Zatiahnuté
13°
Bratislava
Demeter
26.10.2024
Ódor rokuje s politickými stranami o podpore zákonov, schôdzu by mali podporiť už tridsiati poslanci
Zdielať na

Ódor rokuje s politickými stranami o podpore zákonov, schôdzu by mali podporiť už tridsiati poslanci

BRATISLAVA / Premiér Ľudovít Ódor vyhlásil, že o podpore vládnych návrhov zákonov rokuje s politickými stranami. Zvolanie mimoriadnej schôdze, na ktorú predloží návrhy na stabilizáciu pediatrov a zmeny v Trestnom zákone, už podporilo 30 poslancov.

Pre šéfa vlády ide o kľúčové zákony

Dočasne poverený predseda vlády Ľudovít Ódor premiéra uviedol, že oba návrhy považuje za dôležité a verí, že k nim získa podporu v parlamente. Prvý návrh rieši stabilizáciu situácie s pediatrami, ktorých je na jednej strane nedostatok, ale na tej druhej slúžia na pohotovostiach. To sa má návrhom vlády upraviť tým, že detské pohotovosti budú fungovať do 20:00 (predtým 22:00 pozn. red.) Zároveń však budú pediatri slúžiť 5 dní v týždni a teda dokopy 40 hodín.   

"Druhý návrh sa týka toho, že duševne chorí ľudia nemôžu pobehovať po ulici a páchať trestné činy," pripomenul Ódor. Vyjadril sa tiež, že podporu nemá garantovanú a naďalej rokuje s politickými stranami.

Zároveň zdôraznil, že vládne návrhy stiahne z legislatívneho procesu, pokiaľ by k nim poslanci chceli pridať niečo, čo nesúvisí s danou problematikou. "O obsahu je vždy možné debatovať, ale ak tam chce niekto prilepiť niečo, čo absolútne nesúvisí s tou témou, sme pripravení tieto návrhy stiahnuť. Nechceme sa dostať do predvolebnej kampane alebo do prestrelky politických strán," ozrejmil dočasne poverený predseda vlády.

Zmeny oznámili po poslednom rokovaní vlády

O dvoch kľúčových zákonoch informoval Ódor na tlačovej konferencii po rokovaní vlády v stredu (23.8. 2023) a zdôraznil, že oba návrhy pôjdu prostredníctvom skráteného legislatívneho konania. 

Prvý návrh po intenzívnom rokovaní s odbornými kruhmi na úrovni ministra zdravotníctva a so zástupcami nemocníc rieši nelichotivú situáciu s pediatrami, ktorú tu podľa premiéra máme "posledných 10 až 15 rokov a bude nás to trápiť aj v najbližšom období." 

Za okrúhlym stolom prišlo podľa dočasného šéfa kabinetu k dohode na štyroch prerokovaných bodoch. Z dôvodu neistoty na najbližšie obdobie sa rozhodli pre skrátené legislatívne konanie, a to z dôvodu, aby tento návrh bolo môžné prerokovať v rozumnom čase. 

Druhý návrh, ktorý rieši Trestný zákon, sa netýka jeho novely, ktorá bola nedávno v parlamente, ale rieši iba konkrétnu vec, ktorou je reakcia na úkladnú vraždu v Dubnici nad Váhom. "Musíme zabezpečiť, aby duševne chorí ľudia zostali pod primeranou kontrolou a nemohli spáchať trestnú činnosť, ktorú sme videli," pripomenul Ódor.

Súvisiace články