Skoro jasno
18°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Parlamentné voľby 2023: Takto ostro diskutovali v štúdiu stranícke stopäťdesiatky
Zdielať na

Parlamentné voľby 2023: Takto ostro diskutovali v štúdiu stranícke stopäťdesiatky

BRATISLAVA / Prvá predvolebná debata debata patrila politikom, ktorí sa uchádzajú o miesto v NR SR zo 150. miesta. Pozvanie do debaty neprijal Hlas-SD a jeho zástupca Lukáš Pellegrini a PS ospravedlnilo kandidátku Jolanu Kusú zo zdravotných dôvodov. JOJ 24 pozývala zástupcov strán, ktoré majú v prieskumoch nad 5 %.

V straníckych farbách SaS sa predstavil Alojz Hlina, Republiku zastupoval Milan Mazurek, SNS kandidát Rudolf Huliak, Smer-SSD Artur Bekmatov a Sme rodina zastupoval bývalý saskár Martin Klus. KDH reprezentoval kandidát František Majerský. 

Aké sú ambície stopäťdestiatok?

Artur Bekmatov neporozumel už prvej otázke, ktorá sa týkala toho, či vystúpi zo Smeru-SSD ak nebude súhlasiť so smerovaním poslaneckého klubu. "Mojou ambíciou je zastupovať ľudí, problémy regiónov a problémy bežných ľudí na pracoviskách," zhrnul svoje ambície Bekmatov. 

Martin Klus na svoju kandidátku za konzervatívne hnutie Sme rodina reagoval tým, že aj v tomto hnutí sú liberálnejší členovia. Jeho rétorika je veľmi podobná slovám, ktoré tvrdili liberáli na kandidátke OĽaNO. Potvrdil, že sa chce uchádzať o exekutívnu pozíciu na rezorte diplomacie. Voči obvineniam hnutia Sme rodina smerom k polícii sa nevyhranil. 

Igor Matovič uviedol, že je rád, že 150, miesto na kandidátke spopularizoval. "Keď ste na konci, každý jeden krúžok máte zaslúžený," argumentoval tým, že je to iné, ako keď sa predseda vycapí na prvé miesto. Podľa politikov v tom však až taký rozdiel nie je. "Na súboj s Erikou Jurinovou sa teším," povedal Matovič s tým, že ak ju zvolia, bude aj predsedníčkou. 

Milan Mazurek sa nebude uchádzať o miesto lídra Republiky, aj keby získal viac krúžkov ako Milan Uhrík. Svoje odsúdenie za výroky v rádiu Frontinus, za ktoré bol odsúdený, považuje za politické. 

Rudolf Huliak až SNS akcentoval snahu o potravinovú sebestačnosť Slovenska, "aby sme neboli závislí od cudzích potravín". Lídra kandidátky Andreja Danka si veľmi váži a ak sa do parlamentu prekrúžkuje, bude naďalej aj starostom Očovej. 

Alojz Hlina sa z lídra KDH preputoval až do SaS. "Ja si vážim ponuku, ja som mal oblek už v garáži," poznamenal Hlina na margo otázky, či v SaS len hosťuje. Ponuku SaS označil za veľkorysú. 

Majerský sa rozhodol vstúpiť do politiky, aby dokázal pomôcť záchranárom a zdravotníkom. "Neboli sme vypočutí," odvolával sa na minulých politikov. Poznamenal, že sa už "nedokáže pozerať na to, ako zdravotníctvo zomiera"

História uchádzačov

Na svoje homofóbne výroky reagoval tým, že LGBTI ľudia sú postihnutí. "Kazíte naše deti a naše rodiny," povedal. Za výrok o postihnutých bol napomenutý. Odvolával sa aj na nízku politickú úroveň politiky a nechýbali ani výroky o gender ideológii. To, že by bol náchylný veriť konšpiráciám, poprel. Vlky a medvede označil za "biologické zbrane na likvidáciu slovenského vidieka"

Martin Klus sa uchádzal o miesto audítora na Európskom dvore audítorov. "Určite to neľutujem. Aj zlá skúsenosť je skúsenosť," poznamenal s tým a svoju kvalifikáciu obhajoval. Znovu spomenul aj obvolávanie členov výboru lídrom SaS Richarda Sulíka. Klusa sa zastal aj Igor Matovič s tým, že Richard Sulík spáchal "vlastizradu a ohrozil dobré meno Slovenska" tým, že očierňoval Martina Klusa za iný názor. 

Vyjadrenia Klusa o referende označil Milan Mazurek za škandalózne. Tvrdil, že Klus odopiera občanom možnosť sa demokraticky vyjadriť. Klus označil otváranie tejto témy za vlastizradu o to viac, že u suseda zúri vojna. "To nemá cenu," reagoval Mazurek. Artur Bekmatov sa vyjadriť odmietol. 

Bekmatov zdôraznil, že "niekto nám berie časť našej histórie" a to, že ľudia by jeho rétorike nerozumeli odmietol. Z vymazávania osobností, ktoré sympatizovali s komunistickým režimom vinil politikov, ale aj médiá. "Komunistická strana Slovenska je legitímnou stranou," povedal s tým, že sa v komunistickej strane angažuje z presvedčenia. Komunistický režim máme uvedený, ako zločinecký aj v zákonoch. "Som dieťa, ktoré vyrastalo počas Dzurindových vlád," dodal a odvolal sa na prázdnu chladničku. Kapitalizmus označil za nespravodlivý. Bekmatov písal v minulosti aj v Zem a vek. Antisemitský text Tibora Eliota Rostasa neodsúdil s tým, že v Zem a vek boli ľudia "rôzneho razenia". Hlinovi sa nepozdávalo, že komunista chodí v maskáčoch. 

Réžia pripomenula aj staršie video Milana Mazureka z NR SR, kedy označil za jediného pravého slovenského prezidenta Jozefa Tisa. V štúdiu odmietol akýkoľvek totalitný režim. "Museli ste siahnuť osem rokov dozadu," poznamenal a dodal, že odsudzuje Holokaust a zároveň aj genocídu Slovanov počas Druhej svetovej vojny. Video ukážka mala podľa neho len 6 sekúnd a pôvodne bolo video omnoho dlhšie. 

Igor Matovič označil Zem a vek za bludársky a Bekmatov je podľa neho "Osobnostne nekompetentný". K Mazurekovi poznamenal, že v minulosti Mazurek napísala aj to, že Holokaust sú rozprávky. Politici v Republike sú podľa neho "politickí veksláci" bez konzistencie názorov. 

Matovič podľa Mazureka nemá hanby, lebo rozkradol štát a vládol s gorilami v Dzurindovej vláde. "Pán Mazurek je ochotný aj kolenačky do Levoče. Keď to vyjde, tak to vyjde všakže," poznamenal na jeho konto Hlina. "Pán Hlina nehanbíte sa?" dodal Mazurek a odvolal sa, že Hlina prešiel z KDH do ultraliberálnej SaS. Bekmatova urážajú "politické žabomyšie vojny"

Réžia pripomenula aj povestné video z húpačky, na ktorej bol Igor Matovič. "Bolo to live vysielanie, ktoré by sa nepatrilo zmazať. Nechal som ho tam, videlo ho asi milión divákov dokopy," poznamenal s tým, že on nebude politikom v oblečku, ktorý nežije obyčajný život. Odmietol, že by jeho správanie bolo dôsledkom aktuálnej situácie, ale za náladu v spoločnosti môžu krízy a "skorumpovaná mafia v opozícii". "Robili sme, čo sa dalo, ale boli ľudia, ktorí nám podrážali nohy," doplnil a spomenul Sulíka, Smer-SSD, ale aj médiá. Hlina povedal, že "ťažká doba plodí lídrov a u nás ťažká doba zrodila Matoviča na húpačke"

"Nie som na to pyšný," reagoval Hlina na video, kde bil poslanca Martvoňa, "ktorého už ani v Smere nechceli". Exposlanca označil za "kreatúru". Vizualizácia politiky je podľa Alojza Hlinu dôležitá. "Ja viem byť konštruktívny, keď treba a viem byť aj akčný, keď treba," oponoval Hlina na otázku, či dokáže pracovať v tíme. 

František Majerský prisľúbil, že sa financie bude snažiť aj hľadať, nielen rozdávať. Argumentoval, že aj v prípade defibrilátorov, ktoré si mali hradiť mestá a obce samé, sa snažili nájsť financie. Huliak (SNS) povedal, že na rezorte životného prostredia rád peniaze nájde. Argumentoval prostriedkami minutými na ochranu sysľa alebo medveďa. 

Kde majú povestné červené čiary?

Pre Klusa je prioritou, že je liberál a nevie si predstaviť, že by bol v koalícii so Smerom-SSD, alebo by sa postavil proti zahraničnému smerovaniu Slovenska. 

Bekmatov nepodporí žiaden návrh zákona, ktorý pôjde proti bežným pracujúcim ľuďom, obyčajným ľuďom, alebo seniorom. Vie si však predstaviť zdaňovanie ľudí, ktorí majú nadpriemerné zisky. 

Identicky sa vyjadril aj Rudolf Huliak, ktorý si nevie predstaviť ani to, že by sa ohrozila samostatnosť Slovenska a prijali by sa zákony v rozpore s kresťanskými a národnými hodnotami. Klus mu už oponoval, že už teraz sú návrhy, kde stačí jednoduchá väčšina. Huliak argumentoval aj obmedzovaním občianskych práv, pričom menoval rúška a zákaz pohybu. Za to podľa neho môže Brusel.

S jeho tvrdeniami nesúhlasil záchranár František Majerský, ktorý  uviedol, že kvôli takýmto názorom zomierali ľudia. "Zdravotníci pracujú v rúškach celý život," argumentoval s tým, že kyslík im nechýba. 

Pre Mazureka sú červenou čiarou migranti, ktorí sa podľa neho pohybujú voľne po Slovenskej republike. Odvolal sa na kresťanské presvedčenie, ale aj na sociálne veci, ktoré sú podľa neho piliermi strany Republika. "Imigrantov sem pozýva nefunkčná legislatíva," argumentoval s tým, že za Hamrana môžu voľne prekračovať hranice. 

Bekmatov argumentoval neľudskými podmienkami, ktoré utečenci vo výrobnej hale vo Veľkom Krtíši zažívajú. "Ležia tam na betónovej podlahe bez karimetiek, jedlo majú dva rožky na deň," povedal Bekmatov s tým, že tam chýba zdravotná starostlivosť, pričom mnoho ľudí tam je chorých. Klus uviedol, že v tomto prípade štát zlyháva. Bekmatov dodal, že štát zlyháva fatálne a že na tému sa nedá pozrieť bez národných záujmov. 

Podľa Hlinu si migrantov "u Orbána vybavil Fico". "Ak ide byť témou týchto volieb migrácia, tak sa neposunieme nikam," poznamenal s tým, že sa ignoruje utrpenie ľudí. Podľa Hlinu je jediným cieľom týchto politikov šírenie strachu. 

​Aké majú riešenia pre zdravotníctvo či sociálnu oblasť? Dozviete sa vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie