Polojasno
15°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Zomrel legendárny divadelný fotograf Ctibor Bachratý, fotil aj posledný koncert Milana Lasicu
Zdielať na

Zomrel legendárny divadelný fotograf Ctibor Bachratý, fotil aj posledný koncert Milana Lasicu

BRATISLAVA / Fotograf Citbor Bachratý patril k najznámejším slovenským fotografom. Vo svojej práci sa sústreďoval najmä na divadlo, tanec, hudbu a výtvarné umenie.

Ctibor Bachratý začínal ako tanečník v súbore Lúčnica, kde sa zamiloval do divadelnej fotografie a počas kariéry sa tomuto typu fotografie venoval nielen doma, ale aj v zahraničí. Fotografiu nikdy neštudoval, hoci sa jej venoval celý profesionálny život. V Bratislave vyštudoval strojarinu. Školou divadelnej fotografie preňho bolo divadlo Stoka Blaha Uhlára v Bratislave, kam sa s fotoaparátom vždy rád vracal. 

Patril k vyhľadávaným fotografom divadelného umenia aj u našich západných susedov. Okrem predstavení Slovenského národného divadla fotografoval napríklad aj hudobný festival Pohoda, ale vytvoril aj fotografie pre monografiu divadla Skrat. Na fotografiách zvečnil aj posledný koncert Milana Lasicu 18. júla 2021. Jeden z našich najznámejších "fotografov umenia" sa narodil v roku 1955 a podľa informácií Novín PLUS pred pár týždňami utrpel mozgovú príhodu. 

S fotografovaním sa po prvý raz stretol u svojho otca, ktorý sa venoval amatérskej fotografii. V mladosti fotil aj Collegium Musicum Mariana Vargu a Fedora Freša v čase, keď vydávali album Konvergencie. V rozhovore pre denník Sme sa vyjadril, že to bol jeden z jeho najväčších fotografických zážitkov. Rád spomínal aj na fotografovanie muzikantov v metre v meste New York. 

Bachratý sa preslávil aj výrokom o tanečnej fotografii, keď povedal, že "tanečník vám predsa nezostane v lufte, aby ste ho vyfotili". Fotografoval aj významné zahraničné osobnosti ako B.B Kinga, alebo Jeremyho Ironsa. 

Súvisiace články

Najčítanejšie