Jasno
11°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Odborníci o Korčokovej kandidatúre: Dobrý kandidát do druhého kola prezidentských volieb, mohol by poraziť aj Fica
Zdielať na

Odborníci o Korčokovej kandidatúre: Dobrý kandidát do druhého kola prezidentských volieb, mohol by poraziť aj Fica

BRATISLAVA / Ivan Korčok oznámi svoju kandidatúru do prezidentských volieb. Ak bude úspešný, preberie žezlo po Zuzane Čaputovej. Odborníci hodnotia jeho šance.

"Rozhodol som sa kandidovať na post prezidenta republiky," uviedol Ivan Korčok s tým, že chce kandidovať ako občiansky kandidát. Začne so zberom 15-tisíc podpisov, ktoré na kandidatúru potrebuje. "Chcem ponúknuť v súťaži svoju tridsaťročnú skúsenosť z diplomacie," doplnil exminister zahraničných vecí a prvý kandidát na prezidenta SR.

Ivan Korčok potvrdil, že s prezidentkou Zuzanou Čaputovou zdieľa hodnoty, dodal aj to, že nie sú identické osoby, hoci sa budú uchádzať o identický priestor. "Ponúkam službu vlasti," dodal bývalý kariérny diplomat, ktorý sa vyjadril aj k včerajším oslavám SNP vo Zvolene. 

Dokázal by poraziť Fica, komentuje Peter Tkačenko

Komentátor denníka SME a spolukomentátor v podcaste JOJ 24 Sme v Kaviarni vníma Ivana Korčoka, ako vyhovujúceho kandidáta. Úspech Ivana Korčoka, podľa politológov závisí od toho, kto bude stáť proti nemu. "Ak bude kandidovať aj Robert Fico, vtedy má Ivan Korčok najväčšiu istotu, že prezidentom bude," zhodnotil Tkačenko s tým, že práve Robert Fico má stále silný mobilizačný potenciál proti sebe.

"Musí sa dostať proti nemu do druhého kola. Fico má stále obrovský mobilizačný potenciál proti sebe a nezabudnime, že to nie je ten istý Fico, ktorý kandidoval v roku 2014," dodal komentátor na margo volieb, kedy Roberta Fica porazil viac menej neznámy a nepolitik Andrej Kiska. "Vtedy mal Smer 30 % preferencie a bol na vrchole slávy," uviedol ďalej s tým, že keď sa pozrieme na čísla dôveryhodnosti, ale aj preferencie, tak už to nie je ten Robert Fico, čo v minulosti. 

Nakoľko mená ďalších kandidátov ešte nie sú známe, ťažko predpokladať, či niekto má potenciál Ivana Korčoka poraziť. 

Ivan Korčok má veľké šance, hodnotí politológ Štefančík

"Je vhodným kandidátom do druhého kola," povedal pre Noviny PLUS TV JOJ politológ Radoslav Štefančík. Netrúfol si však predpovedať, či je to istý víťaz. "Nepoznáme zatiaľ mená ďalších kandidátov, ktorých postaví Hlas, Smer a ďalšie strany," doplnil ďalej. 

Napriek tomu je odborník presvedčený, že potenciál poraziť Roberta Fica Ivan Korčok má. Pripomenul prieskum, v ktorom sa skloňovalo, že Ivana Korčoka by dokázal poraziť líder Hlasu-SD Peter Pellegrini. "Ak by po voľbách Robert Fico prenechal post predsedu vlády Petrovi Pellegrinimu, tak nemožno vylúčiť, že sú dohodnutí, kto bude kandidovať na prezidenta," uzavrel politológ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie