Jasno
16°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Volebná encyklopédia Slovenska: Občania nevedia rozlíšiť ilegálnu migráciu od legálnej
Zdielať na

Volebná encyklopédia Slovenska: Občania nevedia rozlíšiť ilegálnu migráciu od legálnej

BRATISLAVA / Nelegálna migrácia sa stala výraznou témou krátko pred tohtomesačnými voľbami. Tému používajú aj politici, a to z oboch názorových táborov.

Václav Hřích zdôraznil, že ide o emocionálnu tému, ktorej dominuje strach z neznámeho. "Začal vrchol kampane a tieto silné témy," poznamenal šéf AKO s tým, že táto téma má potenciál prekryť ďalšie témy. Prieskum bol realizovaný pred mesiacom, kedy táto téma nebola taká vypuklá, ako je dnes. 

Čo prezradili čísla?

Celkom 77,7 % si myslí, že budúca vláda by mala sprísniť boj proti nelegálnej migrácii:

  • 56,3 % si myslí, že by určite mala,
  • 21,4 % uviedlo, že by asi mala sprísniť boj proti nelegálnej migrácii.

Celkom 17,1 % si myslí, že budúca vláda by nemala sprísniť boj proti nelegálnej migrácii:

  • 5,8 % si myslí, že by určite nemala,
  • 11,3 % uviedlo, že by asi nemala sprísniť boj proti nelegálnej migrácii,
  • 4,8 % respondentov nevedelo posúdiť a 0,4% nechcelo odpovedať.

Ľudia sa boja kriminality

Respondenti prijímajú názory politikov a vplyv má aj to, čo sa dozvedajú na sociálnych sieťach. Migrantov sa boja aj ľudia, ktorí živého migranta nikdy nevideli. "Tolerancia k migrácii je silnejšia u tých mladších," poznamenal Hřích s tým, že dominantná časť je práve u staršej populácie. Aj u mladšej generácie však prevláda názor, že ďalšia vláda by sa tejto téme mala venovať. Hřích poznamenal aj to, že občania sa boja najmä kriminality. 

Ľudia, ktorí sú starší, zároveň nemali možnosť sa s migrantami stretnúť a preto túto tému aj vnímajú fatálnejšie. Problémom je, že ľudia nevedia rozlíšiť legálnu a nelegálnu migráciu a nevidia rozdiel v tom, kto je učenec a kto je migrant. Aj naša skúsenosť z minulosti hovorí o tom, že do zahraničia sa chodilo lepšie zarábať.

Hrá rolu vzdelanie?

Ľudia s vyšším vzdelaním majú lepší prístup k informáciám a vedia lepšie vyhodnotiť reálny dosah tejto krízy. "Keď ľudia vidia tie bezútešné zábery ľudí, ktorí sú v bezútešných podmienkach, tak chcú pomôcť," zhodnotil Hřích ďalej. Poznamenal však aj to, že ten, kto bude hlásať, že v otázke migrácie pritvrdí, tak získa podporu väčšiny spoločnosti. 

Tolerantnejší ľudia sú v Bratislave, ale zase v Bratislave ani s migrantmi nie je problém. Rovnako je to v prípade Žilinského kraja. Situácia sa mení v krajoch, ktoré susedia s Maďarskom a juhom Slovenska. Iný názor je aj v Košiciach. 

Súvisiace články