Skoro jasno
22°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Analýzy Na hrane s Gašparom a Spišiakom: Obvinenia z manipulácie, ale aj zo sabotáže štátu
Zdielať na

Analýzy Na hrane s Gašparom a Spišiakom: Obvinenia z manipulácie, ale aj zo sabotáže štátu

BRATISLAVA / V štúdiu si proti sebe sadli dvaja bývalí šéfovia polície. Jeden aktuálne kandiduje za Smer-SSD a druhý za Progresívne Slovensko. Ako vnímaú budúcnosť polície?

Obaja hostia sa v dueli nestretávajú po prvý raz. Spišiak na úvod poznamenal, že každý reprezentuje inú stranu. Jaroslav Spišiak zároveň Tiborovi Gašparovi tykal. "Dúfam, že ti to nevadí," opýtal sa Gašpara, ktorý odvetil, že mu to neprekáža. 

Čo si o sebe myslia?

"Nechcem hodnotiť pána Spišiaka, lebo sú veci, ktoré sú osobného chrakteru," odpovedal Tibor Gašpar (Smer-SSD) na otázku, čo si myslí o exprezidentovi policajtov Spišiakovi. "Pán Spišiak robil tri roky poradcu ministra vnútra za OĽaNO," uviedol s tým, že ho vníma kriticky pre jeho mieru zodpovednosti za súčasný stav. Ten považuje za alarmujúci.  "Nebol dobrým policajným prezidentom," priznal napokon Gašpar na záver. 

"Tu sa máme hodnotiť v pozíciách policajných prezidentov," dodal Jaroslav Spišiak s tým, že počas pôsobenia Tibora Gašpara bol policajný zbor taký, že "zrátajme si, koľko jemu podriadených ľudí je odsúdených". O ďalších veciach podľa Spišiaka rozhodne súd. 

"Je to presne spôsob, akým sa komunikuje moje pôsobenie v polícii," posťažoval sa Gašpar s tým, že tých policajtov, ktorí uzavreli dohodu o vine a treste, ani nevidel. "Ročne je okolo 150 policajtov odstíhaných a je jedno za ktorého policajného prezidenta - Gašpara, Spišiaka, Packu," uviedol Tibor Gašpar ďalej. 

Vyčítanie si nominantov, aj korupcie

Spišiak vyčítal Gašparovi nominanta na šéfa finančníkov Bernarda Slobodníka, Gašpar vyčítal Spišiakovi odstraňovanie policajtov, ktorí mu nesedeli a bez preverenia. Gašpar to označil za kádrovanie a odvolávanie ľudí bez vysvetlenia. "Že neskôr zlyhali?" pýtal sa Gašpar s tým, že on bral týchto policajtov späť, pretože sa cítili poškodení a prešli výberovým konaním. 

"Vedel som, že o pár dní zatknú poslankyňu NR SR za SDKÚ," vysvetľoval Spišiak svoj bývalý výrok o tom, že chápadlá mafie siahajú až do parlamentu - išlo o kauzu olejári. Cielené útoky proti opozícii odmietol plošne. "Vyzerá to tak, že prebiehajú vyšetrovania a súdy ," reagoval Spišiak na otázku, či je mafia prerastená do politiky. 

Gašpar zdôraznil, že je presvedčený, že súd s exšpeciálnym prokurátorom Kováčikom bol zmanipulovaný a určite sa bude ešte riešiť. Na margo nahrávok z chaty, kde bol aj Gašparov syn reagoval, že ide o nelegálne nahrávky. Argumentoval nahrávkami policajných vyšetrovateľov okolo Jána Čurillu. "Juhás vyšetruje Juhása a Ďurka Ďurku," argumentoval Gašpar. 

"Obvinený môže hovoriť čo chce," reagoval Spišiak na margo Gašparových výrokov. "Nech sa zamerajú na tie prípady, kde je vyslovená súdom vina," odporučil Spišiak divákom. 

"Vy poznáte spisy do detailov," reagoval Spišiak na výroky expolicajného prezidenta Gašpara. Tiborovi Gašparovi sa zase nepozdávali výroky premiéra Ľudovíta Ódora, ale ani citácie z uznesenia. "Keby ste tak citovali z toho, čo stvárali Čurillovci," ohradil sa Gašpar. 

Kauza Aláč

Gašpar akcentoval, že šéf SIS je obvinený neprávoplatne, pretože o oprávnenosti nikto nerozhodoval. "Toto uznesenie pán Aláč zasťažoval," uviedol s tým, že sa o tomto ešte nerozhodovalo a nikto nepreskúmal oprávnenosť obvinenia. 

"U Čurillovcov máme prvého prokurátora, ktorý potvrdil odôvodnenosť obvinenia," poznamenal na kauzu okolo vyšetrovateľov NAKA. Gašparovi sa nepáči ani to, že Čurillovci stále slúžia, ale Aláča už odvolávajú. Nad Čurilovcami sa podľa Gašpara otvára dáždnik nedotknuteľnosti. Aláč sa podľa neho obháji a verejnosti je podľa neho jeho vina podsúvaná. Podľa Gašpara aktuálne dochádza k manipulácii, ale aj sabotáži štátu. 

"Poďme k podstate," uviedol Spišiak s tým, že sa treba orientovať na rozhodnutia súdov a neriešiť dojmy. "Je to uznesenie o obvinení, nemôžeme tvrdiť, že sa to tak stalo," doplnil Spišiak. 

Ako to bude ďalej s budúcnosťou polície? Dozviete sa vo videu:

Súvisiace články