Zatiahnuté
16°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Volebná encyklopédia Slovenska: Zákaz interrupcií nie je témou ani pre konzervatívneho voliča
Zdielať na

Volebná encyklopédia Slovenska: Zákaz interrupcií nie je témou ani pre konzervatívneho voliča

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Štvrtou témou v tomto týždni bol zákaz interrupcií. Je to politická téma, ktorá polarizuje, ale ako sa na ňu pozerajú občania? Výsledok prieskumu hodnotil šéf AKO Václav Hřích.

"Za zákaz bolo stále menej ľudí, než tomu bolo v minulosti," uviedol Hŕích s tým, že za zákaz bolo len 12 % ľudí, pričom určite mala odpovedalo len niečo viac ako 7 % opýtaných. Je to podľa neho dôkazom, že pre ľudí toto nie je témou. 60, 8 % občanov je presvedčených, že by sa zákazu budúca vláda venovať nemala. Táto téma je kampaňovou pre obe strany sporu - Kresťanskú úniu aj SaS, ale ľudia o nej počúvať nechcú a sú proti zásahom. 

Odpovede všetkých respondentov: 

Celkom 12,8 % opýtaných si myslí, že budúca vláda by mala rozhodnúť o úplnom zákaze interrupcií:
• 7,4 % si myslí, že by určite mala,
• 5,4 % uviedlo, že by asi mala rozhodnúť o úplnom zákaze interrupcií.

Celkom 82,6 % si myslí, že budúca vláda by nemala rozhodnúť o úplnom zákaze interrupcií:
• 60,8 % si myslí, že by určite nemala,
• 21,8 % uviedlo, že by asi nemala rozhodnúť o úplnom zákaze interrupcií,
• 4,3 % respondentov nevedelo posúdiť a 0,3 % nechcelo odpovedať.

​Kde téma rezonuje?

Téma rezonuje najmä v menších mestách a krajoch, kde sa stáva cieľom v kázniach v kostoloch. Zároveň niektorí konzervatívni politici majú dosah na sociálnych sieťach, ktorí určitú časť verejnosti dokáže ovplyvniť. Proti tejto téme sú však najmä mladší ľudia a ľudia okolo 40. "Konzervatívnejších mužov je viac počuť, ale je to skôr hlasná menšina," zhodnotil šéf AKO s tým, že podpora zákazu interrupcií je skôr u ľudí s nízkym vzdelaním, ale tiež to nie je markantná podpora. 

Ako to vidia osobnosti?

Osobnosti sa zhodli, že ženské telo nie je v kompetencii politikov, ale iba ženy samotnej. Rozhodnutie stať sa matkou by malo byť podľa osobností v rukách ženy. Zhodli sa aj, že uvažovanie týmto smerom je choré, pretože akýkoľvek zákaz spôsobí ohrozenie života žien. Osobnosti sa zhodli aj na tom, že táto téma by mala už zostať uzavretou a politici by mohli len zaviesť interrupčnú tabletku. 

​Kto podporuje?

Najväčšia podpora zákazu interrupcií je v prípade voličov KDH, ale aj koalície OĽaNO/KÚ. Napriek tomu naprieč voličským preferenciám ľudia sú presvedčení, že táto téma do politiky nepatrí. "Táto téma bola niekoľkokrát odborne argumentovaná, ale vidia aj tragické príklady zo zahraničia," zhodnotil Václav Hřích s tým, že aj v prípade konzervatívnych voličov je podpora menšinová. V prípade KDH to bolo dokonca pod 30 %. 

Viac vo videu:

Súvisiace články