Polojasno
21°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Vláda chce zatočiť s nelegálnou migráciou, z Pellegriniho sa smeje internet
Zdielať na

Vláda chce zatočiť s nelegálnou migráciou, z Pellegriniho sa smeje internet

BRATISLAVA / Nelegálna migrácia sa opäť stala horúcou témou posledných dní a to najmä vďaka politikom. Vláda Ľudovíta Ódora prišla s rozhodnutím, ako počet migrantov na Slovensku obmedziť. Líder Hlasu Peter Pellegrinisa v súvisosti s témou poriadne zamotal.

Vládne riešenie migračnej krízy

Premiér Ľudovít Ódor v stredu na vláde predstavila opatrenia reagujúce na migračnú situáciu na Slovensku. Poverená vláda SR došla k záveru, že polícia by už nemala vydávať potvrdenie o zotrvaní na území Slovenska každému cudzincovi.

Z povinnosti by sa mala stať iba možnosť. Dostávať by ho nemali najmä tí, ktorí cez Slovenskú republiku iba migrujú do iného štátu. Vyplýva to z novely zákona o pobyte cudzincov, ktorú v stredu schválila vláda. Parlamentu ju navrhuje prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní. V reakcii na zvyšujúcu sa nelegálnu migráciu predkladá aj ďalšie opatrenia týkajúce sa administratívneho vyhostenia nelegálnych migrantov.

Do spoločných hliadok s políciou môže byť denne nasadených do 500 profesionálnych vojakov. Pomáhať majú pri zabezpečovaní strážených objektov a logistickej podpore spojenej s dopravou osôb v súvislosti s nelegálnou migráciou. Návrh v stredu schválila vláda s platnosťou do konca roka.

"V ostatnom období je evidovaný výrazný nárast sekundárnej tranzitnej migrácie, pričom ide o počty, ktoré už od roku 2021 výrazne presahujú stav sekundárnej tranzitnej migrácie počas tzv. migračnej krízy v roku 2015," zdôvodnil predkladateľ.

Sily a prostriedky Policajného zboru podľa neho nepostačujú. Profesionálni vojaci vyčlenení do podriadenosti Policajného zboru počas výkonu policajnej služby podliehajú organizátorskej, riadiacej a kontrolnej činnosti príslušného služobného orgánu polície podľa miesta služobného zaradenia profesionálneho vojaka.

Štátny tajomník ministerstva obrany Marian Majer nechcel špekulovať o tom, prečo neprišlo k vyčleneniu vojakov skôr. Upozornil na to, že takémuto rozhodnutiu musí predchádzať oficiálna dohoda vlády. "Prišlo k nej teraz," dodal. Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko avizoval, že v najbližších hodinách očakáva spresňujúcu požiadavku od vedenia polície.

Predseda vlády SR Ľudovít Ódor upozornil na to, že v čase vznesenia požiadavky políciou ešte pred letom nebola intenzita nelegálnej migrácie taká výrazná, aby si vyžadovala asistenciu armády. "Hneď ako sme narazili na kapacitné limity pri zvýšenom nápore, túto situáciu riešime," upozornil. Pripustil, že vojakov bolo možné umiestniť na hranice aj preventívne, položil však otázku, či by takýto krok nevyvolal väčšie obavy a domnienky rozvíjajúce hypotetické scenáre.

Z Pellegriniho sa smeje internet

Okrem Smeru-SSD je veľkým kritikom vlády a polície aj Peter Pellegrini. Hlasno sa ozýval aj ohľadom situácie, ktorá vznikla na juhu Slovenska v súvislosti s migračnou krízou. Včera dokonca absolvoval stretnutie s premiérom Ľudovítom Ódorom, kde sa riešila práve situácia s migrantmi na Slovensku. 

Ešte pred stretnutím zverejnil príspevok na sociálnej sieti, ktorý hovorí o tom, že len "ľudia na Slovensku majú právo rozhodovať o tom, kto tu bude žiť a pracovať"

Práve tento príspevok vyvolal pobavenie, nakoľko niekto z fanúšikov satirickej stránky Zomri si pozrel históriu úprav príspevku. Niektorí za pôvodným znením vidia prerieknutie, keďže Pellegriniho príspevok znel: "Len my máme právo rozhodovať, kto tu bude žiť"

Súvisiace články

Najčítanejšie