysvetlia verejnosti okolnosti prípadu a svoj postup.

Smer-SSD hovorí o policajnom prevrate

Podľa lídra Smeru-SSD Roberta Fica je aktuálne dianie na Slovensku policajným prevratom a prevratom v bezpečnostných zložkách štátu. Fico uviedol, že Smer-SSD bude iniciovať zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR.

Prevrat, o ktorom hovorí, nemôže podľa neho skončiť len vyvodením politickej zodpovednosti voči tým, ktorí to celé zorganizovali a zrealizovali. "Tu je podozrenie zo spáchania najzávažnejších zločinov proti republike, proti štátnemu zriadeniu a základom Slovenskej republiky, preto bude musieť prísť na rad aj trestnoprávna zodpovednosť voči aktérom tohto prevratu," skonštatoval Robert Fico.

"O tom, čo sa dnes ráno udialo a čo sa deje, musela byť informovaná prezidentka, predseda vlády, minister vnútra v demisii Ľudovít Ódor. Samozrejme, toto sa dalo robiť, keďže to hovorí presne trestný poriadok, len so súhlasom Úradu špeciálnej prokuratúry a myslím si, že v tomto prípade si dozor nad celou vecou zobral priamo Daniel Lipšic, lebo mu ide takisto o krk, podobne ako ďalším," uviedol predseda Smeru-SSD.

Čo sa od rána deje?

NAKA mala počas zásahu vo štvrtok ráno zadržať minimálne dve osoby. Má ísť o členov bývalého tímu Oblúk z policajnej inšpekcie, ale zasahovať mali aj v dome riaditeľa Slovenskej informačnej služby Michala Aláča a bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského. Policajti sa mali nachádzať v budove SIS aj Národného bezpečnostného úradu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie