Jasno
16°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Štefan Hamran o akcii Rozuzlenie: NAKA obvinila exšéfa SIS Pčolinského, šéfa SIS Aláča aj šéfa NBÚ
Zdielať na

Štefan Hamran o akcii Rozuzlenie: NAKA obvinila exšéfa SIS Pčolinského, šéfa SIS Aláča aj šéfa NBÚ

BRATISLAVA / Už tu nemáme len skupinu okolo Čurillovcov, ale aj ďalších poctivých vyšetrovateľov, ktorí dokumentujú trestnú činnosť, začal Hamran svoju tlačovú konferenciu.

"Sú tu výpovede o tom, že políciu neriadil policajný prezident, ale nitriansky oligarcha," uviedol policajný prezident Štefan Hamran. Zdôraznil, že v tomto boji s organizovaným zločinom vyšetrovatelia riskovali svoje životy. Smer-SSD sa podľa Hamrana vyhráža a zastrašuje. 

Stíhanie vyšetrovateľov považuje za účelové

Na tlačovej konferencii Hamran predstavil aj pozadie obvinenia policajtov okolo Čurillu, následné udalosti viedli až k dnešným akciám. Nevynechal ani paragraf 363 a skutočnosť, že generálny prokurátor Maroš Žilinka tento paragraf použil historicky vo veci uznesenia, a to napriek tomu, že nikto nebol obvinený.

"Je pre mňa zarážajúce, že bola žiadosť o použitie paragrafu 363 pre občana, ktorý nebol obvinený," uviedol Hamran s tým, že citoval zo žiadosti iného občana, ktorý rovnako nebol obvinený a prokurátorka GP mu takúto žiadosť o paragraf 363 zamietla. Pripomenul, že vyšetrovateľom, ktorí sa venovali korupčným témam, sa začala venovať policajná inšpekcia. 

Tá mala podľa Hamrana začať vyšetrovateľov stíhať práve preto, že si dovolili vyšetrovať korupčné kauzy. "K týmto nezmyslom sa vyjadrilo viacero nezávislých súdov," uviedol Hamran ďalej, pričom menoval obvinenia vyšetrovateľov. Poznamenal, že vyšetrovateľ inšpekcie podal aj návrh na vzatie vyšetrovateľov NAKA do väzby. Vyšetrovanie okolo Čurillu označil za účelové a to napriek rozhodnutiu súdu. Úrad Inšpekčnej služby podľa neho predviedol fiasko. "Máme tu ďalšie súdne rozhodnutia, ktoré dokazujú, že niečo v našej krajine nie je v poriadku."

Podpora súdov

Policajná inšpekcia si podľa Hamrana vyfabulovala trestnú činnosť a konala protiprávne. Zatiaľ čo súdy, ktoré skúmali spisy k jednotlivým kauzám, vylúčili, že by malo dôjsť k manipulácii, fabulovaniu dôkazov zo strany vyšetrovateľov NAKA. 

Dodal aj to, že s tým, akým spôsobom používa generálny prokurátor Žilinka paragraf 363, nesúhlasí ani hlava štátu, a preto podala návrh na Ústavný súd SR, ktorý potvrdil, že argumentácia Maroša Žilinku neobstála, lebo verejní činitelia môžu robiť len to, čo im zákon umožňuje, nie to, čo im nezakazuje. 

"Ústavný súd rozhodol, že vo veci nie je možná ani sťažnosť, nie podanie opravného prostriedku," citoval Hamran z nálezu Ústavného súdu SR. 

Zdôraznil aj to, že k rovnakému záveru ako vyšetrovatelia okolo Čurillu dospeli aj vyšetrovatelia inej sekcie NAKA, ktorá je od Bratislavy vzdialená 200 kilometrov a je vedená úplne iným vedúcim. 

Obvinení Pčolinský aj Aláč (SIS)

Policajný prezident uviedol, že obvinený je Vladimír Pčolinský (exšéf SIS) a rovnako aj Michal Aláč (šéf SIS), ale aj niekoľko vyšetrovateľov NAKA. Všetci sú obvinení zo založenia a podporovania zločineckej skupiny. Jej hlavou má byť Peter Košč. V niektorých prípadoch ide aj o marenie spravodlivosti. Obvinila aj riaditeľa NBÚ Romana Konečného.

  • Dnes boli zadržaní Peter Košč, Ján Kaľavský a Martin Ciriak.
  • Zadržaní ako podozriví sú Jozef Khandl a Michal Vyšváder.

"Zadržané boli niektoré osoby a niektoré kľúčové postavy sú na dovolenke. Niektoré už s políciou komunikujú. Jedna osoba s políciou nekomunikuje a polícia ho dopátrava," uviedol Hamran s tým, že tieto informácie im vyšetrovateľ NAKA dovolil zverejniť. 

 Exšéf SIS Vladimír Pčolinský je na dovolenke a jej aktuálny šéf Michal Aláč sa vracia zo zahraničia.

Vedenie polície poprelo, že by niekde zasahovali kukláči a potvrdilo, že neboli použité žiadne donucovacie prostriedky ani zásahová skupina: "Čo sa týka zadržania osoby C, k nej môžeme uviesť, že bola zadržaná na verejnosti pred nákupným centrom v Leviciach."

stream FB PP

FB Stream

Súvisiace články

Najčítanejšie